28 Kwietnia 2026, 11:43:05 czas Polski

Autor Wątek: Łózko / kołyska dla dziecka  (Przeczytany 2355 razy)

Offline Francois

Łózko / kołyska dla dziecka
« dnia: 04 Stycznia 2017, 15:17:42 czas Polski »
Jakiś czas temu, zacząłem budować łóżko / kołyska dla dziecka. Plany znalazłem na stronie "l'air du bois" (po francusku). Mozna je ściągnąć tutaj https://www.lairdubois.fr/plans/1-lit-de-bebe-avec-bascule.html

Niedawno skończyłem boczne panele łóżka. Wykonane są z buku z zlączami na wpust i pióro. Wybrałem taką złączę przede wszystkim, żeby trochę czwiczyć z używaniem dużej frezarki którą żadko używam. Wpusty zrobiłem na słupkach z prowadnicą a pióra na poprzeczkach z wózkiem używająć komplementarne noże (8,5 mm głębokości, 6 mm szerokości)

Dobrze mi poszło z kilkoma problemami jednak. Pierwszy był z dolną poprzeczką. Ja zrobiłem z jednego kawałka i jest dość szeroka (275 mm). I niestety od razu po struganiu garbiła się dość konkretnie. Chyba powinienem był zrobić sklejonke ale nie było by takei ładne

Żeby tą poprzeckę wyprostować zanim ją frezuję. wkręciłem do niej wzmaniać w miejscach które i tak zostaną póżniej wycięte.

Drugi problem który wystąpił był, że wózek frezarki był ciut wyższy niż stół frezarki co spowodował, że przy sklejeniu słupki zrobione z przykładnicą a poprzeczki zrobione z wózkiem nie licowały się i musiałem nierówności wyczyścić z strugiem.

Trzeci problem, był, że deski zostały "brudne" w miejscach gdzie podczas suszenia były listwy rozdzielające. Nawet po głębokim struganie te ślady zostały. Nie do kończ wiem czym sa spowodowane. Znalazłem różne tłumaczenia :

- Jedne jeśt, że to sa barwniki dębowych listewek które wsękły w buku i go plamiły.
    - drugie jest, że spowodowane są brakiem utlenienia drewna na miejscu listewek podczas suszenia
    - a trzecia, że to jest grzybica bo pod listewkami drewno nie wysuszyło się dobrze.

W każdym razie nie udało się je usunąć :-(

Trochę powalcyłem ale jestem generalnie zadowolony z wyniku. Jak zwykle zrobiłem mały film z tej budowy. Zapraszam do oglądania jeżeli macie trochę czasu do marnowania :

Offline Francois

Odp: Łózko / kołyska dla dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:09:45 czas Polski »
Druga część o szufladzie:

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2017, 13:43:06 czas Polski »
Rzeczywiście ,dziwne robisz połączenia kołkowe. Nie masz bitów Wolfcraft'a ? Są bardzo wygodne. Ale poza tym bardzo profesjonalna realizacja.
Warsztat też fajny , wielu z nas o takim pewnie marzy.

Offline Francois

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2017, 15:52:02 czas Polski »
Rzeczywiście ,dziwne robisz połączenia kołkowe. Nie masz bitów Wolfcraft'a ? Są bardzo wygodne. Ale poza tym bardzo profesjonalna realizacja.
Warsztat też fajny , wielu z nas o takim pewnie marzy.

Dzieki :-) Robiac kolki ten sposob jestem pewien, ze wszystko licuje na koncu a skoro boki ramek będa i tak ukryte, prześwitujace kołki nie przeskadzaja.

Pozdro

Offline Francois

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2017, 09:16:36 czas Polski »
Już się buja !

Offline amciek

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2017, 10:24:23 czas Polski »
Gratuluję wykonania. Jak ma na imię bobas, który będzie tam sypiał?

Offline Francois

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2017, 11:37:29 czas Polski »
Gratuluję wykonania. Jak ma na imię bobas, który będzie tam sypiał?

Ziomeczek sę nazywa Hugo :   

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2017, 17:48:34 czas Polski »
,,Że'' tak powiem, rodzinnie się zrobiło :)
Zgrabnie tobie to łóżeczko wyszło,aż jeszcze raz przeczytałem twoje przywitanie,czy ty aby nie fachowiec od drewna.A tu hobbista, hym...spadłem w rankingu chyba na ostatnie miejsce i tytuł hobbisty sobie zabiorę :( ;D
Pozdrawiam,i co mogę dodać to
,,podobuje mnie sie to''+