09 Maja 2026, 14:11:23 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarko wkrętarka - do 500zł (prośba o poradę DeWalt/Makita)  (Przeczytany 8234 razy)

Offline miszczpz

Wiertarko wkrętarka - do 500zł (prośba o poradę DeWalt/Makita)
« dnia: 01 Stycznia 2017, 12:07:54 czas Polski »
Witam,
jako, że wyprzedaże nadal aktualne, to planuję zakupić wiertarko-wkrętarkę do ok 500zł. Wiem, że to budżet niewielki, ale to ma być pierwsze urządzenie, które ma służyć do prac ogólnych (skręcanie mebli, budowa stołu warsztatowego, wyposażanie warsztatu i przy okazji zastosowania domowe).

Zastanawiłem się nad 12V, ale ostatecznie postanowiłem kupić 14,4V. Na razie waham się pomiędzy:

DeWalt - DCD734C2 DeWALT
https://nexterio.pl/133888,Wiertarko-wkretarka-144V-DCD734C2-DeWALT.html

Makita - DF347DWE Makita
https://nexterio.pl/153403,Wiertarko-wkretarka-akumulatorowa-144-V-2x13-Ah-DF347DWE-Makita.html

DeWalt mocniejszy, z lepszym momentem obrotowym (22/38, Makita 15/30), natomiast Makita lżejsza (1.4kg, DeWalt ok 200g cięższy). Obydwie z dodatkowymi akumulatorami pozwalającymi na dłuższą pracę.

Wszelkie komentarze/sugestie mile widziane.

P.S. Polowałem na Lidlowy sprzęt, ale niestety nie udało mi się ich dostać. W 3 odwiedzonych sklepach były tylko frezarki i wkrętak.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Wiertarko wkrętarka - do 500zł (prośba o poradę DeWalt/Makita)
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2017, 13:13:45 czas Polski »
Mam tego dewalta.  Polecam.
Wystarczająco silny jako uniwersalna wkrętarka dla amatora. Posiadam go prawie dwa lata.

Jedna bateria padła ostatnio bo ojciec zostawił rozladowaną na weekend w garażu poniżej zera

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2017, 13:16:28 czas Polski »
Brałbym DeWalta. Moment obrotowy to dość ważny parametr. W tych modelach szału nie ma ale jak chcesz w drewnie działać to Makita jest za słaba i z czasem zacznie Cię irytować.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2017, 13:16:32 czas Polski »
Makity nie polecam, mam stary model i dziala już od 8 lat więc firma kupiła mi nową bo roboty więcej (taką jak z twojego linku) i juz drugi raz leży w serwisie że spalonym silnikiem a nie była katowana (używana tylko jako wkretarka). Makita coś schodzi na psy. A i pierwszym razem oczywiście gwarancja nie uznana i silnik wymieniony za kaskę (swoją drogą niewielką bo całość wyszła 170 PLN)

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Offline RobRob

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2017, 16:38:28 czas Polski »
a może metabo

Offline L4

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2017, 17:06:12 czas Polski »
Jak planujesz kiedyś jeszcze jakiś dodatkowe narzędzia akumulatorowe mieć to dołóż lepiej 18V. 14,4V to ślepa uliczka ewolucji narzędziowej.

Albe te M12 12V - 30Nm i dużo, dużo różnych fajnych dodatków w platformie.

Offline Nano

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2017, 17:52:16 czas Polski »
Popieram przedmówców - 18v i Metabo. Co prawda przekroczysz budżet 500zł, ale warto kupić raz, a porządnie. Sam przerobiłem tanie i badziewne wkrętarki (Bavaria, Einhell) i odsprzedałem je przez olx, kupiłem Metabo BS 18 quick i w końcu nie mogę narzekać. Po rejestracji masz 3 lata gwarancji na akumulatory, wkrętarka jest stosunkowo lekka i poręczna, a do skręcania mebli i majsterkowania wystarczy w zupełności.
O tanich wkrętarkach pisał PanFleks na swoim blogu - może Ci coś spasuje.

Offline MAM

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2017, 18:44:49 czas Polski »
Zrob tak jak ja robie. Kupuje wylaczme Dewalt 18V ale samo body. Dokupilem ladowarke za dobra cene a baterie kupuje jak sa jakies okaze na Allegro albo Ebay.co.uk lub .com
Dzieki temu mozna wmiare tanio kompletowac narzedzia akumlatorwe. Dlaczego Dewalt?  Uzywam sprzet tej marki od 8 lat i jeszcze nigdy nie zawiodl i ma pelne portfolio natedzi akumlatorowych. Do tego czasami w USA mozna kupic Dewalta za bardzo dobre ceny. Trzeba tylko polowac na odp. cene.

Inna maka jest Ryobi. Ja nie mam zadnego dowiadczenia ale znajomy uzywa do hobby i ma pelny komplet 18V i jest zadowolony.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Stycznia 2017, 20:00:06 czas Polski »
Ja mam teraz tego Meec wkrętarka udarowa - niby marketówka, ale do hobby wydaje mi się super sprawa - też 3 lata gwarancji na akumulatory. Przy następnej okazji kupuję wiertarko-wkrętarka 50Nm za 200 zł - 2xaku i ładowarkę już mam. Akumulatory wg mnie tanie a z tego co ludzie piszą to ładnie trzymają.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Stycznia 2017, 20:02:10 czas Polski »

Offline MAM

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Stycznia 2017, 20:21:08 czas Polski »
@Mam,masz tu link ;)
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Hej. Juz pisze. Siedzialem w pociagu jak odp. Na ten watek....

Sent from my SM-T815 using Tapatalk

Offline marekb

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Stycznia 2017, 21:18:21 czas Polski »
a co powiecie na taki zestaw: http://www.budujesz.pl/dewalt-zestaw-wiertarko-wkretarka-dcd710-zakretarka-udarowa-dcf815-kufer-dck211c2t-94234/

niby to już zupełnie małe, bo 10,8 V ale z momentów podanych wynika że nie jest źle.

Osobiście używam na 220V, lecz kabel  czasem też wkurza.

Offline L4

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Stycznia 2017, 21:22:28 czas Polski »
Dalej bym stawiał na ten M12 za ~450 (wiertarko-wkrętarka + aku + ładowarka + walizka) i do tego później dokupywać co potrzeba (Zakrętarkę) jak budżet pozwoli. M12 ma największy wybór narzędzi w systemie i ogólnie trudno im też zarzucić cokolwiek w kwesti jakości.

Offline MAM

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Stycznia 2017, 23:24:49 czas Polski »
Marek, ja nie jestem zbyt obiektywny w tej kwestii bo dla mnie liczy sie tylko Dewalt, ale zaczynalem od 14,4V Bosha i potem jak juz wybralem platforme do kolekcjonowania to Bosh byl zbedny.

Z mojego doswiadczenis to bym poczekal i uzbieral na platforme 18V. Chyba ze 14V to twoj cel albo ze chcesz kupic tylko to jedno urzadzenie jako akumlatorowe....

Sent from my SM-T815 using Tapatalk

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:17:38 czas Polski »
ja powiem tak mogę się coś wypowiedzieć na ten temat bo o długiego czasu użytkuje tego rodzaju sprzęty co do boscha i makity to są plastikowe zabawki po pierwsze nie ma siły i jak spadnie ci z drabiny to sie rozleci w mak, a co do deWalt czy stanley już troche lepiej ale zazwyczaj 12 lub 14v i słabe baterie, ja osobiście polecam wkrętarke z udarem milwaukee indukcyjną 18v tylko ona ok 1600 zł ale jest to sprzęt ni do zniszczenia z akumulatorem 5,0ah a z mniejszych też porządnych wkrętarek to polecam vander osobiście bo mam od 10 miesięcy i używam jej codzienie i jestem zadowolony to 18v  fajna poręczna do ręki i ok 400 zł  http://archiwum.allegro.pl/oferta/wiertarko-wkretarka-vander-18v-2aku-li-ion-samsung-i5667998965.html