26 Kwietnia 2026, 02:15:30 czas Polski

Autor Wątek: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.  (Przeczytany 12876 razy)

Offline criss128

Odp: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Stycznia 2017, 11:55:09 czas Polski »
Ze względu na to, że czekam na bramy, to zaczynam drobne prace w środku. Zacząłem od oczyszczenia i szlifowania belek stropowych. Wstępne czyszczenie szlifierką kątową z przystawką na papier, z założonym papierem P40, następnie szlifowanie(wyrównanie powierzchni) mimośrodową z papierem P60. Całość zabezpieczona "Altax Impregnat Gruntujący". Jeszcze zanim pojawią się bramy, może zdąże jakiś szybki regał zrobić. Pozdrawiam.

Offline gumajunior

« Odpowiedź #61 dnia: 29 Stycznia 2017, 13:25:05 czas Polski »
jak zamotujesz bramy to prawdopodobnie pojawi się pleśn na płytach od środka, co masz pod tą kostką betonową, jakie warstwy, izolacja jest?

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #62 dnia: 29 Stycznia 2017, 14:18:39 czas Polski »
Nie widzę wentylacji. Jak kolega wyżej napisał. Albo zamontuj z 2 może 3 takie kratki wentylacyjne w ścianie. Albo jakiś komin na rurce spiro do dachu.
I nie dałeś dylatacji chyba między styropianem a płytą OSB. Może się kisić ;/

Pozdrawiam

Offline criss128

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Stycznia 2017, 14:25:02 czas Polski »
Pod kostka nie ma żadnej izolacji. Oczywiście bede montowal kratki wentylacyjne. Dopoki ściany nie będą zamknięte od środka to nic nie bd kisnac, bo latem ściany oddadzą wilgoć do powietrza moim zdaniem.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #64 dnia: 29 Stycznia 2017, 14:45:01 czas Polski »
No szkoda, że nie dałeś tej papy. Ale to tak jak z budową. Za 3x zbudujesz idealny dom :D

Pozdrawiam

kwita

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Stycznia 2017, 15:28:46 czas Polski »
Witam. 25 lat temu przebudowywałem dom, sześcian na dach dwuspadowy. Dach jest pokryty deską, papą i blachodachówką, od środka jest dylatacja 5cm, 2x5cm styropianu na przemian i bezpośrednio do krokwi (krokiew 8x15cm) płyta gipsowo-kartonowa. Nie ma żadnej folii paroizolacyjnej, wiatroprzepuszczalnej... na poddaszu mam pomieszczenia mieszkalne, ogrzewane, sufit jest ścięty(wykorzystany na strych (strych nie ocieplony). Od strony strychu mam wgląd na deski, które po 25 latach są suche. Izolacja styropianu jest tylko w podłodze strychu i na skosach.
Budynek bardzo mi się podoba, jedyne czego mi brakuje to izolacji elementów drewnianych od podłoża i izolacji samej podłogi. Jeśli miałby robić to dla siebie, zrobiłbym murek (około 30cm) i na nim całą konstrukcję a na podłodze styropian i podłogę z osb. Swój mały warsztat mam w swoim domu w piwnicy, zagłębiona na około 140cm, nie ogrzewana na stałe. Już dawno doceniłem, co to zimno w nogi, najpierw problemy z kolanami...na szczęście chodzę po górach i zacząłem testować buty górskie w swoim warsztacie, mam w tej chwili gdy nie ogrzewam 9 stopni. Buty górskie za 500zł na dłuższą metę nie dają rady. Jak mam wolny dzień i chcę coś porobić, to zakładam buty wysokie, salewa, ale koszt tych butów to 1599 i dają radę. Pamiętaj, że pomieszczenie można nagrzać, będzie ciepło ale podłogi nie ogrzejesz. Wiele osób czuje ciepło bo tak jest a ból nóg tłumaczy zmęczeniem, ale to najprawdopodobniej jest zimno od podłoża. Od kiedy zacząłem nosić dobre buty skończyły się problemy bólem kolan. To tylko moje doświadczenia

Offline criss128

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Stycznia 2017, 15:33:55 czas Polski »
jedyne czego mi brakuje to izolacji elementów drewnianych od podłoża
Konstrukcja jak i dol płyty osb jest odizolowany od podloza plaspapa ktora pewnie widac na którymś ze zdjęć.