11 Maja 2026, 00:12:40 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka/Grubościówka niski budżet  (Przeczytany 93941 razy)

Offline Nakusek

Odp: Strugarka/Grubościówka niski budżet
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Grudnia 2013, 10:28:36 czas Polski »
Gumowe, ale nic nie brudzą.
Właśnie się nauczyłem jednej rzeczy, że przed wsadzeniem deski do maszyny trzeba sprawdzić, czy nie ma gdzieś kawałka gwoździa :/

Offline gjwp00

« Odpowiedź #16 dnia: 29 Grudnia 2013, 12:30:29 czas Polski »
Obniżka jest co najmniej miesiąc już. Też sobie kupiłem (za 697)

Offline jaruzele

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2014, 12:27:10 czas Polski »
Nakusek, jeżeli to możliwe to proszę o szerszy opis tej maszyny, tzn. o faktyczne jej możliwości a nie teoretyczne, jakość wykonania, jakość noży itp. Z góry dziękuję.

Offline jaruzele

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Stycznia 2014, 22:48:31 czas Polski »
gjwp00, a może ty byś coś napisał na temat tej maszynki ???

Offline Van Gert

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Września 2014, 23:48:47 czas Polski »
Ciekawi mnie czy Panowie w dalszym ciągu są zadowoleni z tej maszynki  ;)
Pozdrawiam, Łukasz.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września 2014, 21:21:49 czas Polski »
Ja ogólnie jestem chociaż przykładnica jest z tak cienkiej blachy, że za mocno dociskając materiał można ją wygiąć (lekko, ale zawsze...) - trzeba dorobić nakładkę ze sklejki i często sprawdzać czy trzyma kąt. Trzeba bardzo dokładnie podawać materiał do grubościówki (idealnie na płask na stole) - w przeciwnym razie na wyjściu dostaniemy "ładną" falkę. Nie mam odciągu więc odsysam urobek odkurzaczem z wężem fi 35 poprzez redukcję z fi 100 na fi 50 (wąż wchodzi ciasno w środek) - w efekcie nie jest wszystko odsysane, część "rzyga" na zewnątrz. Poza tym warto dokładniej ustawić wskazówki na stołach. Jak dla amatora jest bardzo ok. Dla zawodowca nie bardzo. Na "+" powiem, że przygotowałem na niej trochę klejonek i innych elementów powiedzmy pojedynczych i jedyne z czym nie mogę się pogodzić to ten odciąg wiórów - maszyna mała, amatorska a potrzebny wąż 100. Kolega amigorg podpowiada, że wystarczy fi 50 ale ponieważ nie mam takiego więc staram się najpierw przygotować cały materiał tak, żeby od razu obrobić, sprzątnąć raz i już. Niestety, przy klejonkach muszę sprzątać dwa razy (przed i po klejeniu). Szerokość 205 mm nie jest oszałamiająca ale przy odrobinie wprawy da się zrobić szeroki blat (np. 60 cm = 3 x 20 cm). Struganie długich elementów również może sprawiać pewien problem z racji krótkich blatów. Ogólnie jak za tę cenę godna polecenia choć gdyby można było dostać amatorską wyrówniarkę z długimi blatami wybrałbym dwa osobne urządzenia.

Aha - przezbrajanie jest nieco upierdliwe - trzeba zdjąć plastik od odsysania wiórów i przełożyć go na dół/górę. Niby są bolce ustalające i nie da się go źle założyć (maszyna nie włączy się - zabezpieczenie) ale mój już noże troszkę podgryzły...

Offline Van Gert

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Września 2014, 15:48:38 czas Polski »
To z tego co do tej pory przeczytałem wynika że jest to najlepsze urządzenie dla amatora w tak niskiej cenie. Chyba się zdecyduję. 
Pozdrawiam, Łukasz.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września 2014, 23:01:23 czas Polski »
Nie wiem czy najlepsze ale jak do tej pory nikt innego, podobnego "chińczyka" tak dokładnie nie zrecenzował...

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Września 2014, 10:37:29 czas Polski »
Jest na forum oddzielny wątek o grubościówkach... ale trochę z innej półki cenowej: http://forum.domidrewno.pl/strugarki/grubosciowka-makita-2012-nbx/
Staszek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Września 2014, 22:39:51 czas Polski »
No tak. Sęk w tym, że o ile przyzwoitą małą, mobilną grubościówkę we (w miarę) niskiej cenie można kupić bez problemu o tyle wyrówniarki nie uświadczysz (a żeby jeszcze miała dłuższe blaty..) - tylko duże i ciężkie "kloce"...

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Września 2014, 20:07:54 czas Polski »
Niestety to prawda.. Stąd zapewne większość majsterkowiczów korzysta z wyrówniarek Dedry lub im podobnych ...
Staszek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Września 2014, 23:24:59 czas Polski »
Tak, tylko na takim chińskim "maluchu" trudno (przynajmniej mnie) wyrównywać dłuższe elementy. Niby można sobie poprzedłużać blaty ale nie każdy się na to decyduje. Nie każdy tak jak Ryszard potrafi zrobić taką maszynę od podstaw...
Ech, cóż począć... :(

Offline Beata

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Października 2014, 10:54:10 czas Polski »
Witam kolegów sympatycznych , wrócę do tej grubościówki kupionej w Juli bo właśnie takową nadobyłam. I niespodzianka - nie działa ! Czy ona ma jakieś zabezpieczenie które trzeba usunąć ? Jak mi przyjdzie ją odwozić ponad 100 km. to się załamie :(

Offline MarcinW

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Października 2014, 11:01:13 czas Polski »
wem, ż mało kto czyta instrukcję, ale może tam coś napisali?
Czasem niektóre maszynki mają blokadę wrzeciona żeby się nie obracało i trzeba ją usunąć - cos jak w pralkach.

Offline Beata

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Października 2014, 11:03:04 czas Polski »
tak też myślałam ale szczerze to ta instrukcja to o kant potłuc za przeproszeniem,przestudiowałam całą i nic.