15 Czerwca 2026, 08:34:17 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka łańcuchowa elektryczna do ogrodu  (Przeczytany 20954 razy)

Offline pajewski

Odp: Pilarka łańcuchowa elektryczna do ogrodu
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Stycznia 2017, 12:09:03 czas Polski »
Piłę przechowuję w suchym miejscu, po "sezonie" pojemnik zalewam olejem syntetycznym (do kosiarek), żeby nie zatkało pompki. Oprócz prowadnicy całość wykonana jest z tworzywa, więc trzeba uważać na napięcie łańcucha. Raz u mnie był za luźny i przytarło plastik niedaleko zębatki. Straciła na tym trochę estetyka.

Dziadek też ma Makitę, mocniejszy model (2000W). Cięła dobrze, ale nie dbał o pompkę, zostawiał w niej na dłużej olej organiczny i zatkało na dobre.
Nie prościej zlać olej całkowicie?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Stycznia 2017, 13:54:15 czas Polski »
Chyba prościej, ale olej organiczny to nie woda. Z każdego zakamarka nie wypłynie, ze ścianek też się nie odlepi. Wyprzeć go może inny olej, a syntetyczny wydaje się tu na miejscu. To mój sposób, dosyć prosty, niekoniecznie właściwy. Z pompką jak na razie problemu nie mam, mimo upływu kilku lat.

Acha, nie zalewam całego pojemnika, tylko gdzies 1/5. Po czym uruchamiam piłę, aż z otworu podajnika zacznie kapać syntetyk (widać po kolorystyce).
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2017, 13:58:25 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline pajewski

« Odpowiedź #47 dnia: 15 Stycznia 2017, 13:59:21 czas Polski »
Nie twierdzę, że to zły sposób. Nie sądziłem, że pozostawienie oleju organicznego może narobić bałaganu. Ale skoro ktoś (Twój dziadek) tego doświadczył  warto skorzystać z tego doświadczenia.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Stycznia 2017, 14:20:35 czas Polski »
Prawdę mówiąc dziadek niejedną piłę już miał, ale kończyło się przeważnie na smarowaniu łańcucha pędzelkiem. Nie dba o elektronarzędzia. Makitę kupił później niż ja. Z tego co wiem pompkę w niej wymienili. Teraz nie wiem czy działa. Ostatnio widziałem, że cięli Black&Decker-em.
Widzę więc dwie możliwości. Albo to jakaś karma i dziadek ma uświadczyć w życiu psujących się pompek, albo... rzeczywiście coś jest na rzeczy ;)

Offline dzięcioł

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Jestem leniwy ale się staram
  • View Gallery
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Stycznia 2017, 07:55:24 czas Polski »
Mam makite 12 lat zero problemu tylko pilnować oleju ( co roku przerabiam 20 m3 ) myślę że jeszcze drugie tyle wytrzyma

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Photon

« Odpowiedź #50 dnia: 16 Stycznia 2017, 09:03:12 czas Polski »
POTWIERDZAM! Makita UC3541A - od dwóch lat zero problemów, wszystko działa, nic nie cieknie,  łańcuch ostrzyć i tnie jak żyleta :-)

Offline alehar

« Odpowiedź #51 dnia: 16 Stycznia 2017, 09:13:42 czas Polski »
Ręcznie ostrzcie czy specjalna ostrzałką ?
Pozdrawiam Alehar

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Stycznia 2017, 10:55:23 czas Polski »
Nie do wszystkiego ma się cierpliwość. Ręczne "moja-twoja" wyprowadzam sam, ale łańcuch idzie na ostrzałkę do gościa ;)

Offline dzięcioł

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Jestem leniwy ale się staram
  • View Gallery
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Stycznia 2017, 13:10:43 czas Polski »
tylko ręcznie nigdy więcej na maszynkę po ostrzeniu ząb przypalony a ręcznie tylko 2 razy każdy ząbek i po sprawie ostrze już tak kilkanaście lat i jest ok

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline pajewski

« Odpowiedź #54 dnia: 16 Stycznia 2017, 16:14:38 czas Polski »
tylko ręcznie nigdy więcej na maszynkę po ostrzeniu ząb przypalony a ręcznie tylko 2 razy każdy ząbek i po sprawie ostrze już tak kilkanaście lat i jest ok
No to gratuluję cierpliwości i wprawnej ręki. Ja przy okazji zakupów w castoramie oddaję do punktu ostrzenia i za 10 min. mam gotowe do odebrania.

Offline Photon

« Odpowiedź #55 dnia: 16 Stycznia 2017, 19:51:22 czas Polski »
Kup odpowiedni do twojego łańcucha pilnik z prowadnikiem (Oregon) i ostrz ręcznie. Kilka minut roboty i łańcuch ostry jak żyletka. Wystarczy 2-3 razy przejechać każdy ząb. Instrukcje jak się prawidłowo ostrzy masz w necie. Najlepiej za ok 60zł kupić cały zestaw do ostrzenia. Masz pilnik, prowadnik, haczyk do czyszczenia prowadnicy, miarkę i fajny pokrowiec na wszystko. Maszynką można zęby poprzepalać, poza tym dużo więcej zbiera materiału i łańcuch na krócej starczy.

Offline alehar

« Odpowiedź #56 dnia: 17 Stycznia 2017, 07:38:57 czas Polski »
Dzięki za uwagi.
Masz gdzieś namiar na taki sprawdzony zestaw ??
Pozdrawiam Alehar

Offline gumajunior

« Odpowiedź #57 dnia: 17 Stycznia 2017, 07:45:44 czas Polski »
https://www.oregon.pl/pilniki-do-lacucha/1206-Prowadnik-z-pilnikiem-4-0mm-OREGON-5400182781530.html?gclid=CMDW2vfJyNECFZSOGAod5T8G-g

przed każdym użyciem kilka pociągnieć i jest ostry, łańcuch na kilka lat, nigdy więcej na ostrzałki

Offline Photon

« Odpowiedź #58 dnia: 17 Stycznia 2017, 09:49:20 czas Polski »
Do mojego łańcucha (w Makicie UC3541A) mam taki https://www.oregon.pl/zestawy-do-ostrzenia/1285-Zestaw-do-ostrzenia-lancucha-OREGON-4-5-mm-5400182961697.html Każdy rozmiar łańcucha wymaga innej średnicy pilnika. Swego czasu można było kupić zestaw znacznie taniej na znanym serwisie, poszukaj.

Offline jaruzele

« Odpowiedź #59 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:55:48 czas Polski »
poprzednicy mają rację. Wprawdzie mam spalinowego stihla, ale łańcuch ostrzę ręcznie, szybko skutecznie i taniej niż jakieś badziewne ostrzałki. Pamiętaj, że każdy łańcuch ma swój rozmiar i trzeba dobrać pilnik.