13 Czerwca 2026, 17:11:22 czas Polski

Autor Wątek: Meble do pokoju dzieci  (Przeczytany 8651 razy)

Offline MebLeszek

Odp: Meble do pokoju dzieci
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lutego 2017, 21:40:29 czas Polski »
a ja myślałem, że kreg to tylko do drewna i nawet się tym nie interesowałem. Na same wkręty to tylko szuflady skręcam.

Jak mały mebel to tylko konfirmanty jak duży konfirmanty i kołki bez kleju. Widoczne boczki to kołki co około 10-15cm i klej poliuretanowy (innego nie używam) - żadnych komandorków. to tak z mojej strony :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Lutego 2017, 21:47:49 czas Polski »
CO do krega , to możesz używać go do każdego materiału . Jedna ważna zasada - odpowiedni dobór wkrętów do grubości materiału .

Offline maniek7

« Odpowiedź #32 dnia: 14 Lutego 2017, 21:51:00 czas Polski »
I już jestem mądrzejszy ale po sklejeniu szafka leciutko się kołysała, plecy załatwiły sprawę ale dla pewności....
Dzięki za info

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Lutego 2017, 21:53:25 czas Polski »
Maniek każdy korpus bez pleców będzie się bujał , nie zależnie od ilości kołków czy wkrętów . Po to daję się plecy , aby nadac meblu sztywności i wypozycjonować przekątne . Plastikowe komandorki to chłam , który lubi pękać pod obciążeniem więc żaden z niego pożytek ;)

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #34 dnia: 14 Lutego 2017, 23:54:30 czas Polski »
eno aż taki chłam to nie jest. do szaf w zabudowie jest ok do trzymania przegród i półek - oczywiście musi być odpowiednia ilość. Wiadomo że mocniejsze są takie metalowe z nakładką plastikową ale te też mają wadę a mianowicie wkręt jest blisko krawędzi czyli półki itp musi być idealnie docięte do wszelkich krzywych ścian... a przy dużym komandorki to i 1 cm szczelina może od bidy być. Wiadomo, że od klienta zależy co i jak i z jaką dokładnością zawoła wnętrze.

No ale Maniek... tu Przemek ma racje te kątowniczki do wolno stojących mebli się nie nadają...

Offline maniek7

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lutego 2017, 08:32:37 czas Polski »
No i spier....em, w międzyczasie projektu wymyśliłem dać jeszcze warstwę płyty od dołu- taki cokół żeby drzwiczki nie ocierały o dywan itp. i OK ale żle wymierzyłem drzwiczki i są jak na zdjęciu.
Problemem jest to że front dolnej szuflady w szafce obok będzie się kończył na czerwonej linii.
Co z tym zrobić? Drugie drzwiczki są zielone i jeśli skrócę to będzie biała okleina- jakieś inne opcje?

Offline maniek7

« Odpowiedź #36 dnia: 17 Lutego 2017, 10:18:24 czas Polski »
Będzie dobrze- została im jeszcze zielona okleina więc w następnym tygodniu skracam drzwiczki.

A dzisiejszy temat: szuflady, prowadnice. Pokaże jak to widzę a Wy jeśli możecie sprawdżcie nowicjusza ;)
Nie będe operował wymiarami tylko chodzi mi o samą zasadę:
- dla równych szczelin pomiędzy frontami wybrałem kątowniki budowlane(ponad 2mm ale nie wiem dokładnie, brak suwmiarki)
- odznaczyłem początek i koniec kolejnych frontów
- prowadnice ułożone a długimi czerwonymi liniami zaznaczona jest wysokość szuflady(tak myślę że mogłaby być 1-2cm niższa)

I co Wy na to, będzie chodzić, znaczy otwierać się ;D

Offline raptor123

« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lutego 2017, 10:30:36 czas Polski »
szuflady nakładane czy wpuszczane?

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lutego 2017, 12:49:41 czas Polski »
w jednej szafce widac ze wpuszczane

Offline maniek7

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lutego 2017, 21:04:44 czas Polski »
Fronty będą nakładane

Offline raptor123

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lutego 2017, 21:49:13 czas Polski »
Jeśli nakładane to chyba nie potrzebnie będziesz je skracał?

Offline maniek7

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lutego 2017, 23:40:38 czas Polski »
Właśnie muszę bo drzwiczki z szafki będę na innym poziomie niż fronty z obecnie robionej szafki, poza tym kończą się 2-3mm nad podłogą więc będzie problem z dywanem

Offline maniek7

« Odpowiedź #42 dnia: 19 Lutego 2017, 18:54:34 czas Polski »
Mały update z wczoraj: podszedłem do tematu profesjonalnie i prowadnice zamocowałem przed skręceniem korpusu żeby pózniej się nie męczyć.

Tak się złożyło że wymiar, który jest pomiędzy prowadnicami odpowiada wymiarowi markera, załapałem to dopiero po 2-3szt. ale zawsze prościej się sprawdzało  ;)
Korpusu stoi już w miejscu docelowym bo żona jęczała  "już nawet w stołowym masz warsztat" ;D
Jutro sądny dzień- sprawdzanie czy szuflady wejdą w swoje miejsca.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #43 dnia: 19 Lutego 2017, 21:51:55 czas Polski »
Trochę szkoda, że są te 4 konfirmanty od góry. Trzeba było dać na kołki lub dać 2 trawersy i od spodu przykręcić blat za pomocą 3,5x30. Trawersy można mocować na konfirmanty lub kołki. zaślepione konfirmanty po bokach lepiej wyglądają niż od góry w "blacie". No ale już po ptakach. Poza tym ok. Pytanie czy prowadnice mają kąt prosty bo jak nie to będzie minimalny problem z frontami.

Offline maniek7

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lutego 2017, 12:37:37 czas Polski »
Leszek z tymi konfirmatami jest OK ponieważ na tej szafce będzie stała jeszcze jedna, co do reszty sprawdzę dziś