12 Czerwca 2026, 10:22:05 czas Polski

Autor Wątek: Meble do pokoju dzieci  (Przeczytany 8647 razy)

Offline maniek7

Odp: Meble do pokoju dzieci
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lutego 2017, 12:40:14 czas Polski »
Leszek z tymi konfirmatami jest OK ponieważ na tej szafce będzie stała jeszcze jedna, co do reszty sprawdzę dziś
Ale dzięku za uwagę👍

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #46 dnia: 21 Lutego 2017, 21:29:06 czas Polski »
a no tak... pomyliłem z tą szafeczką obok... poprostu nigdy nie robiłem w takim przypadku nadstawek stąd moje podejście do tematu

Offline maniek7

« Odpowiedź #47 dnia: 21 Lutego 2017, 21:37:41 czas Polski »
Dziś byłem skrócić drzwiczki, skręciłem tylko 3 szuflady i już wieczór😞
 Jutro dokończę szuflady i startuję z mocowaniem frontów- kiedyś musi być ten pierwszy raz😋
Zdjęcia następnym razem

Offline maniek7

« Odpowiedź #48 dnia: 26 Lutego 2017, 20:41:20 czas Polski »
Heloł ;)

Fronty zamontowane i... ałć, coś poszło nie tak w mojej głowie podczas projektowania i fronty nie są zrównane z drzwiczkami w szafce obok  :(
Przed i w weekend skręciłem ostatnią szafkę i coraz bardziej zbliżam się do końca, niedługo finał i zdjęcia całości. Na końcu planuję listę błędów, które popełniłem w tym projekcie.

Offline maniek7

« Odpowiedź #49 dnia: 28 Lutego 2017, 17:14:48 czas Polski »
Cel osiągniety, mebelki gotowe, co prawda nie są idealne ale dzieci i żona zadowoleni więc plusa na koncie mam :)
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią- moje błędy podczas tego projektu:
- żle zaprojektowana szafka z szufladami przez co fronty szuflad nie są w jednej linii z frontami drzwiczek
- podczas frezowania pod zawiasy niedostatecznie docisnąłem frez i zjechał 2-3mm przez co jest mała możliwość regulacji i super to nie wygląda(dolna szafka z drzwiczkami)
- niedokładnie, "krzywo"skręciłem szuflady, szczególnie przody przez co fronty po dokręceniu wyglądają na "poskręcane", dobrze że jest to widoczne dopiero z bliska i dla tych co wiedzą na co patrzeć

Chciałbym żebyście dołożyli jeszcze inne błędy, których ja nie widzę- może jakieś wskazówki.

P.s
Okazało się że aby przy otwieraniu pokonać  siłę prowadnicy z samodociągiem musiałem zrezygnować z małych wpuszczanych uchwytów i dlatego jest taki misz masz jak na zdjęciu. 
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2017, 17:19:38 czas Polski wysłana przez maniek7 »

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #50 dnia: 28 Lutego 2017, 18:47:07 czas Polski »
Z tymi szufladami to może się właśnie okazać, że pouciekały Ci prowadnice zwłaszcza w korpusie. Zawsze możesz je poregulować dając jakieś podkładki między front a szufladę - cokolwiek czyli np. kawałek okleiny, podkładkę metalową do śrub. Coś jak na załączniku. Grubość i lokalizacja góra/dół zmienia ustawienie frontu (jak to nazwałeś - skręcenie frontu). Czasami warto dać 4 wkręty po kątach zamiast 3

Offline maniek7

« Odpowiedź #51 dnia: 01 Marca 2017, 02:17:21 czas Polski »
Leszek dobrze gadasz😉 ale moje skręcenie jest raczej efektem "popeliny" przy korpusie szufladu, tak czy inaczej dzięki za rady