10 Czerwca 2026, 14:38:03 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do wyrzynarki  (Przeczytany 12033 razy)

Offline Sebastian.P

Stolik do wyrzynarki
« dnia: 10 Stycznia 2017, 21:02:36 czas Polski »
Czas zabrać się za następnym projekt w moim etapie edukacji, tym razem nie będzie tak łatwo jak z imadłem i napewno nie obejdzie się bez błędów. No ale że sesja na uczelni się nieuchronnie zbliża, to trzeba sobie znaleźć jakieś zajęcie, żeby się za bardzo nauką nie zmęczyć:)
Do rzeczy, planuje stolik, coś na wzór tego:
  Swoją drogą, koleś robi świetne rzeczy, polecam sprawdzić.
Podobają też mi się pewne elementy z gotowego stołu z wbudowaną wyrzynarką marki Rockler, postaram się połączyć to co mi się podoba tu i tu, i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Swoją pracę zacząłem od przygotowania sobie kawałka sklejki 15 na blat, wytrasowania i wycięcia na brzegach nuty na profile, po których będą mogły się poruszać sanki itp. Jak że frezarka Lidlowska pojechała do serwisu, nuty musiałem wycinać zagłebiarką, ale z pomocą dorobionego blatu udało się to zrobić.

Offline Sebastian.P

Odp: Stolik do wyrzynarki
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:06:23 czas Polski »
Następnym krokiem było wyfrezowanie otworu, w który będzie wchodziła wyrzynarka, aby oszczędzić trochę wysokości cięcia, równocześnie zwiększając stabilność. Na początku próbowałem frezować dremlem, jednak że posiadam wersję akumulatorową tego narzędzia, nie nadążałem z ładowaniem akumulatorków. Następnie wpadłem na pomysł nawiercenia otworów na wiertarce stołowej, i wybraniem dremlem pozostałości, ten sposób okazał się skuteczny i uzyskałem zamierzony efekt.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:08:42 czas Polski »
Z tyłu mocować wyrzynarkę będzie przesuwany element dociskowy, widoczny na zdjęciu. Z przodu natomiast będzie kawałek blachy, pod którą będzie się wsuwać stopa wyrzynarki, i następnie blacha będzie dociskana śrubami.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:31:18 czas Polski »
Świetny sposób na szybkie mocowanie narzędzia. Podkradam :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:32:44 czas Polski »
Bierz, pewnie sprawdzisz w praktyce jak będzie działać szybciej niż ja się wyrobię, to daj znać:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:05:04 czas Polski »
Dzisiaj postanowiłem poświęcić troszkę czasu na kontynuację prac. Sesja niestety sprawia, że czas wolny muszę marnować na "edukację". No ale jak mus to mus.

Wracając do tematu, dopasowałem wyrzynarkę do otworu, do mocowania tylnego dokleiłem kawałek cienkiej sklejki od spodu, która dodatkowo dociska stopę wyrzynarki do blatu. Wyszlifowałem też wstępnie cały tylny docisk i prototypowe śruby dociskające. Jak się sprawdzą w praktyce trzeba będzie je doszlifować troszkę lepiej.

To by było tyle na dzisiaj. :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:22:03 czas Polski »
Udało mi się wyrwać chwilkę na kontynuację. Planowałem wyciąć po 1 elemencie wzorcowym, a następnie koleje  odbić za pomocą frezu z łożyskiem. Jak to niestety bywa, jak nie frezarka to frez. Tym razem rozwaliło się łożysko i popsuło mi plany.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 19:26:52 czas Polski wysłana przez Sebastian.P »

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:26:07 czas Polski »
Jako, że nie mogłem pofrezować, to wyciąłem tylko wstępnie kilka elementów oraz powierciłem i sfazowałem w nich otwory. Muszę się rozejrzeć za jakimś wytrzymalszym frezem:)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2017, 19:29:46 czas Polski »
test 123
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2017, 19:35:33 czas Polski »
No Sebastian.
Masz teraz szefa jako testera.
Tylki bez stresu.
Powodzenia.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2017, 19:44:41 czas Polski »
Dziękuje za szybką reakcję Jarku. Już jest ok. Nie byłem w stanie dodać wiadomości w tym konkretnym wątku. Stąd ten test.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2017, 19:52:24 czas Polski »
Jako, że problem z dodawaniem wątków już nieaktualny, mogę opisać co dalej podziałałem. Nie było tego dużo, ciężko znaleźć wolną chwilę w trakcie sesji gdy się jednocześnie pracuje ale coś tam ruszyło. Udało mi się w międzyczasie kupić kolejny frez, którym dokończyłem frezowanie bieżących elementów. Niestety tutaj łożysko też jest felerne, gdyż już odpadła z niego górna osłonka kulek. Gdyby ktoś miał namiar do łożyska o takich samych wymiarach będę wdzięczy, napisałem do producenta ale puki co nie dostałem odpowiedzi.
W załączniku zdjęcia wykonanych elementów.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2017, 19:55:19 czas Polski »
Następnie zabrałem się za klejenie nóg do mojego stolika.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2017, 19:59:27 czas Polski »
W międzyczasie doszedłem do wniosku, że popełniłem bardzo duży błąd w projekcie. Okazało się, że po zamontowania wyrzynarki, od brzeszczotu do przedniej krawędzi blatu zostanie tylko 7 cm przestrzeni co niestety nie będzie wystarczające. Sprawiło to, że powstała potrzeba wymyślenie przedłużenia blatu o kilkanaście centymetrów.
Na zdjęciach wszystkie dotychczas wykonane elementy oraz montaż przedłużenia od spodu. Dodatkowo, poza tym elementem z wkrętami, przedłużenie zamontowane jest na 3 kołkach.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2017, 20:05:36 czas Polski »
Ciąg dalszy. Prostokątne elementy widoczne na zdjęciach służyć mają za prowadzenie przykładnicy, a także mają umożliwić w przyszłości montaż dodatkowych bocznych blatów, jednak patrząc ile mi z tym schodzi, zostawiam na razie pomysł dodatkowych blatów.
Wziąłem się za coś, czego wykonanie przerasta moje zdolności i doświadczenie, ale jednocześnie bardzo dużo się przy tym uczę.
Mam bardzo duży problem z osiągnięciem dużej precyzji przy wycinaniu tych elementów. Wiem już również, że wykonując elementy sklejane z kilku warstw sklejki, lepiej jest wszystko sobie pokleić z zapasem, a dopiero potem dokładnie przyciąć, gdyż mając pocięte na wymiar elementy ciężko je potem przy klejeniu idealnie ze sobą spasować.