12 Czerwca 2026, 21:23:55 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka Bosch GKT 55 GCE Pro  (Przeczytany 14124 razy)

Offline robson

Odp: Zagłębiarka Bosch GKT 55 GCE Pro
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Grudnia 2013, 00:40:25 czas Polski »
Mily68 tarcza o której piszesz jest dedykowana do aluminium i nie specjalnie radzi sobie z płytą czy z mdf

Offline Jakub

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Grudnia 2013, 01:21:32 czas Polski »
Pozdrawiam Jakub.

Offline a3756

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Grudnia 2013, 09:24:17 czas Polski »
Wieczorem napisze jaką ja kupiłem bo też szukałem żeby grubość się zgadzała bo w oryginale jest chyba 1,6.  Z tego co pamiętam to dałem coś koło 70 zł i jestem zadowolony z jakości cięcia w drewnie. Choć ostatnio ciałem stare płyty meblowe na półki i byłem zdziwiony że przy takiej małej ilości zębów takie ładne cięcie wyszło. A co do cięcia drewna oryginalną tarczą to da się oczywiście ale to za dużo zębów i nawet przy sośnie 40 widać było że się męczy pilarka po zmianie tarczy idzie jak w masło. 

Offline tomysz1

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Grudnia 2013, 11:12:59 czas Polski »
Z niecierpliwością czekam na recenzję. Zastanawiam się czy warto dopłacać do ts55...
Pozdrawiam
Tomek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudnia 2013, 11:44:30 czas Polski »
Robson, nie doszukam się teraz, być może była to też dyskusja na SB na temat tarcz do zagłębiarek i kilku kolegów zalecało właśnie tarcze do aluminium z zębami TF przyznając się, że sami takimi tną. Ale to było z pół roku temu i teraz nie pamiętam kto, komu, po co i za ile ;)
Tak na szybko coś jest w wątku
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/dobor-tarczy-pilarskiej/

Offline robson

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2013, 12:01:07 czas Polski »
Mily68 ,posiadam tą tarcze o której piszesz i kilka innych,TF ma ujemny kąt natarcia i nie specjalnie sobie radzi z cięciem np. MDF czy to blatów kuchennych, pilarka nie bardzo radzi sobie z wyrzutem urobku  wrażenia są takie jakby tarcza była tępa ,jest to moja subiektywna ocena poparta praktyką w tym temacie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2013, 12:09:41 czas Polski »
Hm, no to zgłupiałem. Z tego co wiem po przekopaniu internetu wynika, że... nic nie wiem :( Chyba założę nowy wątek dotyczący doboru tarcz. Będzie wszystko w jednym miejscu. Ja używam W48 do klejonki sosnowej i do płyty meblowej. Tarcze ostre. Sosnę wzdłuż tnie idealnie, w poprzek strzępi i wyrywa włókna (w przekroju - nie na górze czy na dole) a meblówkę zawsze gdzieś minimalnie wyszczypie. Próbowałem wstępnego podcinania, wystawiania tarczy na różne głębokości, regulacji samej zagłębiarki, kasowania luzów itp.

Offline RobRob

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2014, 15:40:03 czas Polski »
tarcze do zagłębiarek kupuje się również taj samej grubośći
48 zębów jest do płyty meblowej
Do drewna się za bardzo nie nadaję i skoda jej i sprzętu

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Kwietnia 2016, 22:06:05 czas Polski »
Mam pytanie dotyczące tej zagłębiarki - mocno zastanawiam się nad jej zakupem, wykorzystywana byłaby głównie do cięcia litego drewna - głównie cięcie wzdłużne desek, wykorzystanie amatorskie (nie mam miejsca na pilarkę stołową) Byłbym wdzięczny za informację czy takie rozwiązanie ma sens.

Offline robson

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Kwietnia 2016, 22:19:51 czas Polski »
Do cięcia wzdłużnego desek nie za bardzo ,trzeba byłoby robić różne szablony inaczej cięcie do kreski bywa upierdliwe .

Offline RobRob

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Kwietnia 2016, 23:17:04 czas Polski »
Do drewna bardziej bym polecił festoola ale ts 75
jest mocniejsza i cięcie 7,5 cm kładziesz szynę i tniesz nie widzę przeszkód
ja tak robię

Offline Nol

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Kwietnia 2016, 23:22:22 czas Polski »
To przede wszystkim kwestia techniki, ale zgadzam się że łatwiej ciąć wzdłużnie na sprzęcie stacjonarnym. Mam tą zagłębiarkę i śmiało ją polecam. Na YouTube można znaleźć prezentacje, gdzie m.in. widać jak tarcza pracuje względem listwy przeciwodpryskowej gdy ustawimy piłę pod kątem - czyli dobrze.

Offline futrzak

« Odpowiedź #27 dnia: 15 Kwietnia 2016, 11:20:07 czas Polski »
A czy ta zagłębiarka od Boscha dałaby radę ciąć wzdłuż 5,5cm np. dęba (tarcza 24z), czy będzie się dusić. Może lepiej pilarkę z szyną o większej mocy? Może i to mniej wygodne ciąć tak ciąć wzdłuż, lecz ja narazie też tak planuje.

Offline Nol

« Odpowiedź #28 dnia: 15 Kwietnia 2016, 21:46:36 czas Polski »
Nie pracuję zbyt dużo w litym drewnie - do moich potrzeb w zupełności wystarczyła bez zastrzeżeń...

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:10:59 czas Polski »
Dziękuję za informacje, co do trasowania to myślę że jakoś sobie poradzę (za mało robię na chwilę obecną by trasowanie było strasznym obciążeniem :), bardziej mi zależało na informacji czy ta zagłębiarka "daje radę" przecinać deski wzdłuż - jeszcze parę stówek muszę dozbierać i kupuję :)