26 Kwietnia 2026, 09:46:07 czas Polski

Autor Wątek: Zbieranie narzędzi  (Przeczytany 2829 razy)

Offline lukas_gr

Zbieranie narzędzi
« dnia: 05 Stycznia 2017, 16:41:06 czas Polski »
Cześć, przedstawiłem się w dziale dla nowych forumowiczów. Organizuję swój warsztat, który został umiejscowiony u mnie w domu. Na razie chciałbym zacząć zrobić stoliki wystawowe pod drzewka bonsai oraz jednorazowo kołyskę dla dziecka. Narzędzia, które posiadam to:
- pilarka makita mlt-100
- frezarka górno wrzecionowa ryobi
- wkrętarka
- wiertarka ręczna
- pilarka ręczna
- wyrzynarka (black& decker) ale słaba, nie trzyma kąta na brzeszczocie
- ręczna piła japońska
- klika dłut
- kilka ścisków
- kompresor

w planach mam:
- zestaw strugów, zbieram kasę na Veritas, bo z tego co czytałem nie warto tanich
- stół stolarski
- strugarko grubościówka (z racji ceny pytanie czy jest niezbędna, bo urządzenie bardzo drogie)

Pytania, które mam na początku to:
- patrz wyżej o strugarko grubościówkę
- czy coś jeszcze będzie mi potrzebne?
- czy do malowania lakierobejcą potrzeby będzie sprzęt lakierniczy, czy wystarczy pędzel?

Poniżej załączam jeszcze kilka zdjęć, z mojej kolekcji oraz link do strony gdzie jest pokazany proces produkcji przykładowych stolików
https://bonsaial.wordpress.com/display-stands/

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Zbieranie narzędzi
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2017, 16:47:47 czas Polski »
Strugarko grubościówke można zastąpić strugami ręcznymi, ale do tego potrzeba sporo czasu, siły i doświadczenia.

Osobiście zamiast stołu stolarskiego kupiłbym piłe taśmową,  a zamiast drogich strugów veritas dołożylbym do Strugarko - grubościówki.

Pytanie czy chcesz to robić szybko i małym nakładem ręcznej pracy, czy wolisz dłubać dłutami i strugiem?

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2017, 16:59:59 czas Polski »
wolałbym szybko i mały nakładem. Czyli strugi sobie odpuścić w ogóle, czy kupić jakiś tańszy gładzik? Bo narazie nie mam, żadnego struga. Teść ma taką starą piłę taśmową, żeliwna z 50 lat ma na oko, jedyny jest z nią problem, że stół jest nieruchomy i przyznam, że trochę się jej boję... :) Myślałem o tej pile taśmowej makity, kosztuje coś ok. 2300, ewentualnie wyrzynarkę festool, bo z filmów did wynika, że nie załamuje kąta na cięciach i ma stabilny brzeszczot. Co do strugarko grubościówki to do moich potrzeb ile muszę wydać? Bo z tego co czytałem na forum, to tak ok. 4000zł tylko dla mnie to na tą chwilę dużo, a nie wiem czy aż taki sprzęt potrzebuję.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2017, 18:13:08 czas Polski »
Obejrzałem uważnie te stoliki, podstawki pod drzewka. Są eleganckie, mają dużo krzywizn i łuków, które wymagają precyzji wykonania. Musisz dobrze przemyśleć zakupy.
Moim zdaniem możesz zrezygnować z wyrzynarki, o wiele bardziej przydatna będzie pilarka taśmowa - możne być Makita, znajdziesz w innym wątku mnóstwo opinii na jej temat. Przydatne będą szlifierki w tym wąskotaśmowa, może być specjalna taśma szlifierska do pilarki taśmowej lub coś takiego: http://woodgears.ca/strip_sander/index.html.  Do frezarki możesz dorobić blat i montować go na wysuwanych prowadnicach Makity MLT 100 np taki:

Do obróbki ręcznej wybrałbym strugi i piły japońskie np. takie jak na tej stronie - są różne strugi wykończeniowe: wklęsłe, wypukłe, krawędziowe itp.  http://japan-knives-tools.pl/strugi-kakuri-c-4_23_57.html
Dłuta mogą być np Narex.
Potrzebna Ci będzie wiertarka stołowa, do której oprócz wierteł potrzebne będą walce szlifierskie o różnej średnicy.
Trudniej wybrać stugarko-grubościówkę.
Stoliki nie są wielkie, wybrałbym grubościówkę Makita 2012 lub DeWalt DW733 - są dość precyzyjne i większość prac możesz nimi zrobić.
Do tego jakiś strug stolikowy - do obróbki mniejszych elementów, których jak widziałem przy stolikach jest mnóstwo.
Zrobiłbym też do tych prac dłutownicę do robienia czopów i wczepów.
W każdym razie powodzenia - świetny temat do pracy.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 18:15:44 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2017, 23:34:54 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi, w takim razie mój kolejny zakup do będzie pilarka taśmowa. Nad stołem do frezarki już pracuję. Zastanawia mnie czy będzie potrzebna szlifierka wąskotaśmowa. Myślałem bardziej nad czymś takim http://allegro.pl/szlifierka-stolowa-tasmowa-einhell-tc-us400-375w-i6647658233.html Ostatnio oglądałem film na did z wykonania nóg do chyba krzesła. Moje będą podobne tylko mniejsze, a p. Jarek pracował na szlifierce stołowej. Co co wiertarki stołowej, to czy wystarczy statyw i zwykła wiertarka? Co do strugarko grubościówki amirog sugerujesz żeby kupić samą grubościówkę? osobno strug tylko jaki? Nie chcę szaleć z wydatkami, bo to bardziej hobby, może kiedyś będę sprzedawał jak będę sam zadowolony z efektu.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2017, 08:27:07 czas Polski »
Ładne te stoliki ale nie są zbyt dużych rozmiarów ale wiadomo dziś małe rzeczy stoliczki jutro wielkie stoły wiec sprzęt porządniejszy się przyda :)
Piszesz że stolik pod frezarkę robisz pomyśl żeby go zrobić tak aby wykorzystać w nim też wyrzynarkę jeśli przymocujesz ją od dołu a od góry będzie prowadzenie nie będziesz miał problemu z utrzymaniem kąta, jak już stolik do frezarki zrobisz to koszt dorobienia do tego wyrzynarki do już jest kilka złotych no może kilkanaście :P obejrzyj filmiki na youtobe w jednym stoliku możesz mieć frezarkę, wyrzynarkę i piłę włosową. Zajmuje mało miejsca a masz trzy różne narzędzia tu masz link do mojego stolika

&t=139s

orkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2017, 10:47:50 czas Polski »
Zamiast taśmówki polecam Ci zrobić odwróconą wyrzynarką z długim brzeszczotem np.175mm i górnym prowadzeniem o jakim wspomniał "meridox".Miałbyś mozliwość cięcia ok 100 i niebagatelną kasę w kieszeni.

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2017, 23:13:43 czas Polski »
Nad stołem do wyrzynarki już pracuję, fajny pomysł z tą prowadnicą. Jeszcze zostaje mi tylko kwestia czy wystarczy sama grubościówka makity czy strugarka jest niezbędna? Pytanie jeszcze o malowanie. Kładłem lakierobejcę zawsze wałkiem lub pędzlem, jednak nie mam komory bezpyłowej i zawsze zostają na lakierze jakieś pyły, macie na to jakiś patent?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2017, 00:17:00 czas Polski »
troszkę grubiej lakieru i później drobny papier i polerka może się mylę ale jak na aucie działa to na drewnie pewnie też ;)

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia 2017, 15:24:11 czas Polski »
A dopowie ktoś czy wystarczy sama grubościówka makity czy strugarka jest niezbędna?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2017, 15:28:08 czas Polski »
Było to już wałkowane kilka razy na forum. Grubościówka nada desce jednakową grubość, ale jej nie wyprostuje (śmigło dalej będzie śmigłem). Można sobie jednak dać radę samą grubościówką robiąc różne przyrządy pomocnicze. Poszukaj na forum albo youtube: thickness planer vs jointer.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Stycznia 2017, 18:12:07 czas Polski »
Na przykład taki film: