19 Kwietnia 2026, 00:56:52 czas Polski

Autor Wątek: Mały, tani, amatorski, co kupić?  (Przeczytany 14491 razy)

Offline marius7

Odp: Mały, tani, amatorski, co kupić?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudnia 2016, 12:12:49 czas Polski »
Na temat Twojego odkurzacza, jak Ci się sprawuje, z czym pracujesz itp, itd.

Offline grzechu83

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudnia 2016, 15:43:30 czas Polski »
Mam go około roku. Sprawuje się świetnie. Szczerze mówiąc, jeszcze nie wymieniałem worka, a jak się napełni... to go wytrzepuję :) Podłączam go do frezarki (i tu działa świetnie) i do piły stołowej - tu też chyba jest ok, tyle tylko, że moje połączenie nie jest zbyt idealny póki co. Z tego co widziałem, to worki można dokupić tylko w Praktikerze. Z minusów, to brak gniazda i dość krótka rura.

Offline morosoph

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudnia 2016, 22:35:18 czas Polski »
Też mam tego einhella od dwóch lat, pracuję bezworkowo na samym worku filtrującym. Niby działa, ale dzieciaki jak mają sprzątnąć samochód to wolą domowego Zelmera - lepiej ciągnie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudnia 2016, 22:40:38 czas Polski »
A co się stanie gdy do gniazdka w odkurzaczu się podłączy coś większego niż jego obciążalność?
Gniazdko w moim odkurzaczu ma max 1800W ale podłączyłem ukosnicę 2kw i tylko wtyczka w przedłużaczu się spaliła. Później juz nie próbowałem, bo nie mam tyle odwagi.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Grudnia 2016, 14:26:10 czas Polski »
Bez softstartu dochodzi jeszcze udar prądu, który jest większy niż znamionowy. Kto wie, może następnym razem usmażysz elektronikę w odkurzaczu.

Offline Mariusz65

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Grudnia 2016, 22:21:18 czas Polski »
Miałem dwa takie odkurzacze jeden z Biedronki a drugi z Lidla. Ten drugi jeszcze w miarę, ale ten z Biedronki dramat. Jakiś czas temu postanowiłem jednak uwolnić się od wszechobecnego pyłu. Kupiłem (na raty) odkurzacz Starmix 1400 w. I to był strzał w 10-tkę. Wciiąga wszystko również płyny ma gniazdo do elektronarzędzi i otrząsanie filtrów. Może co pracować bez worków co ogranicza koszty.Tamte dwa kosztowały mnie razem ok 700 zł ten niecałe 1400 i gdybym miał znowu kupować od razu kupiłbym starmixa. Wiem że koszt niemały ale przy ratach tak bardzo nieodczuwalny a sprzęt naprawdę super.Polecam.

Offline marius7

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudnia 2016, 10:34:15 czas Polski »
Zrobiłem rundkę po marketach budowlanych i chyba jednak zdecyduje się na Meec'a. Ma 2 lata gwarancji i teoretycznie obciążalność gniazdka to 2000W i filtr HEPA. Wbrew pozorom nie jest to standard w odkurzaczu Einhell jest zwykły filtr workowy z opcją zakupu HEPA ale już osobno, chociaż w sklepie nie potrafili mi odpowiedzieć na ile w praktyce lepszy jest filt HEPA niż workowy. Generalnie jeśli chodzi o jakość wykonania to we wszystkich jest podobnie. Miałem smaka jeszcze na Karchera MV3 za 259zł w Obi ale niestety brak gniazdka stał się kluczowym argumentem.

joannes

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2018, 12:51:25 czas Polski »
Piszesz o tym Odkurzacz przemysłowy 20 l 1200 W. Sprawdzałeś na miejscu jak działa, jest "cichy" i dobrze zasysa, tzn. tak jak opisują w opiniach?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Stycznia 2018, 14:07:30 czas Polski »
na ile w praktyce lepszy jest filt HEPA niż workowy
worek zbiera wiekszy syf, wieksze czastki

Co to jest filtr HEPA?
Najprościej rzecz ujmując filtrem HEPA nazywany taki filtr, który wykonany jest ze spiekanego szkła i posiada pory wielkości 0,3µm, dzięki którym możliwe jest filtrowanie powietrza. Budowa filtra HEPA sprowadza się do 3 warstw, w tym jedna warstwa ma za zadanie pochłaniać zapachy. Warstwy są ze sobą złączone za pomocą syntetycznych żywic. W powszechnym użytku są filtry o powierzchni 1800 cm3, które składa się w harmonijkę, a dzięki temu zajmują one mniejszą powierzchnię. Filtry te potrafią zatrzymać kurz, komórki bakterii, pierwotniaków, grzybów, a także wirusy.

Filtr został stworzony przez NASA, a jego celem była ochrona przed promieniowaniem radioaktywnym. Dzisiejsze filtry HEPA są w stanie zatrzymać nawet 99.97% zanieczyszczeń (nr 13), które znajdują się w powietrzu.

W sprzedaży dostępne są różne rodzaje filtrów. Jeszcze jakiś czas temu mieliśmy do czynienia z filtrami oznaczonymi numerem od H10 do H14. Im wyższy numer, tym filtracja w takim filtrze jest skuteczniejsza. Teraz bardzo często spotykamy się z filtrami oznaczonymi z przodu literą E. Mimo że w obu tych przypadkach zasada działania jest taka sama, a skuteczność bardzo podobna, to jednak rozsądniejsze jest wybranie filtra oznaczonego literą H. Szczególnie wtedy, kiedy zastanawiamy się, jaki filtr HEPA jest najlepszy dla alergików.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2018, 14:10:27 czas Polski »
no tak... zapomnialem dodac ze w takich sprzetach po piniadzach znajdziesz zwyklego kartona a nie HEPA ;D

ale lepiej miec kartona niz go nie miec ;D

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2018, 14:49:53 czas Polski »
Temat rocznicowo odkurzony ...
Brawo Panie Q. ;D

kerry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2018, 15:07:16 czas Polski »
A nie, nie, to niejaki joannes poruszył temat :)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2018, 16:01:15 czas Polski »
Zmyliło mnie ...
Tylko wytrawny informatyk odkopał by ten temat, żaden elektromechanik informatyczny by tego nie zrobił ...
;D

joannes

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2018, 20:20:08 czas Polski »
Miesiąc i dzień się zgadzał, a rok to nie wyrok ;)

p.s.
Rozglądam się za tym, więc przypadkiem odkopałem, jw. Pełno jest na OLX angielskich w cenie tego z Juli, w większości same używki, z gwarancją tzw. rozruchową. Dlatego zapytałem, z nadzieją że kolega kupił i pochwali się spostrzeżeniami.

Offline justaa

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Stycznia 2018, 21:58:12 czas Polski »
Też szukam odkurzacza, ale wybór za szeroki i nie wiem na co się w końcu zdecydować.