06 Września 2026, 19:09:52 czas Polski

Autor Wątek: Podstawki pod bonsai 1  (Przeczytany 3254 razy)

Offline lukas_gr

Podstawki pod bonsai 1
« dnia: 10 Stycznia 2017, 21:19:01 czas Polski »
Cześć, narzędzia już gotowe (z wyjątkiem grubościówki, ale na to muszę zebrać pieniądze). Zacznę od czegoś prostego. Jednak już na tym etapie mam 2 pytanie. Załączam zdjęcia 2 podstawek. W przypadku jasne pytanie brzmi jak uzyskać takie frezowanie, nigdzie nie widziałem takiego frezu. W przypadku ciemnego, pytanie jak uzyskać taki kąt na krawędziach?

Offline Sebastian.P

Odp: Podstawki pod bonsai 1
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:31:26 czas Polski »
W przypadku tego ciemnego elementu, piła stołowa z przystawką, która pozwoli trzymać element pionowo.
Coś takiego jak tutaj w 7 minucie i 30 sekundzie, tylko ze zwyczajną tarczą ustawioną pod skosem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:42:36 czas Polski »
Sebastian błądzisz.nie pilarka

Zakończenie ciemnego elementu na krawędzi uzyskasz  dużym płaskim wklęsłym frezem.

na pierwszym zdjęciu
Jak nie ma jednego frezu to
Pierwsze frez wklęsły 1/2 koła ,następnie mały frez wypukły  opuszczony by z góry zrobił platkę

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2017, 21:58:55 czas Polski »
Przeróżnie kształty frezowanych krawędzi możesz uzyskać stosując kombinacje frezów i/lub  pochylanego wrzeciona frezarki -  stosując pochylany podnośnik:  http://woodgears.ca/router_lift/molding.html   i   http://woodgears.ca/router_lift/build2.html

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2017, 11:36:55 czas Polski »
Tomekz a znasz taki frez do frezarki górno wrzecionowej? Amigorg, fajny pomysł, tylko w moim przypadku deska ma mniej niż 1cm grubości, ale spróbuję podziałać tak, a polecisz jakiś frez, który da taki efekt?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2017, 12:42:05 czas Polski »
Tomekz a znasz taki frez do frezarki górno wrzecionowej

jasne pytanie brzmi jak uzyskać takie frezowanie, nigdzie nie widziałem takiego frezu. W przypadku ciemnego, pytanie jak uzyskać taki kąt na krawędziach?

Takie było Twoje pytanie

Jest to do zrobienia na dolnowrzecionowej , a czy sa frezy do górnowrzecionówki - pewnie  też  są , musiał byś trochę poszukać w katalogach.

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2017, 19:36:58 czas Polski »
dla siebie robisz, czy dużo sztuk "na produkcję"?
jak dla siebie, to ja bym to zrobił strugiem, na koniec papierem ściernym. Albo lepiej ośnikiem z wklęsłym ostrzem.

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2017, 22:25:07 czas Polski »
Jak zacznie mi to wychodzić to myślałem o sprzedaży więc też zależy mi na czasie, stąd kompletuje narzędzia

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2017, 22:41:41 czas Polski »
Przy takich wyrobach czeka Cię dużo ręcznej pracy - taka jest uroda takich podstawek/stoliczków.
Frezów do wszystkich kształtów pewnie nie znajdziesz ( przejrzyj katalog CMT). Możesz sobie zrobić parę urządzeń pomocniczych, np. małą czopiarkę : 

i stolik uchylny do frezarki np taki:
  - pochylając stopniowo stolik możesz osiągnąć podobny kształt o jaki Ci chodzi  ( pod koniec filmu) i wykończyć szlifując ręcznie.

Do takich urządzeń i prac wystarczy Ci frezarka krawędziowa BOSCH GKF 600 lub MAKITA 3710 lub MAKTEC MT372
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2017, 22:47:39 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline maniek7

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2017, 07:14:36 czas Polski »
Ten stolik do frezarki ma ogrom możliwości, kiedyś będę miał swój warsztat to będzie "must have", dzięki amigorg za link

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2017, 12:30:20 czas Polski »
Tą czarną podstawkę możesz takim frezem zrobić

http://frezydodrewna.pl/pl/c/Frezy-profilowe-do-poreczy-typ-176/740

Tylko frezarkę GW lepiej przykręcić do stolika jako DW i frezować nie do łożyska tylko od porwadnicy
Pozdrawiam Tomek

Offline lukas_gr

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:35:42 czas Polski »
Pierwsze próbki za mną, zrobiłem kilka stolików z klejonki dębowej. Jednak mam problemy z frezowaniem w poprzek włókien 1. frezowanie nie jest gładkie 2. miejscami robią się przepalenia. Czy to wina taniego frezu czy ja robię to źle? Kolejna kwestia czym teraz to wykończyć, żeby było ładnie? Zastanawiam się nad politurą, ewentualnie mam olej, wosk. Może lakier? tylko jeśli to jaki

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:07:10 czas Polski »
Wina w 90% leży po stronie tępego frezu . Dodatkowo pokombinuj z obrotami ;)

Offline MarekET

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:20:21 czas Polski »
lukas_gr , tak z mojego niezbyt wielkiego ale jednak doświadczenia w zabawie frezarką to te przypalenia to nie tylko efekt tępego frezu ale też i ułożenia słoi na tej krawędzi , jak frezujesz deskę wzdłuż słoi to idzie gładko , ale jak w poprzek to bywają problemy , najlepiej wtedy nie frezować od razu na pełną głębokość a pojechać frezem z dwa trzy razy i pewnie dopasowanie obrotów też powinno tu pomóc .
Zawsze sobie sprawdź na jakimś kawałku deski z jakiej będziesz korzystał jak to wychodzi przy frezowaniu danym frezem i wzdłuż i w poprzek słoi .
Czyli inaczej im więcej zabawy tym więcej doświadczenia :))))

Marek .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2017, 07:27:12 czas Polski »
Przelałeń nie zeszlifujesz szybko .
Nowy ostry frez i zfrezuj 1mm.