26 Kwietnia 2026, 06:18:43 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówko wyrówniarka - nowa czy używana?  (Przeczytany 2561 razy)

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Kocham drewno :)
  • View Gallery
Grubościówko wyrówniarka - nowa czy używana?
« dnia: 04 Stycznia 2017, 18:50:49 czas Polski »
Planuję zakup takiej grubościówko wyrówniarki pod meble. Raczej do ręcznej roboty, nie do masowej produkcji. Widzę, że zabawki zaczynają się od 2000 zł, ale mnie interesuje coś z podpięciem 380 i widzę, że takie zaczynają się od 6 tysięcy.
Znalazłem kilka starszych maszyn tego typu w znacznie niższe cenie, które spełniają parametrami oczekiwania. Co byście polecili. Używane czy lepiej nowe i czy może polecicie jakąś firmę? Z góry dzięki za informacje.

przemek77

• Gość
Odp: Grubościówko wyrówniarka - nowa czy używana?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2017, 18:56:18 czas Polski »
Jeśli legalnie prowadzisz działalność gospodarczą i masz zlecenia , to warto kupić nowy sprzęt . Po pierwsze masz jakąś gwarancję ,że sprzęt Ci posłuży i co ważniejsze zarobi na siebie , a po drugie odpisując sobie vat , z automatu zmniejszysz płacony vat .

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2017, 18:59:23 czas Polski »
Właśnie chodzi o to, że mam zamiar zacząć działalność i poszukuję sprzętu z uwzględnieniem pod biznesplan.  Z tego co wiem, mogę też kupić używany sprzęt i wrzucić go w koszty (oczywiście nie odzyskam vatu) na podstawie umowy kupna sprzedaży.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:05:38 czas Polski »
To rozejrzyj się za sprzętem , który jest sprzedawany z fakturą . Jeśli sprzedający zakupił daną maszynę na firmę , koszty związane z zakupem ujął w ewidencji firmy , to przy sprzedaży tejże maszyny jest zmuszony wystawić stosowny dokument  .

Offline Cornelo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:11:59 czas Polski »
Racja, to też bym brał pod uwagę.
A może ktoś z Was kupował ostatnio taki sprzęt w okolicach 5000 zł i coś mógłby powiedzieć? Może coś doradzić lub odradzić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:16:55 czas Polski »
W takiej cenie to mam na pozbyciu  Żefam  samą wyrówniarkę . Może być Ci trudno coś solidnego   znaleźć jako wyrówniarko- grubościówka .
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2017, 19:18:29 czas Polski wysłana przez tomekz »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:18:37 czas Polski »
Zajrzyj do wątku kozia o warsztacie , niedawno zakupił nowe maszyny , może nie najwyższa półka cenowa , ale nowe z fakturą .

Offline Bebilon

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2017, 19:20:36 czas Polski »
Ostatnimi czasy rozglądaliśmy się za wyrówniarko-grubościówką, przeglądając oferty mając budżet 5000 zł będzie ciężko coś sensownego kupić. Jak się trafi to bardzo stara maszyna niestety ...