06 Lipca 2026, 11:56:20 czas Polski

Autor Wątek: Wybór odpowiedniego sprzętu  (Przeczytany 7888 razy)

Offline Boxer87

Wybór odpowiedniego sprzętu
« dnia: 05 Stycznia 2017, 13:38:56 czas Polski »
Witam Wszystkich,
Od jakiegoś czasu pracuje z kolega przy montażu drzwi wew , chciałbym mieć własny sprzęt.Dzisiaj dostałem ciekawa ofertę , a mianowicie:
Pily:
a)Einhell Pilarka tarczowa TH-CS 1400/1 190 mm 1400 W za 180zl
b)Black&Decker Pilarka tarczowa CD601-XK 170 mm 170 mm 1100 W 200zl
c)Bosch Pilarka tarczowa PKS 55 A 1200 W 240zl

I tutaj chciałbym zaznaczyć ,ze potrzebuje szyny/prowadnicy do podcinania drzwi itp. Znalazłem prowadnice do Boscha  Szyna prowadząca Bosch FSN 1100 ale nie mam pojęcia czy będzie pasowac do tego modelu.Co do reszty nie znalazłem żadnej szyny :/ 

Wyrzynarki:
a)Bosch Wyrzynarka PST 700 E 500 W  140zl
b)Bosch Wyrzynarka PST 650 500 W     120zl
->tutaj nie mam pojecia czym sie kierowac.

Jezeli na forum sa osoby , ktore moga mi pomoc w wyborze sprzetu prosze o wasze opinie oraz rady .
Pozdrawiam serdecznie

m_kola

• Gość
Odp: Wybór odpowiedniego sprzętu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2017, 13:41:19 czas Polski »
A w jakim celu utworzyłeś 2x ten sam wątek? Tamte odpowiedzi Cię nie satysfakcjonowały?

Offline Boxer87

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2017, 14:34:50 czas Polski »
Kazano przenieś to przeniosłem temat.Koledzy tak naprawde kierowali sie cenami (przynajmniej tak to ja widze) a nie jakoscia sprzetu.Podane ceny byly cenami rabatowymi.Sama pila to z boscha pks to koszt 500zl i tak naprawde myslalem nad ta opcja.Dzisiaj zadzwonilem do przedstawiciela bosch'a , dowiedzialem sie ze do "zielonej " serii , szyny FSN nie sa kompatybilne i albo wybiore GKS z Bosch'a albo inna marke, nie ukrywam , ze zalezy mi na dobrym ale nie drogim produkcie.
Pozdrawiam

Offline karol_g

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2017, 14:41:01 czas Polski »
Możesz jeszcze sprawdzić Metabo KS 55 FS. Z tego co mi mówili w jednym sklepie pasują do niej też szyny makity i festoola.

Offline Boxer87

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2017, 14:44:53 czas Polski »
Wlasnie teraz lookam na sprzet makkity , jak znajde cos interesujacego wrzuce na forum, thx za info

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2017, 14:45:39 czas Polski »
Kazano przenieś to przeniosłem temat.
Nie przeniosłeś tylko założyłeś nowy a powinieneś zgłosić wątek do przeniesienia przez Administratora.
W każdym razie masz komplet odpowiedzi. Stałem przed podobnym dylematem i do pilarki założyłem dobrą tarczę i "prowadnicę" zrobiłem sobie ze sklejki. Jest to jakieś rozwiązanie niemniej nie pokazałbym się z nim u klienta. Przy pierwszej okazji zakupiłem Parkside'ową zagłębiarkę.
Chcąc na tym zarabiać wziąłbym pewnie MAKITA SP6000 lub coś tej klasy. Tak, koszt jest znaczny (+/- 1500zł) ale w takiej sytuacji zwróci się w postaci porządnie przyciętych drzwi. Jak jakimiś tandetnymi rozwiązaniami załatwisz klientowi drzwi to szybko dojdziesz do tego, że się nie opłacało.
Poza tym jak masz 50% rabatu na narzędzia to pomyśl, jakaś uniwersalna szyba to też koszt 200-300zł

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2017, 18:11:42 czas Polski »
Ja się poddaje. Miłej pracy na tych marketowych uparciuszku.

Offline Boxer87

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2017, 19:38:36 czas Polski »
Nie no szukam dalej, o 15 wykonalem drugi telefon do boscha odlacznie linii profesional , okazalo sie ze sami do końca nie wiedza jakie szyny do konkretnych modeli ida.Narazie rozgladam sie jeszcze, mam okolo 800zl na piłe + szyne , wiec jak macie jakies info piszcie dalej ;).Pozdrawiam

Offline pajewski

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:21:29 czas Polski »
Jeśli dołożysz jeszcze parę groszy pewnie znajdziesz używaną zagłębiarkę z szyną. Nie wyobrażam sobie robienia tego co Ty marnym marketowym sprzętem. Pomijając wszystko-dobry sprzęt buduje prestiż firmy.
Ostatnio klientka, u której byłem na pomiarach, kiedy zacząłem szkicować szafę stwierdziła, że widzi, że dokonała dobrego wyboru zlecając mi usługę. Zobaczyła, że rysuję ołówkiem automatycznym rotring. Taka mała rzecz, a już na samym początku ustawił mnie w świetnej sytuacji. Później okazało się, że jej ojciec-architekt- właśnie takim ołówkiem rysował.
Kiedy wchodzisz do klienta z dobrym, markowym sprzętem, od razu będzie wiedział, że może nie będzie najtaniej, ale z pewnością robota będzie zrobiona jak należy.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2017, 20:43:09 czas Polski »
Jak spec d*pa to mu sprzęt nie pomoże! Do mnie gość wszedł płytki kłaść z jakąś pilarką wodną do płytek i kupą sprzętu makity. Było wielkie wow z mojej strony póki nie zobaczyłem tej roboty. Do kuchni wziąłem gościa.. Długie pióra, wydziarany, okolczykowany a jedyne elektronarzędzie to ręczna kątówka. Kuchnia wyszła bosko.
Ale faktem jest, że pierwsze wrażenie zrobi, byleby później go nie zatarł ;)

Offline pajewski

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2017, 21:00:43 czas Polski »
Zakładam, że wszyscy tutaj to doskonali fachowcy ;), a dobór odpowiedniego sprzętu to jedynie środek do udowodnienia swojej fachowości.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2017, 21:30:33 czas Polski »
Nie. Dobry sprzęt to poprawa wydajności i dokładności wykonywanej pracy, także jej przyspieszenie co wiąże się z zasadą ''czas to pieniądz''

Offline raand

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2017, 23:20:04 czas Polski »
Dobry wieczór.
Jeżeli można to wtrącę swoje 3 grosze - od Sprzętu E.....la trzymaj się kolego jak najdalej ( mam trzy urządzenia i używam co najwyżej do jakichś zgrubnych robót).
 Jeżeli chodzi o B i B&D  to osobiście skłaniałbym się ku B&D ale myślę, że jakość będzie porównywalna. Co do szyny to sprawdz ofertę Wolfcrafta - mam ich szyne uniwersalną do pilarek (chyba ze 140cm) - nawet daje radę.
Pozdrawiam R.S.

Offline Boxer87

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2017, 00:03:26 czas Polski »
A mozecie mi cos powiedziec wiecej na temat firmy Ryobi , wlasnie ogladalem ich oferte , jezeli chodzi o cene i osprzet , spelnia moje wymagania.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2017, 01:26:15 czas Polski »
No to ja też wtrącę swoje na ten temat.
... nie ukrywam , ze zalezy mi na dobrym ale nie drogim produkcie.
To się prawie wyklucza. Może nie całkowicie, ale w wypadku zielonych produktów firmy B to mi niestety nie pasuje.
Jeżeli chciałbyś używać piły na szynie, to kup sobie zagłębiarkę z szyną w założeniu, że tej szyny będziesz używał tylko z tą piłą.
Ja kupiłem kilka lat temu zagłębiarkę Woodstar divar 55 i po odpowiednim ustawieniu byłem z niej całkowicie zadowolony. Oryginalna tarcza nie była wiele warta, ale nawet po wydaniu pieniędzy na dwie nowe tarcze nadal mi się finansowo bardziej podobało niż wydatek na n.p. Mafell MT55cc.
Ta Woodstar to ta sama liga co Scheppach, Matrix czy Batavia.
Powycinałem nią już wiele rzeczy w litym drewnie i płycie, między innymi kilka blatów kuchennych i muszę przyznać, że na tą cenę to spisuje się aż rewelacyjnie.

Dlaczego używać tej szyny tylko do zagłębiarki? A bo trzeba mieć wielkie szczęście, żeby wyżynarka piłowała prosto będąc sztywno prowadzona wzdłuż jakiejś szyny. Na filmikach reklamowych jest to może pokazywane, ale po przeczytaniu wielu wypowiedzi ka kilku forach wierzę użytkownikom, że nawet taki Festool czy Mafell się do tego nie nadaje.  A to zachowanie kąta to bardziej zależy od umiejętności piłującego niż od piły.

Niektóre firmy oferują jakieś tam uchwyty (albo bardzo drogie, albo niby uniwersalne) do używania frezarki na szynie. Ale po cholere wydawać na to pieniądze, skoro szybciej wychodzi przymocować coś prostego i wzdłuż tego jechać frezarką niż mocować szynę, mocować jakiś adapter do frezarki i dopiero wtedy frezować?

Moja rada: kup tańszą zagłębiarkę z szyną, o ile zgodzisz się na pewne niedogodności, albo kupuj taką jak Makita, Mafell, Festool czy niebieski Bosch.
Wyrzynarka Makita, Metabo, albo niebieski Bosch wystarczają całkowicie i nie trzeba tu wydawać majątku.