19 Sierpnia 2026, 00:36:10 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 94943 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #210 dnia: 28 Marca 2017, 10:20:25 czas Polski »
No moje oko to sie rozni cena :o ;D...

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 28 Marca 2017, 11:46:52 czas Polski »
Cena kosmos. Czym to się różni od zabawek za 700 zł z marketu

Niesponsorowana wypowiedz o tej maszynie :P
-większa waga 42 kg
-holzmaan
-305 mm zbierania na wyrówniarce
-chińczyk ale z "firmowy"
-masz serwis
-raczej nie znajdziesz podobnej maszyny za 50% ceny
-czekam na przelew od firmy za mój pi jar

Offline borsuk58

« Odpowiedź #212 dnia: 28 Marca 2017, 12:49:59 czas Polski »
Dzięki za opinie, więc co byście polecili w tej cenie.
Pozdrawiam

Offline borsuk58

« Odpowiedź #213 dnia: 03 Kwietnia 2017, 20:17:15 czas Polski »
No i zakup zrobiony. Maszyna jest w warsztacie. Kupiłem do moich amatorskich zabaw Bernardo PT 200 ED z 2 kompletami zapasowych noży.
Ale pewnie noże dorobię ze starych brzeszczotów do pił do metalu, są nie do zdarcia.
Pozdrawiam

Offline raven

« Odpowiedź #214 dnia: 04 Kwietnia 2017, 08:48:17 czas Polski »
jak się sprawuje? jak z jakością wykonania? Blaty proste? Szczególnie mnie interesuje blat grubościówki.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Kwietnia 2017, 09:55:03 czas Polski »
Też mam tą zabawkę co borsuk58. Blat od wyrówniarki dosyć prosty, co denerwujące nie jest gładki, tylko posiada drobne, równo umieszczone paski po obróbce.
Blat od grubościówki (blacha 2 mm, usztywniona od spodu wąskim ceownikiem), podniesiony bliżej wału trochę chwieje się na śrubach trapezowych. Trzeba go było też ustawić, fabrycznie złożyli ciut krzywo.
Maszynka nie posiada napinacza paska, pozostaje tylko regulacja silnikiem, o ile w ogóle to możliwe (nie miałem jeszcze okazji sprawdzać). Fabrycznie trochę ciasno go założyli, nagrzewa się do około 60*C na luzie, przy obróbce nie sprawdzałem. Koła od posuwu wykonane z tworzywa (z aluminiową zębatką), u mnie jedno trochę tańczy. Śruby mocujące noże wypada zmienić na lepsze - po obrobieniu łba zapieczonej i wizycie w serwisie, wymieniłem na takie o twardości 10.9. Przy okazji dowiedziałem się jak działa serwis - całkiem sprawnie.
Elementy tworzywowe (nie wiem jak koła) dosyć kruche (ABS), zdążyłem już 2 razy rozwalić mocowanie wylotu od turbiny.
Link do zdjęć maszynki wrzucałem gdzieś na forum.
Ogólnie mam wrażenie, że cena trochę zawyżona i w zasadzie to droższy Meec, tylko inaczej obrandowany.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2017, 10:11:59 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline borsuk58

« Odpowiedź #216 dnia: 04 Kwietnia 2017, 20:48:04 czas Polski »
Ja swoimi spostrzeżeniami i ewentualnymi uwagami podzielę się za kilka dni po uruchomieniu i wypróbowaniu maszyny.
Wizualnie zrobię fotki i ocenię jakość wykonania ale dla mojej amatorszczyzny wystarczy w zupełności.
Pozdrawiam

Offline borsuk58

« Odpowiedź #217 dnia: 08 Kwietnia 2017, 07:40:39 czas Polski »
Wczoraj do mojej nowej strugarki przyszły 2 komplety zapasowych noży ale jeden komplet daje na wzór na dorobienie noży z lepszego materiału.
Pozdrawiam

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: 08 Kwietnia 2017, 10:51:53 czas Polski »
Borsuk58, jak odpalisz swoją zabawkę mógłbyś sprawdzić, czy u Ciebie też przeskakuje iskra pomiędzy wbudowaną turbiną odciągu, a obudową?

A druga kwestia, grubościówka i koniec/początek deski - czy podbiera materiał, tworząc zagłębienia?
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2017, 10:56:20 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline wertus23

« Odpowiedź #219 dnia: 08 Kwietnia 2017, 15:30:40 czas Polski »
Borsuk, gdzie dajesz noze do dorobienia i jaka cena? Szukam kogos kto takie noze moze dorobic.

Offline borsuk58

« Odpowiedź #220 dnia: 08 Kwietnia 2017, 16:44:25 czas Polski »
Wertus noże dorabia mi szwagier ze zużytych brzeszczotów do cięcia stali. On pracuje w narzędziowni. Jak co to zapytam ile by chciał za  dorobienie.
A iskra mi nie przeskakuje bo ja profilaktycznie korpusy połączyłem przewodem z objemką na wężu wychodzącym z odciągu.
Pozdrawiam

Offline raven

« Odpowiedź #221 dnia: 10 Kwietnia 2017, 08:16:14 czas Polski »
Wczoraj do mojej nowej strugarki przyszły 2 komplety zapasowych noży
To są noże HSS? Jeżeli tak, to czy są aż tak kiepskie, że trzeba dorabiać jeszcze mocniejsze?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: 10 Kwietnia 2017, 09:00:23 czas Polski »
Też kupiłem zapasową parę ostrzy i jedyną poszlaką, że może to być HSS jest ten sam wygląd co zainstalowanych fabrycznie (w opisie na stronie twierdzą, że ze strugarką przychodzą zamontowane HSS). Na etykiecie noży, samych ostrzach, paragonie imiennym i fiskalnym, a nawet na stronie gdzie się zamawia zapasowe - nie jest wspomniane z jakiej są stali.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 09:06:41 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline borsuk58

« Odpowiedź #223 dnia: 13 Kwietnia 2017, 20:47:31 czas Polski »
Zdobyłem 4 zużyte brzeszczoty, jutro daję noże do dorobienia.
Wertus na priva będziesz miał info na kiedy będą noże. Koszt będę wiedział po zrobieniu.
Pozdrawiam

Offline wertus23

« Odpowiedź #224 dnia: 14 Kwietnia 2017, 00:07:50 czas Polski »
Czekam na info