09 Maja 2026, 08:25:14 czas Polski

Autor Wątek: Tokarka Performance Power PP350WL.  (Przeczytany 16359 razy)

Offline Morświn

Odp: Tokarka Performance Power PP350WL.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Grudnia 2014, 12:34:00 czas Polski »
Krzyś to jest nadal uchwyt do metalu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudnia 2014, 14:40:51 czas Polski »
No ja nie twierdzę że do drewna :) ale czy nie zamontuję w ten uchwyt jakiegoś klocka ??? i go nie obrobię :-\
na drugim zdjęciu to uchwyt chyba też do metalu ??? a jaka fajna miska :P

Offline Morświn

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudnia 2014, 14:47:09 czas Polski »
Obrobić się da ale chwyt jest gorszy a i materiał się niszczy/zgniata/odkształca.
Nie wiem jaki jest na drugim foto bo nie ja to robiłem, może to byś uchwyt do drewna czaszowy a moze to być taki do metalu z zamocowaną srubą do mocowania drewna(taki adapter).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudnia 2014, 14:57:02 czas Polski »
Obrobić się da ale chwyt jest gorszy a i materiał się niszczy/zgniata/odkształca.
I to jest jakiś argument :)
A druga część wypowiedzi -że jednak się da :P ale z adapterem ;D
Pozdrawiam ;)
A co na to  Paweł 46  ???

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudnia 2014, 15:18:36 czas Polski »
No dobra prawie mnie przekonaliście żeby odpuścić  8)
Ale wrócę jeszcze do tej samoróby, wygląda dość solidnie i w przyzwoitej cenie. Sam konik, uchwyt i silnik są warte więcej nie mówiąc o kupie żelastwa.
Ps. Piszę z Tallina w Estonii  :) ale jutro wracam  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline DM

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudnia 2014, 15:48:32 czas Polski »
No ja nie twierdzę że do drewna :) ale czy nie zamontuję w ten uchwyt jakiegoś klocka ??? i go nie obrobię :-\
na drugim zdjęciu to uchwyt chyba też do metalu ??? a jaka fajna miska :P

A dostałeś kiedyś po gębuli ?
Ja dostałem. Jak u taty toczyłem to potem zakładałem przyłbicę. Jak klocek wyleciał z uchwytu to na twarzy czuć było kropelki wody, które się od osłony pod wpływem uderzenia oderwały.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudnia 2014, 18:39:33 czas Polski »
To, że uchwyt do metalu uszkadza materiał, nie przekonuje mnie. I tak to co w uchwycie idzie do śmietnika.
A dostałeś kiedyś po gębuli ? (...)
No i to jest argument! Podziałał bardzo skutecznie na moją wyobraźnię. :)

Czy takie cudo da radę zamontować do uchwytu do metalu?
http://www.km-maszyny.pl/maszyny-do-drewna/item/122-tokarki-do-drewna-osprzt-dodatkowy/2575-profil-uchwytu-typ-d-do-m-100-10-6049
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2014, 18:43:06 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2014, 19:35:06 czas Polski »
Nie chciałbym być brany za fana uchwytów typowo do metalu do zastosowania w tokarce do drewna :P
Ale i z tego typowo do drewna też może wyrwać  ???  i powiem, trzeba uważać przy pracy z różnymi maszynami  czyli BHP i zdrowy rozsądek :) 
 DominikuDec idąc twoim tokiem rozumowania to zapytam czy ta twoja przyłbica ma atest bezpieczeństwa  ??? bo jak nie to czasami łamiące się elementy przyłbicy mogą więcej szkody narobić.Dlatego ja bym był raczej za osłonami ,ale nie wiem czy takie istnieją. :-\
Pozdrawiam :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2014, 19:48:07 czas Polski »
Ale i z tego typowo do drewna też może wyrwać
Zgadza się. Jednak w uchwycie do drewna prawdopodobieństwo wydaje się być mniejsze.
Chociaż - jak mawiał mój ojciec: "Jak ktoś ma pecha, to i w drewnianym kościele cegła na głowę mu spadnie.". :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2014, 21:30:47 czas Polski »
A druga część wypowiedzi -że jednak się da :P ale z adapterem ;D

Tak ale warto kupować uchwyt który będziemy używać z samym adapterem jak przy tym do drewna też
się da bez problemu ten adapter zamontować? A i bez niego spokojnie używać można?
A dostałeś kiedyś po gębuli ?
Trochę toczę i na szczęście na razie najwyżej to do barka doleciało na szczęście.
Mimo przyłbicy strach przy takim wyrwaniu materiału jest.Ostatnio próbowałem trochę pokombinować i
coś nie wyszło materiał przeleciał dwa metry i zrobił wgłębienie w drzwiach z płyty.

Czy takie cudo da radę zamontować do uchwytu do metalu?
Klo jeżeli rozstaw śrubek jest taki sam to da radę zamontować do tego co amigorg pokazał.

zapytam czy ta twoja przyłbica ma atest bezpieczeństwa  ???

Wiem że pytanie nie do mnie ale ja mogę powiedzieć że moja niby ma...
ale jak jest naprawdę to sam nie wiem.Pewnie bym się dowiedział w chwili uderzenia czy mnie nie oszukali...

Dlatego ja bym był raczej za osłonami ,ale nie wiem czy takie istnieją. :-\

Ja widziałem kilka rozwiązać w necie np:
http://www.sawdustmaking.com/Lathes/lathes.html

Trzecia od góry Floor Lathe.

Zgadza się. Jednak w uchwycie do drewna prawdopodobieństwo wydaje się być mniejsze.

Z tego co ze swoich nikłych doświadczeń zdołałem zaobserwować to to że z tego do drewna
wyrywa inaczej niż z tego do metalu.Ale czy tak jest naprawdę czy tylko mi się zdaje to
już nie wiem ja tylko amotor jestem.

To, że uchwyt do metalu uszkadza materiał, nie przekonuje mnie. I tak to co w uchwycie idzie do śmietnika.

Moim zdaniem nie zawsze, jak toczę misę na przykład to na dole robię wgłębienie (spód misy)
i właśnie tam mocuje szczęki uchwytu.

Lecz przypomnę że jestem amatorem i jeżeli się gdzieś pomyliłem to proszę mnie poprawić

Pozdrawiam Adrian.

jarek123456

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudnia 2014, 19:29:41 czas Polski »
Witam
Ja mam taką marketówkę jak opisana w pierwszym poście tyle że Gude.
Sprowadzona z Niemiec za 300zł, niby to  samo ale jednak są różnice:
silnik się nie grzeje
liniowość tokarki zachowana
Tylko od razu napiszę skróciłem ją, usztywniłem, zamocowałem na solidnej szafce przykręconej do ściany, dokupiłem uchwyt za 150 zł, do tej nakrętki blokującej kieł założyłem dźwignię z małą kulką, teraz nie trzeba klucza.
Nadal to marketówka ale po włożonej pracy daje całkiem niezłe efekty i da się zrobić na prawdę dużo fajnych rzeczy.
Na początku (przed przeróbkami) drażniła, teraz nie jest zła ale marzy mi się lepsza.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudnia 2014, 19:43:24 czas Polski »
Wrzuć foto z przeróbek. To może się jeszcze skuszę  :)

jarek123456

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudnia 2014, 20:00:28 czas Polski »
W zasadzie to połowy przeróbek nie widać podstawowe usztywnienie jest w środku obudowy, jest to metalowy profil kwadratowy odpowiednio pospawany, przykręcony zaraz przy samym łożysku osi z przodu, potem schodzi pod kątem w dół i jest przykręcony do profili podstawy z tyłu na dole.
Dodałem także kilka dodatkowych śrub skręcających obudowę.
Żeby zmienić przełożenie:
-zamiast śrub na krzyżak zabezpieczających klapkę przekładni dałem plastikowe motylkowe tzn z plastikowym uchwytem teraz łatwiej odkręcać
-pasek zmieniam bez odkręcania silnika, zasada taka że najpierw na jednym z kół zsuwam  z większego na mniejsze po lekkim przekręceniu samo przeskakuje, da się tak ustawić napięcie paska że się nic nie ślizga.

Co do nakrętki blokującej kieł to po prostu jej bok przewierciłem nagwintowałem i wkręciłem małą rączkę zakończoną plastikową kulką- wygląda jak fabryczne.

Skrócenie całości bardzo pomogło usztywnić całość teraz z 1m toczenia zostało mi około 60cm czego i tak nie wykorzystuję

Uchwyt z allegro za 150 zł nastawny czteroszczękowy z dorobionym na zamówienie zabierakiem

No i podstawa do stabilna podstawa

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudnia 2014, 20:09:27 czas Polski »
Tak sobie myślę, że konstrukcyjnie wszystko można poprawić i wzmocnić, martwi mnie tylko ten silnik 400W. Jakoś nie widzę tej mocy, żeby coś mocniej przetoczyć.

Offline Morświn

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Grudnia 2014, 22:16:05 czas Polski »
W sumie taka prawda że można wyrzucić prawie wszystko i zrobić ją prawie od nowa :D.
Ale to już chyba lepiej moim zdaniem pokusić się na sama jakiego pokazał amigorg.
A co do silnika to da radę potoczyć tylko że:
Na takich trupach i samoróbkach to tylko wrzodów można się dorobić.
Przy trochę większym elemencie zatrzymuje się po prostu co chwilę