26 Kwietnia 2026, 21:27:15 czas Polski

Autor Wątek: Mały, tani, amatorski, co kupić?  (Przeczytany 14529 razy)

Offline marius7

Mały, tani, amatorski, co kupić?
« dnia: 22 Grudnia 2016, 11:24:27 czas Polski »
Coraz częściej daje mi się we znaki dość duże zapylenie w mojej małej piwnicy warsztatowej. Rozważam zakup odkurzacza. Po wstępnej analizie budżetowych rozwiązań dostępnych w marketach znalazłem:
-Odkurzacz warsztatowy Einhell 20l 1250W TH-VC 1820 S za 185zł https://www.bricoman.pl/elektronarzedzia/agregaty-kompresory-odkurzacze/odkurzacze/odkurzacz-warsztatowy-einhell-20l-1250w-th-vc-1820-s
-Odkurzacz VQ1420SFD 1400 W DEXTER za 208zł
https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/odkurzacze/odkurzacz-vq1420sfd-1400-w-dexter,p163586,l879.html
-Odkurzacz przemysłowy Meec 20 l 1200 W
http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzatanie-i-pielegnacja-odziezy/odkurzacz/odkurzacz-uniwersalny/odkurzacz-przemyslowy-20l-230031/
-Odkurzacz przemysłowy Karcher WD2 12 l 1000 W za 259zł
http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzatanie-i-pielegnacja-odziezy/odkurzacz/odkurzacz-uniwersalny/odkurzacz-przemyslowy-230080/

Nie wiem jak ten Meec, ale pozostałe mają średnicę węża 35mm. Tylko odkurzacz z Juli ma dodatkowe gniazdo do podłączenia elektronarzędzi. Jest to to raczej podobna półka cenowa i jakościowa.
Myślałem jeszcze o zaadoptowaniu dmuchawy do liści jako odciągu po podłączeniu z cyklonem. Byłoby to zapewne budżetowe rozwiązanie, ale nic poza tym. Np coś takiego http://www.jula.pl/catalog/ogrod/maszyny-ogrodowe/Dmuchawy-do-lisci-i-zamiatanie/elektryczne-odkurzacze-dmuchawy-do-lisci/dmuchawa-odkurzacz-do-lisci-721226/

Odkurzacz ma pracować z frezarką GW, małą szlifierką wielofunkcyjną, ręczną piłą tarczową i może po budowie cyklonu wykorzystałbym do grubościówki.

m_kola

• Gość
Odp: Mały, tani, amatorski, co kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2016, 11:26:52 czas Polski »
Jedź do Casto i za 398 PLN weź MacAllistera MAC1400-30. Na stronie nie ma go, w sklepie stoi. Mam, polecam, ma gniazdo na elektronarzędzia. Poza tym dużo u nas opinii na jego temat.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2016, 12:22:50 czas Polski »
Mam lidlowska wersje tego MAC1400-30 i tez jestem zadowolony.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2016, 12:51:12 czas Polski »
Jeżeli miałbyś kupić Karcher, to lepiej dołożyć do wersji WD3P z gniazdkiem elektronarzędzi. Ciągnie dobrze, dmucha też. Minus, to że nie ma regulacji obrotów i otrząsania filtra. Producent podaje moc pobieraną 1000W, ale w rzeczywistosci mój egzemplarz na luzie ciągnie około 1260W.

Raz jak miałem włączoną dmuchawę i przechodził ojciec w dresie obok zasysu, to się przestraszył, że coś go szarpie za nogawkę, bo akurat mu złapało ;D

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2016, 13:55:18 czas Polski »
Mam tego wd3p podłączony do grubosciowki wciąga wszystko. Tylko filtr często trzeba trzepac  (nie mam cyklona. ... jeszcze)

Offline Thodd

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2016, 13:56:53 czas Polski »
Również polecam MacAllister
Ma 2 rury w tym dłuższa 5 mb i działa bardzo dobrze. 3 lata gwarancji.
U mnie nie ma lekko :)
Oprócz odciągania wiórów z elektronarzędzi potrafi odkurzyć warsztat, zebrać pył z wylewki przed położeniem podłogi i pewnie jeszcze wiele więcej  ;)

Offline grzechu83

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudnia 2016, 14:00:47 czas Polski »
Ja mam tego Einhella. O ile ze szlifierki tej firmy jestem całkiem niezadowolony, to odkurzacz naprawdę daje radę... a przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam porównania :) Wg danych producentów ma większa moc ssania niż ten z lidla.

Offline marius7

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2016, 14:37:23 czas Polski »
 grzechu83 czy możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2016, 15:17:27 czas Polski »
Przy wyborze odkurzacza szukaj czegoś co ma:

1, Gniazdo na elektronarzędzia bo to super sprawa.
    Szlifując włączasz szlifierkę a odkurzacz sam się włącza.

2, Funkcję dmuchawy - w moim vc2512 jest otwór wylotowy z tyłu gdzie wkładam rurę i mam dmuchawę.
    Zdmuchnięcie wiórów, trocin czy innych śmieci to bajka gdy nie ma pod ręką sprężarki.
    Świetnie rozpala w kozie lub grilla. ;)

3, Tanie i łatwo dostępne worki, do mojego są na alle za 27zł 4szt. na jednym jadę minimum 3 miesiące.
    Jak pełny tu wyjmuję, opróżniam i tyle.

4, Długa rura jest super - minimum 4m.

5, Długi przewód, można go zastąpić przedłużaczem.

Pozdrawiam

Offline demolkaa

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2016, 16:41:48 czas Polski »
Ja mam macallistera tez polecam ale nie wiem jaki odkurzacz w tej cenie bys kupił to cyklon potrzebny bo filtr sie szybko zatyka.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2016, 17:43:20 czas Polski »
Żeby rozwiać pogłoski o dwóch rurach w macalisterze to mam obydwie wersję starszą z żółtymi wstawkami i nowsza z niebieskimi. Starsza miała dwie rury, nowsza ma jedną ale za to jest dłuższą od tej krótkiej że starej wersji i wreszcie jest wystarczająca. Dodali też wąska końcówkę i adapter do elektronarzędzi. Warto brać ja mam dwa a ostatnio kupił bym trzeciego bo był na wyprzedaży, ale jak go obejrzałem to mi przeszło dość szybko ;D

Jak pisze kozio ma opcje dmuchania co jest spoko i ciągnie aż łzy lecą ;D

Offline marius7

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudnia 2016, 08:23:03 czas Polski »
Znalazlem jeszcze Bass w cenie około 200zł i ma nawet gniazdko na elektronarzędzia ale obciążalność to tylko 800W. Chyba zrobię rundkę po marketach budowlanych i po dokładnych oględzinach zdecyduję. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i zawsze chciałoby się choć odrobinkę lepszy, ale wolałbym nie przekraczać zbytnio założonego budżetu.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Grudnia 2016, 08:40:08 czas Polski »
Znalazlem jeszcze Bass w cenie około 200zł i ma nawet gniazdko na elektronarzędzia ale obciążalność to tylko 800W. Chyba zrobię rundkę po marketach budowlanych i po dokładnych oględzinach zdecyduję. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i zawsze chciałoby się choć odrobinkę lepszy, ale wolałbym nie przekraczać zbytnio założonego budżetu.
Za mało! Z taką mocą to możesz lampkę podłączyć ;)

Offline marius7

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudnia 2016, 08:49:55 czas Polski »
m_kola niestety jestem tego świadomy, to gniazdko jest tam tylko dla bajery, ale do pracy zdecydowanie za mało.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Grudnia 2016, 11:21:00 czas Polski »
 grzechu83 czy możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?

Ale na jaki temat?