A druga część wypowiedzi -że jednak się da
ale z adapterem
Tak ale warto kupować uchwyt który będziemy używać z samym adapterem jak przy tym do drewna też
się da bez problemu ten adapter zamontować? A i bez niego spokojnie używać można?
A dostałeś kiedyś po gębuli ?
Trochę toczę i na szczęście na razie najwyżej to do barka doleciało na szczęście.
Mimo przyłbicy strach przy takim wyrwaniu materiału jest.Ostatnio próbowałem trochę pokombinować i
coś nie wyszło materiał przeleciał dwa metry i zrobił wgłębienie w drzwiach z płyty.
Czy takie cudo da radę zamontować do uchwytu do metalu?
Klo jeżeli rozstaw śrubek jest taki sam to da radę zamontować do tego co
amigorg pokazał.
zapytam czy ta twoja przyłbica ma atest bezpieczeństwa 
Wiem że pytanie nie do mnie ale ja mogę powiedzieć że moja niby ma...
ale jak jest naprawdę to sam nie wiem.Pewnie bym się dowiedział w chwili uderzenia czy mnie nie oszukali...
Dlatego ja bym był raczej za osłonami ,ale nie wiem czy takie istnieją. 
Ja widziałem kilka rozwiązać w necie np:
http://www.sawdustmaking.com/Lathes/lathes.htmlTrzecia od góry Floor Lathe.
Zgadza się. Jednak w uchwycie do drewna prawdopodobieństwo wydaje się być mniejsze.
Z tego co ze swoich nikłych doświadczeń zdołałem zaobserwować to to że z tego do drewna
wyrywa inaczej niż z tego do metalu.Ale czy tak jest naprawdę czy tylko mi się zdaje to
już nie wiem ja tylko amotor jestem.
To, że uchwyt do metalu uszkadza materiał, nie przekonuje mnie. I tak to co w uchwycie idzie do śmietnika.
Moim zdaniem nie zawsze, jak toczę misę na przykład to na dole robię wgłębienie (spód misy)
i właśnie tam mocuje szczęki uchwytu.
Lecz przypomnę że jestem amatorem i jeżeli się gdzieś pomyliłem to proszę mnie poprawić
Pozdrawiam Adrian.