27 Kwietnia 2026, 18:52:04 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93757 razy)

Offline ZeusII

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #180 dnia: 02 Marca 2017, 12:29:50 czas Polski »
Różnica jest tylko w blatach??
Jak z częściami  do metabo?
Wygląda bardzo podobnie i chyba nawet się lepiej prezentuje na zdjęciach.
Miałeś może przyjemność pracować na metabo?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #181 dnia: 02 Marca 2017, 12:49:33 czas Polski »
Róznice są w mocowaniu blatów i samych blatach - poguglaj sobie fotki i youtuba. Z częściami do metabo nie wiem jak jest, ale jak do kątówki Metabo z 1991 serwis nadal ma części to i do tego pewnie będą. Ale podejrzewam że łożyska są tak samo standardowe jak w DYMA\B\C-8 a reszta to "zwykła mechanika".

Na Metabo nie pracowałem, ale poleciłem koledze z pracy i kupił chyba za ok 2000 zł - zadowolony. Na bank blaty są równiejsze, a jak już będziesz chciał je "liznąć" to jest z czego planować. W DYMA blaty to blacha chyba 3 mm - na środku to i mocniej jak naciśniesz ręką to widać jak "pracuje". Nie twierdzę że blaty w DYMA mogą mieć odchyłki +/- 1 mm ale prześwity przy łacie.

Do tego o ile blat odbiorczy da się zamocować że nie drgną, to odbiorczy jest na nitowanych mimośrodach  na których są luzy, nawet nie wiem czy one idealnie pracują - w sensie czy odległość od osi mocowań mimośrodów są identyczne - jak wezmę np stół na "0 mm" to niby jest równolegle do odbiorczego, ale jak już wezmę 1-2 mm do dupsko mi "opada". Nie brałem się za to bo nie mam czasu.

W Electra Beckum/Metabo blat podawczy chodzi po hmm przylgniach(?) pod kątem i to jest solidniejszy sposób - zobacz sobie od 2:00

Offline loszmi

« Odpowiedź #182 dnia: 02 Marca 2017, 13:14:23 czas Polski »

Offline ZeusII

« Odpowiedź #183 dnia: 02 Marca 2017, 14:23:28 czas Polski »
Nie myślałem że zmienię zdanie ale jednak:):)
Ja znalazłem coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta/strugarka-grubosciowka-elektra-beckum-jak-dyma-CID619-IDkD1G0.html#a9cdb7c6fa
I powiem że mi się bardzo podoba, i odległość przyzwoita.
Jak dzwoniłem to powiedział że za 2500 zł odda.
Kusi i to bardzo.
Czy może poczekać na coś tańszego??

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #184 dnia: 02 Marca 2017, 14:28:45 czas Polski »
Elektra becum to dzisiejsze metabo. Raczej solidny sprzęt. Zwróć uwagę czy mechanizm od grubościówki działa prawidłowo, przestrugaj kawałek drewna kilka razy i sprawdź czy blaty równo ustawione i noże. Ciężko na podstawie zdjęcia wypowiadać się czy brać czy nie. Dopiero po oględzinach i próbach można to stwierdzić. A jeśli niedaleko to warto zaryzykować.

Offline loszmi

« Odpowiedź #185 dnia: 02 Marca 2017, 14:30:49 czas Polski »
To ta co wszyscy polecają. Cena fajna, jakość ocenisz sam. Potem koniecznie powiedz jak to chodzi, bo na lato może i ja zainwestuję.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #186 dnia: 02 Marca 2017, 14:33:18 czas Polski »
No one tak chodzą - czasem się trafi coś bliżej 2000 zł, ale nie wiem czy jest sens czekać. Jak nie masz bardzo daleko to jedź - rzuć gościowi 2300 na stół i do domu :) Blat przetrzesz pastą tempo i będzie ok. Weź sobie jakiś liniał, ale jak nie będzie widać że ktoś w blat młotem walnął to powinny być ok.

Co do Dyma - na grubościówkę ujdzie, deczko podtuningować i ok, ale strugarka to taka se. Miałem ją sprzedawać, ale stanie chyba na tym, że DYMA zostanie na grubościówkę, a strugarkę sobie zrobię - ale blaty 2x125 cm żeby nie było problemów z czymś dłuższym jak 1 m długości.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #187 dnia: 02 Marca 2017, 14:42:37 czas Polski »
Głównie chodzi mi o cenę czy jest ok, co by nie przepłacić:), a być zadowolonym.
Stan tech., jak kolega napisał postaram się sam ocenić po oględzinach.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #188 dnia: 02 Marca 2017, 14:47:14 czas Polski »
Ok. To już wiem że warto  jechać i zobaczyć jak wygląda w realu:)
Jak w weekend mi się uda wyrwać to dam znać co i jak:)
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #189 dnia: 02 Marca 2017, 14:55:06 czas Polski »
A i jeszcze jedno.
Ta maszynka jest na 230V.
A ja raczej będę robił jakieś meble ogrodowe czy może altankę, więc mogą się trafić grubsze kantówki typu 100/100mm.
Czy to nie będzie problem dla takiego silnika?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #190 dnia: 02 Marca 2017, 15:03:19 czas Polski »
Nie napięcie a moc jest ważna. 2 sprawa to ile dasz zbioru - 1 czy 3 mm przy tych 100 mm szerokości :) Silnik 3F jest o tyle "lepszy" że prąd idzie przez 3 fazy a nie 1 ale przy takiej mocy to raczej małe znaczenie bo i tak domowa instalacja da radę. Tak jest "zwykły - cywilny" silnik indukcyjny - jak ci się umyśli to sobie możesz wsadzić mocniejszy, słabszy, na 3F itp.

Offline loszmi

« Odpowiedź #191 dnia: 02 Marca 2017, 15:12:06 czas Polski »
W opisie Metabo 260 jest niejednoznaczność dotycząca silnika. Raz, że szczotkowy, raz indukcyjny. To błąd, czy tylko 3 fazówka jest indukcyjna?
Piszę o tym, bo to bliźniacza do Tej Elektry.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #192 dnia: 02 Marca 2017, 16:05:02 czas Polski »
Ok, więc w weekend jadę i mam nadzieje że wrócę z porządnym sprzętem:)
Dziękować za rady.
Pozdrawiam.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #193 dnia: 03 Marca 2017, 18:00:37 czas Polski »
I po robocie.
Ktoś mi sprzątną maszyne, mialem jutro rano jechac i dzwonie do goscia zeby sie umowic a on do mnie ze nie aktualne bo ktos dzis rano zabral.
No nic bede szukal dalej.

Offline loszmi

« Odpowiedź #194 dnia: 06 Marca 2017, 09:53:14 czas Polski »
Na OLX są jeszcze ze 3 sztuki.