Róznice są w mocowaniu blatów i samych blatach - poguglaj sobie fotki i youtuba. Z częściami do metabo nie wiem jak jest, ale jak do kątówki Metabo z 1991 serwis nadal ma części to i do tego pewnie będą. Ale podejrzewam że łożyska są tak samo standardowe jak w DYMA\B\C-8 a reszta to "zwykła mechanika".
Na Metabo nie pracowałem, ale poleciłem koledze z pracy i kupił chyba za ok 2000 zł - zadowolony. Na bank blaty są równiejsze, a jak już będziesz chciał je "liznąć" to jest z czego planować. W DYMA blaty to blacha chyba 3 mm - na środku to i mocniej jak naciśniesz ręką to widać jak "pracuje". Nie twierdzę że blaty w DYMA mogą mieć odchyłki +/- 1 mm ale prześwity przy łacie.
Do tego o ile blat odbiorczy da się zamocować że nie drgną, to odbiorczy jest na nitowanych mimośrodach na których są luzy, nawet nie wiem czy one idealnie pracują - w sensie czy odległość od osi mocowań mimośrodów są identyczne - jak wezmę np stół na "0 mm" to niby jest równolegle do odbiorczego, ale jak już wezmę 1-2 mm do dupsko mi "opada". Nie brałem się za to bo nie mam czasu.
W Electra Beckum/Metabo blat podawczy chodzi po hmm przylgniach(?) pod kątem i to jest solidniejszy sposób - zobacz sobie od 2:00