13 Maja 2026, 10:15:18 czas Polski

Autor Wątek: Jak to ustawic ?:)  (Przeczytany 4449 razy)

Offline Vandal

Jak to ustawic ?:)
« dnia: 04 Stycznia 2017, 12:36:26 czas Polski »
http://zmniejszacz.pl/galeria/586cd99c85f19/bez-nazwy

Mam nadzieje ze link bedzie dzialal...
Witajcie !
Mam klopot z ta maszyna dlatego ze nie wiem jak z niej zrobic grubosciowke, na kilku filmikach w internecie widzialem, ze takie maszyny to sa tez grubosciowki. Jest z tylu to okolo do ustawienia dolnego blatu. Mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie wiedzial jak zrobic z tego cuda grubosciowke. Do tej pory meczylem sie na dwoch maszynach, a zeby ustalic sobie grubosc deski, jednak jest to bardzo meczace. Tj. Jedna strone heblowalem na tej maszynie, a nastepnie szedlem na pile ktorej tarcza kreci sie w poziomie, tam jest tez zamontowane kolo ktorym ustawia sie odleglosc tarczy od blatu, no i cialem strone druga ta nie oheblowana na potrzebna grubosc. Problem w tym ze po tarczy trzeba to szlifowac, dopieszczac, a tarcza zbiera mi tylko 8 cm. Nizej postaram sie dodac link ze zdjeciem tej drugiej pily :) odbieglem od tematu... Pomoze mi ktos przerobic ta heblarke na grubosciowke ? Mysle ze gdzies trzeba odkrecic srube i podniesc blat do gory, tylko ktora srube odkrecic ?:p

Tutaj link do pily;
http://zmniejszacz.pl/galeria/586cdec2ee0d4/bez-nazwy
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 12:43:52 czas Polski wysłana przez Vandal »

Offline Thodd

Odp: Jak to ustawic ?:)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2017, 12:42:35 czas Polski »
Zerkałeś na filmiki youtube?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2017, 12:43:20 czas Polski »
Najmocniej przepraszam ale...
CO????
Nie rozumiem do konca o co Ci chodzi. Masz ADM 300 i nie wiesz jak ja przezbroic na grubosciowke?

Offline Vandal

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 12:45:38 czas Polski »
No tak, boje sie odkrecac sruby, bo nie wiem do czego sa :p
Zebym nic nie zepsul...
A blatu nie moge podniesc do gory, to tez chce sie upewnic czy to na pewno jest tez grubosciowka ?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2017, 12:53:25 czas Polski »
Srub jako takich raczej nie bedzie trzeba odkrecac. A do czego jest ta wajcha pod blatem, po rawej stronie na zdjeciu, z czarna raczka? EDIT - przeciez widac, ze blat jest na stale przykrecony tymi dwoma "blaszkami" pod raczkami.
I BARDZO prosze, nastepnym razem umiesc temat w odpowiednim dziale bo sie smietnik robi. Tutaj przedstawiamy REALIZACJE a nie pytamy o ustawienia maszyny.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 12:55:29 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline Vandal

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2017, 12:59:06 czas Polski »
Dzieki za link do filmiku.
Raczka jest do odblokowania blatu, tak mi sie wydaje po wepchaniu łba pod blat to stwierdzilem :p
O te sruby mi idzie, nizej link
http://zmniejszacz.pl/galeria/586ce2b082c40/bez-nazwy

Offline Vandal

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:56:52 czas Polski »
Jezeli blat jest przykrecony na stale tymi blaszkami to moge go odkrecic ?:p

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2017, 23:00:06 czas Polski »
Nie prościej byłoby albo zadzwonić do serwisu albo zerknąć do instrukcji? Ew. zapytać osoby od której kupiłeś.

Offline Vandal

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:36:36 czas Polski »
Instrukcji do tego nie mam, nie ja kupilem te maszyne wiec pojecia nie mam. Myslalem ze tu dostane jakas podpowiedz ;p

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:41:09 czas Polski »
To jeszcze tego nie odkręciłeś? Chłopie, przecież to tylko dwie blaszki. Maszyna się chyba nie rozpadnie na czynniki pierwsze jak to sprawdzisz..

Offline Modaka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale
  • View Gallery
    • F.P.H.U. Modaka
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:56:07 czas Polski »
Ja mam też maszyny Bernardo ale strugarkę mam przy kombajnie i tam luzuje dwa uchwyty i podnoszę stół a te balszki które masz może to zabezpieczenie przy transporcie. najlepiej zrób porządne zdjęcie tej maszyny to może ci coś podpowiem. dla mnie zmiana strugarki w grubościówkę to dosłownie pół minuty roboty
Czasem słońce, czesem deszcz

Offline Modaka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale
  • View Gallery
    • F.P.H.U. Modaka
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2017, 22:16:54 czas Polski »
Kolego odkręć te blaszki przekręć wajchę po prawej stronie na zdjęciu złap za uchwyty i podnieś do gór. Potem złap za metalową obudowę odciągu i pociągnij ale za nim pociągniesz musisz przestawić tam jedna blaszkę aby trociny odciągało. Jak będziesz miał z tym problem to napisz to zrobię zdjęcia o co mi chodzi.
Czasem słońce, czesem deszcz

Offline nebutek

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Co z tego, że krzywe sam se zrobiłem.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2017, 22:29:05 czas Polski »
Te dwa szare płaskowniki na śruby przy uchwytach to zabezpieczenie transportowe - jest w instrukcji. Wykręć je, a z resztą  chyba sobie już poradzisz ?
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2017, 22:35:18 czas Polski wysłana przez nebutek »

Offline Vandal

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2017, 12:20:37 czas Polski »
Dziekuje za odpowiedz: )
Tak, z reszta sobie poradze, nie wiedzialem tylko czy moge odkrecic te płaskowniki. Dzis odkrece i bedzie pierwszy test :d

Offline Vandal

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2017, 11:43:03 czas Polski »
Ludzie, ludzie ! Odkrecilem plaskowniki, podnioslem blat do hory, ustawilem wysokosc tą korbką, przestawilem dzwignie do gory, a zeby krecily sie wałki ktore maja ciagnac deske. Ta dam (jest problem) walki sa nizej niz ostrza, tak wiec nie moge wepchac dechy pod te walki bo sa za nisko, znowu jak obnize blat zeby deska wchodzila pod wałki to mi ostrza nie zbieraja materialu... Ktos cos wie ?:) cos robie nie tak, tylko co ?