15 Sierpnia 2026, 14:24:33 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka łańcuchowa elektryczna do ogrodu  (Przeczytany 21240 razy)

bobbobson

• Gość
Odp: Pilarka łańcuchowa elektryczna do ogrodu
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:35:24 czas Polski »
Na upartego można agregat w bagażniku targać, ale dużo prościej kupić mocniejszą spalinową. Wujek tak tnie, jak mu się nie chce ciągnąć kabla z domu. Odpala starego Einhella co wesoło poprykuje, podłącza piłę i heja ;D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:22:22 czas Polski »
Pilarka elektryczna - tak, ale pociąć coś pod domem lub coś w warsztacie bo cisze i nie ma smrodu spalin. Ale nic więcej. Już widzę jak bujasz się np teraz z kablem w tym śniegu - przecież to normalny prąd jest, a prąd + wilgoć to nie idzie w parze. Dlaczego w wulkanizacji czy stoczni wszytko idzie na pneumatyce - bo w warunkach wilgotnych elektronarzędzia to igranie z losem. Kup najmniejszą firmową spalinową i tyle.

Offline Thodd

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2017, 13:57:54 czas Polski »
Miałem jakąś tanią spalinówkę i zawsze był problem.
Często nie chciała odpalić bo rzadko używana, poza tym paliwo, hałas, spaliny i kłopotliwa regulacja.
Po zakupie elektrycznej Makity życie stało się dużo prostsze: zawsze działa, mega-wygodna regulacja naciągu łańcucha, szybkie i łatwe rozkręcanie i czyszczenie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:07:23 czas Polski »
ok, zalety elektrycznej to pełna zgoda. Ale to się nadaje do roboty stacjonarnej + wewnątrz. Musiałem wywalić starą podłogę - wziąłem elektryczą łańcuchową i super w domu nic nie śmierdziało. Ale ostatnio po wichurze powaliło drzewo - dosłownie 5 m od domu i diabli by mnie wzięli jakbym między gałęziami miał się babrać z przewodem. Zwłaszcza jak masz odskoczyć albo kłoda ci upada - niech ci walnie teraz na przewód i go uszkodzi a masz 5 cm śniegu. Daj Boże że wywali bezpiecznik, ale jak masz dziesiątki metrów przewodu to zabezpieczenia też nie działają tak "książkowo".

Jak już coś to na początek bym kupił najtańsze elektryczne "byle co" w markecie na gwarancji - niech porobi kilka dni i zobaczy czy mu spasuje. Jak tak to przy ostrym łańcuchu będzie to robić tak samo jak coś droższego. Ze spalinówek nie polecam "chińczyka" bo teraz to jest syf gdzie cylindry są "z plastiku".

Offline marcin6391

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2017, 14:48:25 czas Polski »
Jak mnie husqvarnę ukradli przeszło mi przez myśl, że kupię jakąś marketówkę....
Obejrzałem kilka, ze wie nawet odpaliłem ....

i pojechałem po hysqvarne .. ;)
kupiłem 435 - mała poręczna moc wystarczająca - i co najważniejsze nie mam lęku, że mi się w ręku rozpadnie, jak w przypadku w/w ...
Leży tydzień, miesiąc - wiem, że podejdę i bez problemu odpali

Offline alehar

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Stycznia 2017, 09:16:02 czas Polski »
Zdecyduję się na Makitę - elektryczną
Teraz pytanie czy długość prowadnicy (długość tnąca) ma jakieś duże znaczenie ? (prace wybitnie domowe)
Chodzi o 5 cm
Czyli albo 35 albo 40 cm
Ceny podobne...
Pozdrawiam Alehar

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:00:19 czas Polski »
Gigantycznej różnicy nie ma. Dłuższą przetniesz balik o większej średnicy bez zmiany pozycji własnej lub obkręcania go np. na stojaku.

Offline karol_g

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Stycznia 2017, 10:04:07 czas Polski »
Mam do makity prowadnicę 40 i 35 cm, różnicy żadnej nie widzę przy cięciu. Średnic większych niż ok 30 cm i tak nie tnę.
Krótsza będzie pewnie nieco lżejsza.

Offline L4

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:22:47 czas Polski »
Jak komuś kabel za krótki/przeszkadza to elektryczną można też kupić na akumulatorki :-).

Offline marcin6391

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Stycznia 2017, 23:05:46 czas Polski »
Do przycinania porzeczek się nada....

Offline pajewski

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:29:49 czas Polski »
Pół roku temu stałem przed identycznym problemem. Konieczność przygotowania działki syna do budowy domu, zwykłe prace gospodarcze na działce na wsi, remont domu itp. Wybór padł na makitę UC 4041a. Uważam, że to świetny wybór. Moc-1800 W-ok. (chociaż nigdy jej nie jest za wiele, gdyby było 2200W byłoby lepiej, ale 1800 wystarcza), długość prowadnicy 40 cm-aż nadto). Na działce mam gniazdka w wielu miejscach więc problem z długimi przedłużaczami mnie nie dotyczy. Ogólnie-(biorąc pod uwagę też to, że kupiłem w okazyjnej cenie 360 zł), jestem z makitki zadowolony. Od razu dokupiłem drugi łańcuch i jeden mam zawsze naostrzony. Trzeba pamiętać o pilnowaniu stanu oleju. Super szybki naciąg łańcucha, lekka, sporo cichsza od spalinowej. Jeśli zamierzasz pracować jedynie w okolicach gniazdek elektrycznych gorąco polecam.

Offline alehar

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Stycznia 2017, 22:12:13 czas Polski »
Tak właśnie ma być jak piszesz. Drobne prace budowlane na działce plus jakieś wycinki.
W tej chwili Makita z zapasowym łańcuchem to koszt ok 450 zł

http://allegro.pl/makita-pilarka-lancuchowa-elektryczna-uc3541a-stal-i6528310275.html

ta akurat to 35 cm

40 cm - bez zapasu     https://www.elektrovip.pl/product-pol-40910-PILA-PILARKA-MAKITA-UC4041A-40CM-SIEDLCE.html
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2017, 22:15:42 czas Polski wysłana przez alehar »
Pozdrawiam Alehar

Offline pajewski

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Stycznia 2017, 22:14:17 czas Polski »
Warta każdej wydanej złotówki.

Offline pajewski

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Stycznia 2017, 10:38:38 czas Polski »
Łańcuch dołączony do pilarki nie jest najwyższej  jakości, więc ja akurat na tego "gratisa" nie zwracałbym uwagi. Lepiej dokupić oryginalny stihla. Spora różnica w jakości i długości pracy.

Offline alehar

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Stycznia 2017, 17:49:31 czas Polski »
Dzięki za info ...
Pozdrawiam Alehar