30 Czerwca 2026, 14:05:16 czas Polski

Autor Wątek: Strugi Qiangsheng  (Przeczytany 2996 razy)

Offline BarToL

Strugi Qiangsheng
« dnia: 03 Stycznia 2017, 17:48:09 czas Polski »
Witam
W ramach prezentów świątecznych zakupiłem sobie dwa egzotyczne strugi firmy Qiangsheng.
Spowodowały to głównie złe doświadczenia z zakupem nowych strugów Stanley - zrobiłem 3 podejścia ale żaden egzemplarz nie nadawał się do użytku ,dlatego postanowiłem kupić coś lepszego.
Kupiłem Qiangsheng Luban No 62 Low Angle Jack Plane (135 funtów)   i Qiangsheng Luban Low Angle Block Plane (46 funtów).
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne wszystko elegancko wyszlifowane , idealnie płaskie i pod kontem prostym.
Postrugałem kontrolnie na fabrycznym ostrzeniu noży i jestem bardzo zadowolony :)
Nie mam co prawda porównania z topowymi strugami Lie Nielsen lub Veritas ale uważam że te "chinczyki" są naprawdę dobrze wykonane.

Kilka zdjęć:
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 17:50:31 czas Polski wysłana przez BarToL »

Offline BarToL

Odp: Strugi Qiangsheng
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2017, 17:49:04 czas Polski »
I jeszcze kilka zdjęć:

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2017, 19:00:44 czas Polski »
No nie są to takie egzotyczne strugi. Bardzo dobra jakość ,można by nawet rzec topowa .
Na kanale Mitch'a Peacock'a są często omawiane.
Quangsheng nr 043 ma tylko "kijowy" uchwyt ,nie wiem po co tak udziwniony, ale to moja tylko opinia bo mam Record'a 044.

« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2017, 19:11:08 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Rafalski

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 00:23:18 czas Polski »
Tutaj na forum, w odpowiedzi #29 opisałem mojego Luban :  http://forum.domidrewno.pl/strugi/strug-silverline/15/
Dałem też już link do opisu mojego No 4  kupionego w Niemczech pod nazwą JUUMA. Oba strugi są pierwszorzędnej jakości i mogę je bezwzględnie polecić.