14 Czerwca 2026, 13:46:18 czas Polski

Autor Wątek: Meble do pokoju dzieci  (Przeczytany 8656 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Meble do pokoju dzieci
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:21:36 czas Polski »
Zgodzę sie z tym klejeniem i konfirmatami jednak zdarzają się sytuacje kiedy naprawdę ułatwiają pracę.
Mówisz, że dawno nie używałeś więc domyślam się, że mówisz o tych paskudnych ślimakach. Też unikam ich szerokim łukiem. Jednak te które zaproponowałem to już inna liga. Naprawdę są dobre i trzymają na zasadzie konfirmata.
Spróbuj się kiedyś przełamać. Ja też długo nie mogłem.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:26:18 czas Polski »
Skoro Ty je zachwalasz ....................... to tym bardziej ich nie ruszę ( pocisk  ;) )

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:30:22 czas Polski »
Rozumiem, że chcesz grać fair ale nie krępuj się. Nawet jak się ich nauczysz używać nie będę czuł zbytniej konkurencji ;D (tak sobie pocisk ;D ).

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:31:32 czas Polski »
Specu dawaj na czata , bo zaśmiecamy kolejny wątek  ;D

Offline maniek7

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2017, 21:16:33 czas Polski »
Hejka
Byliśmy z dzieciakami wybrać kolor płyty i jedyny kolor, który wybrali to http://www.pfleiderer.pl/granny-smith-5
Kolor jak kolor będzie dobry ale przez to że jest dość intensywny a pokój mały postanowiłem trochę go "przełamać" żeby nie męczył, kolejny powód to koszty, ta płyta jest tylko na zamówienie i muszę wziąć całą albo dwie więc dno oraz boki od strony okna również będą białe, syn także obstaje za drugą wersją:
Poza tym w projekcie zaszły zmiany, których nie naniosłem, będzie dodatkowa trzecia wisząca półka- także biała.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2017, 21:19:15 czas Polski wysłana przez maniek7 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2017, 22:43:05 czas Polski »
Takie jaskrawe kolory fajnie wyglądają w połączeniu . Spróbuj połączyć tą zieleń z jakimś odcieniem szarości . W końcu to pokój chłopaka , nie musi być tak delikatnie  ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2017, 07:27:54 czas Polski »
Tak, była opcja z szarym ale chłopaki powiedzieli 👎

Offline maniek7

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2017, 20:42:28 czas Polski »
Cześć!

Płyty są już tydzień więc czas do pracy bo od poniedziałku ferie i meble już potrzebne więc od weekendu zacząłem działać z pierwszą szafką, która ma formę małej skrzynki na zabawki itp. Jako że nie mogłem sobie poradzić z tymi mimośrodami a połączenia mają być niewidoczne wybór padł na kołki. Niestety podczas prac zdarzył się mały wypadek: ogranicznik głębokości na wiertle "zszedł" sobie i wiertełko przebijając  płytę zatrzymał się na moim palcu, dlatego też zamiast planowanej zielonej płyty na froncie pojawiła się biała(domawiana wczoraj) i jest jak jest.
Do kołków używam przyrządu Wolfcrafta, nie jestem pewien ile wytrzyma wąska listwa do której są przymocowane zawiasy bo połączyłem ją na dwa kołki na stronę więc będę obserwował- jeśli pojawią się luzy to dołożę od spodu małe kątowniczki.
Zdjęcia słabe bo w piwnicy ciemno, kurz, nie ma miejsca i nie biorę dużego aparatu. Jak zakończę wszystkie prace to zrobię sesję już w mieszkaniu.
Dobra kończę a Wy komentujcie, krytykujcie, podpowiadajcie ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2017, 20:47:45 czas Polski »
Efekt końcowy poniżej, miałem dać siłownik żeby młody sobie palców nie przytrzasnął ale coś nie mogłem dzisiaj się ogarnąć z jego montażem więc narazie nie będzie.
Kurde jak ja uwielbiam nocki, człowiek niewyspany, dodatkowe sprawy zawsze wychodzą także na nockach ach...

Offline maniek7

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Lutego 2017, 22:15:30 czas Polski »
Siema
W sobotę zasiadłem do drugiej szafki, w piwnicy wkleiłem kołki ale montaż musiałem wykonać w domu bo nie było jak się obrócić. Szafka na razie bez drzwiczek bo od dziś walczę z gładzią, tapetą itp
Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem na czerwono ilość i miejsce kołków rozporowych ale po sklejeniu postanowiłem dodać jeszcze dwa kątowniki- myślę że dodatkowo wzmocni konstrukcję.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lutego 2017, 22:23:27 czas Polski »
Maniek , tak się bałeś a wyszło rewelacyjnie . Mała uwaga , kołki rozporowe montowane są w tynkach  ;) W meblach po prostu kołki . Jeden minus to te plastikowe kątowniki . Na kołkach w zupełności by wystarczyło .

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lutego 2017, 00:44:42 czas Polski »
przemek ale chyba te wkręty 4x50 to stosujesz wraz z kołkami lub domino? Czy kreg to ten przyrząd co wkręty są od środka w takim skośnym rowku? jeśli tak to czy to dobrze trzyma wióry?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lutego 2017, 06:52:39 czas Polski »
Wkręty 4x50 stosuję z domino lub bez w zależności od wielkości i zastosowania mebla . Kreg się sprawdza przy montażu w płycie wiórowej tylko wszystko jest zależne od dobrego dobrania długości wkręta .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lutego 2017, 06:56:48 czas Polski »
Zgadza się. Jak już kleisz mebel to nie dawaj komandorków. A tak poza tym to fajnie wyszło ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lutego 2017, 07:57:12 czas Polski »
Jasne że nie rozporowe😉, może jestem przewrażliwiony ale nie chcę żeby się "rozeszły"- mówicie że kołki wystarczą to posłucham👍
Z trzecią szafką z szufladami na pewno będę miał pytania