12 Czerwca 2026, 03:16:09 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany stół z bukowej klepki  (Przeczytany 18193 razy)

Offline Gerdo

Odp: Drewniany stół z bukowej klepki
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Stycznia 2017, 20:25:57 czas Polski »
Mam nadzieje, że autor tematu sie nie obrazi jeśli poczynie ten post w jego wątku.

Powiem wam, że też mam takie klepki bukowe oraz dębowe no i bym sobie zrobił taki blacik, a może i kilka. Właściwie to już zacząłem i jestem w trakcie obcinania piuro-wpustów. Narazie robie to z bukowymi. Akurat one były łączone na gwoździe.
No i stąd zrodziło się moje pytanie dotyczące sposobu łączenia owych klepek. Wydaje mi się, że szeregowo ustawione, a potem na pióro obce załatwiło by kwestie wytrzymałości. Taką mam teorię w każdym razie.

Vikol wystarczy, czy raczej poliuretan musi byc?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Stycznia 2017, 20:39:43 czas Polski »
Gerdo raczej poliuretan. A wracając do szeregowego łączenia klepek , taki blat będzie wyglądał jak pod "linijkę " . Wszystkie dostępne blaty w sprzedaży wykonane w klepce , czy to dąb czy buk , czy jesion są klejone na mijankę , która nadaję powierzchni nietuzinkowy wygląd , a przede wszystkim sporą wytrzymałość . Miałem do montażu blaty dębowe wykonane z klepki o długości ponad 4000mm i szerokości 700mm . Dodatkowo były pogrubiane do wymiaru 80mm . Nie wyobrażam sobie takiej powierzchni z klepką klejoną szeregowo ze względu na wytrzymałość  ;)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #47 dnia: 08 Stycznia 2017, 20:56:03 czas Polski »
Przekonałeś mnie Przemek.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:01:12 czas Polski »
Super  ;) A tak na poważnie . Kiedyś zrobiłem mały blacik , który był robiony szeregowo. Po zaolejowaniu były bardzo widoczne poziome linie łączenia poszczególnych segmentów mimo idealnego spasowania elementów . Łączenie na zakładkę po prostu gubi pojedyncze łączenia .

Offline Argos

« Odpowiedź #49 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:24:29 czas Polski »
Przekonałeś mnie Przemek.

pozwolę sobie zapytać w czym poliuretan jest w tym wypadku lepszy,?

Offline kipi

« Odpowiedź #50 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:27:47 czas Polski »
Mam nadzieje, że autor tematu sie nie obrazi jeśli poczynie ten post w jego wątku.
pewnie, że nie :-)

Vikol wystarczy, czy raczej poliuretan musi byc?
ja używałem rakoll gxl 4 i wg mnie przy takim klejeniu to świat i ludzie.

Powiem wam, że też mam takie klepki bukowe oraz dębowe no i bym sobie zrobił taki blacik, a może i kilka. Właściwie to już zacząłem i jestem w trakcie obcinania piuro-wpustów. Narazie robie to z bukowymi. Akurat one były łączone na gwoździe.
No i stąd zrodziło się moje pytanie dotyczące sposobu łączeni
a będziesz je strugał na grubościówce? jeżeli tak, to zacząłbym od przestrugania, a potem do tych rownoległych krawędzi obcinał pióro i wpust
Wszystkie dostępne blaty w sprzedaży wykonane w klepce , czy to dąb czy buk , czy jesion są klejone na mijankę , która nadaję powierzchni nietuzinkowy wygląd ,

można jeszcze zrobić blat sztorcowo. To dopiero jest czad, np taki ze starych bali :-) (zdjęcie oczywiście nie moje :-))

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:40:56 czas Polski »
To jest w ogóle bajka  :). Bardzo podobają Mi się niesymetryczne linie

Offline kipi

« Odpowiedź #52 dnia: 08 Stycznia 2017, 21:41:19 czas Polski »
Nie bolała cie głową po tym pyle?
Nie. Jedynie kurtkę uświniłem w tym pyle, że doprać nie mogę :-)
Co do buczyny to słyszałem że jak podłoga robiona jest z bruku z buczyny to potrafi podnieść się po pół metra,czy to prawda do końca nie wiem ale nie mam szczególnych powodów by w to nie wierzyć...

słyszałem o przypadku, że po zalaniu, komuś ściany porozpychał taki drewniany bruk

Offline Gerdo

« Odpowiedź #53 dnia: 08 Stycznia 2017, 23:27:28 czas Polski »
Tak. Będę strugał.

Obcinam najpierw klepki ponieważ uważam, że powinno się materiał porozcinać, a dopiero potem planować. Wyjątkiem jest tutaj obcinanie piuro-wpustów w poprzek na ukosnicy aby krawędzie były równoległe.
Czyli wygląda tak. Obcinanie wzdłuź> struganie> obcinanie w poprzek.
Wtedy masz pewność, że krawędzie mają kąt prosty i nie będzie niespodzianek przy klejeniu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Stycznia 2017, 09:21:48 czas Polski »
Uwaga : pył z buczyny jest rakotwórczy.

Offline kipi

« Odpowiedź #55 dnia: 09 Stycznia 2017, 11:09:26 czas Polski »
Tak. Będę strugał.

Obcinam najpierw klepki ponieważ uważam, że powinno się materiał porozcinać, a dopiero potem planować. Wyjątkiem jest tutaj obcinanie piuro-wpustów w poprzek na ukosnicy aby krawędzie były równoległe.
Czyli wygląda tak. Obcinanie wzdłuź> struganie> obcinanie w poprzek.
Wtedy masz pewność, że krawędzie mają kąt prosty i nie będzie niespodzianek przy klejeniu.

jeżeli krótkie krawędzie tniesz po grubościówce, to ok. A jaką masz grubościówkę? Moja np. robiła masywne podebrania i miałem z 10-15 % desek, które w ogóle nie nadawały się do użycia. Dopiero w drugiej partii wpadłem na pomysł, żeby zrobić dodatkowy blat do grubościówki z rynienkami na szerokość desek i wpuszczać je bezpośrednio jedna za drugą i takie rozwiązanie bardzo polecam.

Offline Argos

« Odpowiedź #56 dnia: 09 Stycznia 2017, 11:09:40 czas Polski »
Mam takie pytanie
w wątku została poruszona kwestia zdrowotna efektów rakotwórczych czy to subitu czy też samego pyłu z buczyny,
a jak się ma do tego stosowanie klejów winilowych czy poliuretanowych, które czy to w klejonkach blatów czy blatów na sztorc są obficie stosowane.
Z tego co mi wiadomo to te środki też nie są zbyt zdrowe wiele z nich zawiera formaldehydy które też są rakotwócze.

Może to temat na osobny wątek lub dział BHP I Zdrowie...

A.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #57 dnia: 09 Stycznia 2017, 13:10:00 czas Polski »
Kipi co do strugarki to zobacz w załączniku.

No generalnie mało przyjemna robota z rozcinaniem tego, gdzie powstaje najwięcej drobnego pyłu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #58 dnia: 09 Stycznia 2017, 17:04:07 czas Polski »
Krzysiek a czy to nie jest tak że pył z prawie każdego (jak nie z każdego) drewna liściastego jest rakotwórczy?

Co do klei to z tego co się orientuję to odchodzi się od formaldechydu z takich środków i płyt meblowych (albo już się odeszło ;P)

Offline kipi

« Odpowiedź #59 dnia: 09 Stycznia 2017, 17:42:44 czas Polski »
Dziś strugano!

Szpary od krzywego poprzecznego cięcia komponują się idealnie z tymi podłużnymi  :D

Teraz trwa proces myślowy czym obciąć krawędzie po długości przed ostatecznym klejeniem. Chciałem to zrobić na dużej pilarce w okolicznym zakładzie, ale w jednym nie mieli tarczy do drewna litego a w drugim chcieli 150 zł  :o więc uznałem, że wolę kupić jakąś pilarkę ręczną i od poziomicy od bidy sam utnę :-)