11 Czerwca 2026, 19:31:09 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 94227 razy)

Offline Beata

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Stycznia 2015, 05:35:27 czas Polski »
Oczywiście że nie tylko w ramach gwarancji to pewnie całą powinnam oddać do naprawy ,samą część to nie wiem czy mi sprzedadzą. Ale zadzwonię spytam,pewnie. dzięki

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #76 dnia: 05 Stycznia 2015, 05:37:45 czas Polski »
samą część to nie wiem czy mi sprzedadzą
Zamówią w serwisie i będzie do odbioru w sklepie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Beata

« Odpowiedź #77 dnia: 05 Stycznia 2015, 06:21:03 czas Polski »
No to mnie pocieszyłeś bardzo,dzięki. A dla pozostałych przyszłych nabywców tejże grubościówki dodam że jak dla mnie sprawdza się w pracy znakomicie a że dostaje codziennie w kość to nie było siły żeby taki drobiazg się nie wyrobił. Ogólnie polecam :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #78 dnia: 05 Stycznia 2015, 07:57:44 czas Polski »
Jak sobie radzicie przy tak krótkich blatach jeśli macie deski np. 1,5 m długie? Macie jakieś stojaki z rolką za blatem odbiorczym? Ja mam dyma i ostatnio żeby wangę po ok 2,2 m przestugać to trzeba się posiłować deko.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Stycznia 2015, 09:10:07 czas Polski »
Najlepszy jest stojak z rolką, ale też takowej nie mam. Mam przygotowaną rolkę przymocowaną do kawałka deski i umieszczam ją na wysokości blatu w szczękach warsztatowego stolika składanego ustawionego za blatem. Poza tym grubościówkę mam zamocowaną na mobilnej szafce i blat grubościówki jest na wysokości stołu warsztatowego na kółkach i ustawiam wszystko tak aby stół, grubościówka i rolka w szczękach były na jednym poziomie. Mogę obrabiać w ten sposób długie deski.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2015, 09:14:18 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline gjwp00

« Odpowiedź #80 dnia: 05 Stycznia 2015, 22:16:27 czas Polski »
Witam
Czy do powyższej Juli pasują jakieś inne niż oryginalne noże, jakiś namiar?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #81 dnia: 07 Stycznia 2015, 18:41:07 czas Polski »
Po co przepłacać ?
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/strugarka-wyrowniarka-grubosciowka-250029/
Jeszcze parę dni temu była promocja 699zł
Grubościówka Dedry może strugać element o wysokości 200 mm, natomiast grubościówka  JULI  tylko do 120 mm, dlatego pewnie jest taka różnica w cenie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #82 dnia: 07 Stycznia 2015, 18:54:53 czas Polski »
To fakt nie zwróciłem uwagi na tę różnicę.

Offline Beata

« Odpowiedź #83 dnia: 08 Stycznia 2015, 05:51:58 czas Polski »
Wrócę na chwilę do mojego poprzedniego tematu dotyczącego wymiany części w grubościówce z Juli.Przysłano mi rysunek techniczny maszyny i oczywiście odnalazłam łożysko o które mi chodziło i rozmiar. Kupiłam je u siebie za 5,50 zł , Jakby komuś się przydał ten rysunek to podeślę :)

Offline molu

« Odpowiedź #84 dnia: 08 Lutego 2015, 15:24:47 czas Polski »
Hej

Przeglądając różne oferty tanich strugarko/grubościówek zauważyłem, że są dwa typy mocowania przykładnicy.

Najczęściej spotykane jest mocowanie pokazane na dole obrazka. Natomiast to na górze wg mnie jest wygodniejsze.
Czy posiadacze maszyn wyposażonych w przedstawione patenty mogą się wypowiedzieć na temat jednego i drugiego mocowania? Szczególnie interesuje mnie łatwość ustawiania położenia, trzymanie nastaw, itp..

T.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Lutego 2015, 15:42:21 czas Polski »
Mam strugarkę z przykładnicą jak na górnym zdjęciu. Opcji pochylania przykładnicy prawie nie używam. Przydała by się za to możliwość regulowanego wysuwania przykładnicy nad blat, gdyż teraz węższe elementy bardziej tępią jedną stronę noży, aby tego unikać czasami dokładam kantówkę do przykładnicy, aby wykorzystać całą szerokość noży.
Są takie rozwiązania przy niektórych maszynach - przykładnicę wysuwa się na trzpieniach.

Offline Krzysztof Smolicki

« Odpowiedź #86 dnia: 09 Lutego 2015, 18:33:05 czas Polski »
Witam,

przymierzam sie do zakupu strugarki i grubościówki z Mutools i chciałbym zaczerpnąć waszej opinii. Maszyny do zadań czysto amatorskich. I nie chciałbym na nie wydawać dużo kasy a na te z Juli nie mogę się doczekać bo płyną z Chin dopiero.

https://www.praktiker.pl/produkt,58783,991/grubosciowka__npt1500_1500.html
https://www.praktiker.pl/produkt,1765,991/strugarka__bt155n_1300.html

Pozdrawiam
KS

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #87 dnia: 09 Lutego 2015, 18:45:05 czas Polski »
Strugarka ok nikt inny takiej taniej nie robi, sam mam na nią oko  8) ale z grubościówka z Jula wydaje mi się lepsza, a przynajmniej silnik dużo mocniejszy, co przy grubościówce ma znaczenie.
Kolega amigorg ma taką Mutools i mówi, że daje radę, ale chyba coś w niej przerobił.

Offline Krzysztof Smolicki

« Odpowiedź #88 dnia: 09 Lutego 2015, 21:14:58 czas Polski »
amigorg ? możesz sie wypowiedzieć ? czy kupiłbyś te maszyny drugi raz

Offline sajo

« Odpowiedź #89 dnia: 10 Lutego 2015, 09:12:53 czas Polski »