19 Maja 2026, 15:18:36 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany stół z bukowej klepki  (Przeczytany 18144 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Drewniany stół z bukowej klepki
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:24:13 czas Polski »
To jeden ze sposobów , jeśli nie posiadasz odpowiednich elektronarzędzi  ;) Nie zmuszam Cię do cięcia tym wynalazkiem , ewentualnie może się przydać przy innej , mniej pracochłonnej realizacji .

Offline kipi

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:26:31 czas Polski »
mam w planach kupić normalną sprawną pilarkę stołową, ale dzięki za podpowiedź. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :-)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:28:00 czas Polski »
Nie myslałeś by zamiast na zakładkę zrobić szeregowo?  Wtedy te szczeliny były by zniwelowane.
Tzn tak: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
               IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Może i nie byłby tak pancerny, ale chciales go do salonu, a te szpary będą problematyczne.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:36:47 czas Polski »
Te szczeliny można "przekuć " w zamierzony efekt wizualizacyjny . Przypomniała mi się realizacja z yt z podobnym stołem . Wszystkie szczeliny w blacie były wypełniane zabarwioną żywicą na czarny kolor . Po wyszlifowaniu blatu stworzony był ciekawy wzór .

Offline Morświn

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:37:59 czas Polski »
Mnie trochę odrzuca fakt zrobienia deski do jedzenia z klepki klejonej na ten lepik (który jest szkodliwy nawet jak jest pod parkietem) ale wyszła bardzo ładnie tego nie powiem ;)

Offline kipi

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:44:09 czas Polski »
Mnie trochę odrzuca fakt zrobienia deski do jedzenia z klepki klejonej na ten lepik (który jest szkodliwy nawet jak jest pod parkietem) ale wyszła bardzo ładnie tego nie powiem ;)

Dzięki :-) cały lepik, wszystkie ślady po nim i dla pewności kolejne 2-3 mm drewna, które już nie miały żadnego kontaktu z nim zostały usunięte, a deska będzie zaimpregnowana olejem i woskiem. Mam nadzieję, że nie będzie szkodliwa ;-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:46:20 czas Polski »
co masz na myśli?

To że wypełnieniem szczelin nie był by kit , tylko wklejona lamela bukowa , następnie  wyszlifowana do powierzchni blatu

Offline kipi

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:46:47 czas Polski »
Te szczeliny można "przekuć " w zamierzony efekt wizualizacyjny . Przypomniała mi się realizacja z yt z podobnym stołem . Wszystkie szczeliny w blacie były wypełniane zabarwioną żywicą na czarny kolor . Po wyszlifowaniu blatu stworzony był ciekawy wzór .
To bardzo dobry pomysł, tylko czym zabarwić żywicę?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Stycznia 2017, 20:51:52 czas Polski »
Wejdź na allegro , są tam sklepy sprzedające żywice z barwnikami dedykowanymi do nich . Jeden z kolegów z forum zwany Specem  ;D barwił żywicę na fluo . Zapytaj go o namiary na sprzedającego ,na pewno pomoże

Offline kipi

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:00:00 czas Polski »
Poszukam. Ma ktoś może pomysł w jaki sposób można uciąć profil pod dużym kątem, żeby było równo i ładnie?
Żadna ukośnica do metalu jaką znalazłem nie oferuje kąta większego niż 45 stopni

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:02:04 czas Polski »
Gumówką  utniesz z ręki

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:13:32 czas Polski »
Jeżeli ma to być deska rzeczywiście do krojenia a nie tylko ozdoba to daruj sobie jakieś specjalne oleje i wosk. Wystarczy zwykły olej roślinny albo oliwa z oliwek. To jest najzdrowszy sposób. Ponieważ deska będzie moczona, myta to tak trzeba ją co jakiś czas przesmarować olejem.
Ciekawe jak wyjdzie stół , masz jakiś projekt ?

Offline kipi

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:18:47 czas Polski »
Nie myslałeś by zamiast na zakładkę zrobić szeregowo?  Wtedy te szczeliny były by zniwelowane.
Tzn tak: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
               IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Może i nie byłby tak pancerny, ale chciales go do salonu, a te szpary będą problematyczne.

mam jeszcze przynajmniej drugie tyle materiału wyczyszczonego. Jak ten blat wyjdzie nieciekawie to pomyślę o następnym innym sposobem.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:29:16 czas Polski »
Przy połączeniu szeregowo trzeba będzie pomyśleć nad porządnym łączeniem poszczególnych szeregów klepek . W przypadku mijanki nie ma z tym problemu , wystarczy dobry klej .Natomiast szeregi trzeba będzie ze sobą łączyć od czoła na  czop.

Offline kipi

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Stycznia 2017, 21:33:00 czas Polski »
Jeżeli ma to być deska rzeczywiście do krojenia a nie tylko ozdoba to daruj sobie jakieś specjalne oleje i wosk. Wystarczy zwykły olej roślinny albo oliwa z oliwek. To jest najzdrowszy sposób. Ponieważ deska będzie moczona, myta to tak trzeba ją co jakiś czas przesmarować olejem.
Ciekawe jak wyjdzie stół , masz jakiś projekt ?

Mam olej mineralny (parafinowy) z atestem do żywności i naturalny wosk pszczeli - czytałem, że tak impregnują drewno producenci desek do krojenia. Najpierw kąpiel w oleju a następnego dnia 3/4 oleju - 1/4 wosku, rozpuścić i natrzeć.

Projektu nie mam, a koncept w zasadzie się ciągle zmienia. Najpierw miały być nogi zał 1, a potem znalazłem inne ciekawe wykonanie i chyba przy takich zostanę zał 2. A najbardziej w ogóle podobają mi się nogi takie zał 3 i 4, ale nie mam pojęcia jak coś takiego zrobić, żeby ta "szyna" przewężała się ku dołowi. (numeracja od kolejności wyświetlania a nie od ich nazw :-))

« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2017, 21:37:00 czas Polski wysłana przez kipi »