witam,
Od dłuższego już czasu rozglądam się za piła stacjonarną ? do przydomowego "warsztatu".
Brakuje mi również wyrówniarki.
Nie jest łatwo dokonać wyboru, gdy :
ma się małą powierzchnię, nie najwięcej wolnych środków i nie ma się doświadczenia.
Czytałem dużo o piłach firmy którą obecnie ma Jarek obecnie w warsztacie, podobnie zainteresowała mnie również mała strugarko -wyrówniarka jaką ostatnio w atrakcyjnej cenie można kupić ( mam na myśli super ofertę informacja jest na forum)
Czytałem dużo i oglądałem w necie bardzo dużą ilość maszyn, w tym amerykańskiej FIRMY RIGID i GRIZZLI.
Nie powiem mają interesujące opinię i ceny, ale nie mają serwisu w EUROPIE, ponadto nie mam doświadczenia w zakupach w STANACH, nie mam tam nikogo.Ceny są bardzo dobre.
Oglądałem również pilarki i inne maszyny w sklepach internetowych w ANGLII.
Nie wiem jaki jest koszt transportu maszyn stolarskich z Anglii?
Może ktoś z Was kupował maszyny w Anglii nowe, i może mógłbym podzielić się takimi informacjami?
Mam do Was pytanie , czy ktoś z Was ma u siebie lub pracował na piłąch firmy JET, mam
na myśli dwa modele
- JET JTS 10 ( mały gabaryt, moc nie największa, stół żeliwny) u nas nie widzę podstawy do tej piły na kołach ?
ale wiem że taka podstawa jest , a przy małym warsztacie ( małej powierzchni) byłby przydatny.
-JET JTS 600 też mnie zainteresowała, ale w związku z tym że ta piła jest większa, to też musiałby być dokupiony jako opcja element , umożliwiający przemieszczanie się po warsztacie.
Co do wyrówniarki, to temat wygląda podobnie, chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupić coś podobnego
jak stara ELEKTRA BECKUM 260
(aktualnie taka maszyny jest w ofercie firmy METABO , stół jest niestety metalowy,
lub może używana a żeliwna byłaby dobrym rozwiązaniem.
Może koledzy , mogliby podzielić się swoim doświadczeniem i informacjami na temat w/w opisanych maszyn.

pozdrawiam serdecznie
Piotr M