04 Czerwca 2026, 20:01:06 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 81748 razy)

Offline Roobertt

Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Lipca 2015, 09:30:31 czas Polski »
Dzięki to jest dla mnie super tłumaczenie
Czyli te z ameryki sprzęty są tańsze ale nie do końca dla nas

Offline molu

« Odpowiedź #151 dnia: 20 Lipca 2015, 18:50:44 czas Polski »
Warto jeszcze przemyśleć kwestię serwisu, części zamiennych, itp. Co zrobić jak przyjdzie uszkodzona maszyna? Albo z krzywymi blatami? Przy wydatku 100$ to można jeszcze przeboleć stratę, ale jak cała kwota zakupowa zamknie się w 500,1000$?

T.

Offline swfr

« Odpowiedź #152 dnia: 21 Lipca 2015, 12:44:09 czas Polski »
Spędziłem parę ładnych godzin w necie i ze słuchawką przy uchu zgłębiając temat Ridgida R4512. Z żalem odpuszczam. Za duże pieniądze (bez nieprzewidzianych wydatków ok. 4500 zł ) i ryzyko (części, serwis itp).
No i znowu trzeba wrócić do pozycji wyjściowych ...czyli jaką piłę (z żeliwnym blatem) kupić ?
Przewijają się przez forum nazwy: Bernardo, CHARNWOOD, Holzmann, Standrew, które pewnie są wzajemnymi (ChRL - zapomnijmy na chwilę) klonami.
Czy ktoś z Was miał okazje pracować na nich i zechciałby opisać słabe i mocne strony? Blat, culaga, wózek itd, itp

Offline marian

« Odpowiedź #153 dnia: 21 Lipca 2015, 12:52:27 czas Polski »
witam,
trafiłem na forum bo szukałem opinii o pilarce Makita MLT100.
I niestety te opinie zniechęciły mnie do kupna takowej....
Mam akumulatorową pilarkę ręczną tej firmy BHS630Z i dla mnie jest to super urządzenie. Dlatego myślałem, że wybór makity zagwarantuje jakość...
Proszę o podpowiedź jaką pilarkę stołową o parametrach trochę wyższych czyli moc 2000W, stabilny i prosty stół:) przy dość kompaktowej i uniwersalnej konstrukcji wybrać.
Mój budżet to 3-3,5 tys.
z góry dziękuję za podpowiedź.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 21 Lipca 2015, 14:08:20 czas Polski »
Blisko cenowo, jest b.dobra:
GTS 10 XC Bosch

Offline marian

« Odpowiedź #155 dnia: 21 Lipca 2015, 17:05:54 czas Polski »
dzięki,
poszperam w necie i może jeszcze jakiś sklep znajdę, żeby zobaczyć "na żywo".
Bo w necie to wszystko świecące i najlepsze:)

pozdr

Offline molu

« Odpowiedź #156 dnia: 22 Lipca 2015, 23:08:33 czas Polski »
Tak się zastanawiam... skąd kosmiczna różnica w cenie pił stołowych dewalta w PL i US.. 300$ kontra 2800 zł w przypadku modelu DW745. Polityka cenowa dystrybutora?

T.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #157 dnia: 22 Lipca 2015, 23:57:49 czas Polski »
Amerykański rynek jest taki ogromny, każdy chce na nim zaistnieć i przez to jest duża konkurencja, to raz, dwa to niższe podatki.
Podejrzewam, że w Ameryce sprzedaje się dwa razy tyle narzędzi niż w całej Europie, przez co producenci mogą sprzedawać z mniejszym zyskiem.
Taka jest moja teoria niższych cen w USA  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #158 dnia: 23 Lipca 2015, 08:48:00 czas Polski »
Przy takich cenach to i u nas sprzedawało by się dwa razy więcej

Offline skraburski

« Odpowiedź #159 dnia: 10 Sierpnia 2015, 09:40:50 czas Polski »
Przymierzam się do zakupy pilarki stołowej, prawdopodobnie będzie to jeden z wymienianych wcześniej chińczyków z żeliwnym blatem.
Chciałbym do pilarki od razu dorobić szafkę jak kolega melov8

Mam dwa pytanka:
1. czy w nieogrzewanym garażu mam czy nie mam obawiać się korozji blatu/pilarki?
2. jaka tarcza, 200 czy 250?

Pozdr.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Sierpnia 2015, 11:19:40 czas Polski »
Tarcza 250. Jak będziesz pracował, to blat nie zdąży korodować ;) Poza tym trzeba go przecierać środkiem konserwującym: olejem, woskiem. Trochę już było wpisów w rożnych wątkach na temat konserwacji, środków poślizgowych, JarekO nakręcił o tym filmik. Jest na stronach DiD. 

Offline molu

« Odpowiedź #161 dnia: 18 Września 2015, 14:40:14 czas Polski »
Jak zwykle dylematy...

Coraz mniej jestem przekonany do zakupu mlt100. Nie to, że wymagam aptekarskiej precyzji.. ale wypukłego stołu nie akceptuję. To oznacza, że trzeba się rozglądnąć za inną piłą, niestety droższą. Szała nie ma, wizualnie niewiele się zmienia, a ceny nawet o 1000 zł wyższe.
Co byście polecili z poniższych modeli.. albo które wykreślili z listy, jako np droższe, a niekoniecznie "lepsze" niż mlt100.

1. Metabo ts216. Szkoda, że tylko 63mm cięcia w pionie. Cena 2000-2500.
2. Bernardo TS 250. Nie za wiele info w necie na temat tej piły. Cena ok 2200.
3. DeWalt DW745. Podoba mi się przykładnica z zębatką.. ale cena z kosmosu. 2800.
4. Bosch GTS10J. Cena ok 2800.
5. Metabo TS254. 3000 zł.
6. Metabo TS250. 3000 zł.

Na razie obstawiam DW745.. chociaż nie jestem przekonany, że chcę wydać prawie 3000 za piłę do amatorskiego używania.

T.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #162 dnia: 18 Września 2015, 15:38:30 czas Polski »
Musisz sobie odpowiedzieć co chcesz robić, do czego ci to potrzebne. Im dalej pójdziesz w las tym będzie trudniej.

Ja bym za 3 koła kupił MLT 100 i GKT 55 GCE z szyną.
Ktoś inny napisze że wpłaciłby na lokatę i zbierał dalej na lepszy sprzęt ;-)
Sam wiesz w jakiej sytuacji się znajdujesz, ile możesz przeznaczyć na hobby, czy jakich narzędzi/maszyn jeszcze ci brakuje.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2015, 15:40:29 czas Polski wysłana przez woodek »

Offline Piotr90

« Odpowiedź #163 dnia: 18 Września 2015, 20:23:30 czas Polski »
Stanąłem przed dylematem znanym chyba każdemu wypowiadającemu się w tym wątku  czyli wybór pilarki.. Pierwsze pół roku swojej przygody/pracy z drewnem przebyłem z boshem gts10 ( jestem zadowolony z relacji ceny do precyzji - dobry wybór na początek).

Teraz jednak potrzebuję czegoś solidniejszego, zacząłem od przeszukania forum i przebrnięcia przez większość wątków i jednego dnia podejmuję decyzję, a drugiego już nie jestem jej pewny..

Budżet ok 5tyś. Perspektywa nowych chińczyków jakoś mnie nie zachęca i skłaniam się raczej do używki.. Moją uwagę przykuła REMA DMMA 35. Wygląda (jest?) solidna, minusem jest niestety mój brak obycia z maszynami, duże ryzyko przy kupnie używki, że nieświadomie uwolnię kogoś od wadliwego sprzętu. Uczę się i pracuję w warsztacie sam więc nie mam kogo się poradzić. Doradźcie co zrobilibyście na moim miejscu.  Zapoznałem się oczywiście ze wszystkimi radami co sprawdzić przy kupnie używki, ale nadal jakoś nie jestem pewien swoich zdolności na tym polu ;)

Jak wygląda w wypadku tej remy ew. serwis, częsci?
Kupować od handlarza "po serwisie" czy lepiej ze stolarni?

Z góry dziękuję za wszelkie rady  ;)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #164 dnia: 18 Września 2015, 21:50:55 czas Polski »

Kupować od handlarza "po serwisie" czy lepiej ze stolarni?

To jest dobre pytanie. Nie odpowiem na nie :)
Kupujesz używkę ok handlarza po serwisie która też była na stolarni.
Handlarska wersja jest odpicowana jak samochód z zachodu.
W przypadku wersji ze stolarni będzie działać, ale jak dobrze to zależy od tego kto używał
sprzętu i jak o niego dbał. W przypadku pracownika to wiadomo, że może być różnie.
Jak szef patrzy to się dba, jak szefa nie ma to robią co chcą.