15 Czerwca 2026, 01:26:42 czas Polski

Autor Wątek: Meble do pokoju dzieci  (Przeczytany 8665 razy)

Offline maniek7

Meble do pokoju dzieci
« dnia: 05 Stycznia 2017, 11:05:10 czas Polski »
Witam kolegów i koleżanki ;)

Następna ważna dla mnie realizacja to meble dla dzieci.
Główne założenia: formatki 18mm zamawiane w centrum stolarskim bo nie mam innej opcji, meble muszą być płytkie bo pokoik bardzo wąski, nie mogą być za duże/wysokie bo przygniotą swoją formą na wejściu więc nie ma jak poszaleć ale projekt jest i nawet zaakceptowany wstępnie przez lepszą połówkę :)
Krótko opiszę skład:
-szafka nr.1 to skrzynia z otwieranym wiekiem, typowy "składzik" dla młodego
- szafka 2, standardowa para dzwiczek i półki wewnątrz
- szafka 3 skłąda się z 10 szuflad
- szafka 4, dzwiczki a wewnątrz połówka to półki a druga drążek na wieszaki

Z racji wąskiego pokoju nie mogę dać wystających uchwytów, za pomysłem kolegi Speca wstawię jakieś zlicowane z płytą- najlepiej pod średnicę sednika, który posiadam.

Już na początku mam kilka pytań:
1) czym łączyć płyty? konfirmaty są szybkie, wygodne ale widać zatyczki znowu kołki wymagają ścisków a mam tylko 4szt dużych- wystarczy żeby skleić szafkę?
2) jakie zawiasy do szafki nr. 1 gdzie od ściany dałbym wąski pasek płyty w którym osadzone będą zawiasy, rys.2
Na razie więcej grzechów nie pamiętam ;) a może macie jakiś pomysł na zmianę koncepcji itp, chętnie wysłucham

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Meble do pokoju dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2017, 11:49:45 czas Polski »
Jakoś mi nie pasuje wysoka  szafa wchodząca  w okno .  Jak nie  masz  możliwości innych to najłatwiej będzie Ci zastosować konfirmaty.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2017, 13:05:44 czas Polski »
Do szafki numer 1 zastosuj zawiasy równoległe , zamontuj dodatkowo podnośniki gazowe ( najtańsza opcja ) , aby klapa nie przycięła palców maluchowi . Łata pod prowadniki musi mieć szerokość minimum 80mm . 4 ściski w zupełności wystarczą , tyle ,że wydłużą czas realizacji . Po prostu będziesz kleił etapami .

Offline maniek7

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2017, 18:22:25 czas Polski »
Ta szafa ma "tylko" 400 głębokości, tak czy siak musi tu być, myślę że jedną spróbuję skleić na kołki, zawsze to bezcenne doświadczenie- muszę lecieć do roboty. Dzięki chłopy za uwagi

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2017, 18:47:40 czas Polski »
Możesz kupić najtańsze pasy transportowe z grzechotką. Ściskasz nimi sklejany na kołki korpus stosując oczywiście podkładki w narożach bo zniszczysz okleinę. Pas zakładasz w miejscu gdzie są kołki. Podkładasz jakąś grubą deskę pod pas żeby lepiej dociskał środek płyty i dobijasz młotkiem gumowym. Nie stukaj mocno samym młotkiem bez podkładki bo pęknie laminat. Skleiłem w ten sposób sporo korpusów nie mając ani jednego ściska. Upierdliwe ale działa.

Offline maniek7

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2017, 19:32:20 czas Polski »
Dzięki Krzysiek dobra rada te pasy transportowe, myślę że skleję przy ich pomocy szafkę nr. 1 i 2 gdzie widać boczki a szafki 3 i 4 pójdą na konfirmaty- wersja na dziś.
Kolejne bieżące pytanie: w szafce nr.3 będą dwa rzędy szuflad więc pomiędzy nimi muszę dać coś grubszego żeby wkręty się nawzajem nie "zbijały", co dajecie w takim wypadku: płytę 28mm czy 2x 18mm

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2017, 19:35:41 czas Polski »
Przykręcasz prowadnice na wkręty 3,5 x 16 i nic się nie "zbija".

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2017, 19:53:31 czas Polski »
Nic dodać nic ująć Przemku ;)

Jedynie co do klejenia mam tu małe ale. Nie prościej Ci będzie maniek dać łączniki mimośridowe ? Ale nie te zwykłe chamskie które ciężko się trasuje tylko te:

Tak wiem co powiecie ale naprawdę fajna sprawa i prosty montaż.

Ps. Poszukam jeszcze drugi rodzaj.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2017, 19:57:44 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline maniek7

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:01:31 czas Polski »
przemek jakoś inaczej myślę, napisz łopatologicznie bo jeśli na środku będzie płyta 18mm to jak po dwóch stronach dać wkręty 16?
Specu te łączniki niekiepski pomysł- dobrze że wątek założyłem sporo wcześniej, można zmienić jeszcze dużo rzeczy :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:04:46 czas Polski »
Przemkowi chodzi pewnie o to, że wkręt jak trafi na drugi wkręt to pójdzie lekko bokiem ale i tak solidnie złapie. Też tak robie. Przy tych rozmiarach wkrętów nic się nie stanie.

Ps. Tu masz screena z katalogu odnośnie łącznika.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2017, 20:07:58 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline maniek7

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:11:46 czas Polski »
Jeśli tak to OK, już myślałem że to będzie kolejna tajemnicza siła, którą znają tylko spece i przemki :)

Zaglądnąłem już na te łączniki, 20mm średnicy czyli dodatkowego sprzętu nie potrzeba- powinno pójść łopatkowym.

Offline maniek7

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:13:17 czas Polski »
Nie, przecież łopatkowe przebije płytę, pójdziemy inaczej

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:13:50 czas Polski »
Łopatkowe się nie nadaje. Puszkowe fi 25.

Ps. Ano widzisz. Sam skumałeś ;D
Z Przemkiem znamy tajemne moce i poprzez forum je prekazujemy ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2017, 20:16:26 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline maniek7

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2017, 20:27:08 czas Polski »
Przez te Wasze tajemne moce już setki mebli użytkowników macie na "koncie", dzięki za dziś :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2017, 21:16:31 czas Polski »
Może i tajemne moce ,ale złącza mimośrodowe do nich nie pasują według mnie . Nigdy mając swoją działalność nie zbudowałem mebla na mimośrodach i tego nie zrobię . Widziałem za dużo złego po zastosowaniu tych łączników i po prostu ich nie używam . Części widoczne kleję lub skręcam po użyciu krega . Natomiast niewidoczne boki w korpusach po prostu skręcam na wkręty 4x50 i jest ok .
Możliwe ,że złącza , które kiedyś używałem mają już na szczęście niewiele wspólnego z dzisiejszymi złączami , ale jakoś nie mogę się do nich przemóc . Niesmak pozostał  ;)