25 Czerwca 2026, 08:41:28 czas Polski

Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 4868 razy)

Offline lotnik

Witam!
« dnia: 01 Stycznia 2014, 22:30:43 czas Polski »
Witam wszystkich! Nazywam się Michał i na co dzień działam w branży lotniczej co jest moją największą pasją. W dni wolne lubię pojechać sobie na wieś i w garażu podłubać amatorsko w drewnie. Niestety ostatnio wyparowało mi z niego trochę sprzętu i zostałem z strugiem elektrycznym. Jak do tej pory zrobiłem sobie kilka mebelków do ogrodu, taras przed domem i zabieram się za schody. Jak tylko znajdę chwilę czasu to wrzucę kilka fotek z moimi wypocinami.

Pozdrawiam!

Offline robson

Odp: Witam!
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2014, 22:52:49 czas Polski »
Witam'' Lotniku'' te dwie pasje można ze sobą połączyć jak zapewne wiesz wykorzystywało się drewno do budowy samolotów :)

Offline lotnik

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2014, 23:07:59 czas Polski »
O tak, w hangarze stoi u nas kilka szybowców co ich konstrukcje są drewniane. Ostatnio nawet byłem u kolegi zobaczyć jak powstają profile skrzydeł drewnianych. Dużo z tym zabawy i wymagana straszna dokładność, ale aż miło popatrzeć.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2014, 01:01:59 czas Polski »
Witaj. Są u nas szkutnicy przydadzą się też lotnicy. Drewno w lotnictwie ma swoją długą tradycję. Może w swoim warsztacie na wsi kiedyś zbudujesz swój drewniany latający samolocik ( o ile wcześniej nie wyparuje). Powodzenia :)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2014, 01:17:28 czas Polski »
Witam serdecznie!
Pokaż swoje prace w Galerii.  ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2014, 02:17:31 czas Polski »
Witaj Kolego!
Lotnictwo jest również jedną z moich pasji. Może kiedyś będzie okazja o tym porozmawiać :)
Pochwal się swoimi pracami, z chęcią pooglądamy :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2014, 08:41:43 czas Polski »
Witam Lotnika,

Fajnie że Jesteś z Nami. Mam nadzieję, że pokarzesz szybko swoje wyroby;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2014, 09:53:57 czas Polski »
Witaj! Życzę szybkiego odbudowania zaplecza sprzętowego i zrób tak, żeby tym razem nic nie wyparowało... ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2014, 15:06:00 czas Polski »
Witaj Lotniku ,
uskrzydliłes narzędzia i odleciały , ale orły tak łatwo się  nie poddają :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2014, 16:44:28 czas Polski »
Witaj  :) skoro w branży lotniczej pracujesz to napewno już podziwiałeś ziemię z lotu ptaka  ??? mnie interesuje jakie to okolice podziwiasz :P

Offline lotnik

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2014, 16:54:10 czas Polski »
Co do wyparowania sprzętu, nawet może i to na dobre wyjdzie. Moja kolekcja składała się głównie z maszyn producenta DEDRA, które kupowałem w castoramie. Jak wiadomo jakość tego jest porażająca. Grubościówka od początku krzywy blat miała i jej nie oszczędzałem. Po wybudowaniu tarasu to już wcale nic się nią nie dało zrobić, ale gabaryty które obrabiałem były imponujące np. belka 14x14x800. Tak więc jak by nie było nowy sprzęt będzie na pewno lepszy.

Poniżej wrzucam kilka fotek z mojego tarasu. Zrobiłem go praktycznie piłą łańcuchową, heblarką, wiertłem, młotkiem i dłutem. Jakość zdjęć może nienajlepsza ale zrobione dzisiaj wczesnym rankiem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2014, 17:02:38 czas Polski »
Konstrukcja trochę zbyt masywna, brak jej lekkości, zastrzały zbyt długie i nie po ciesielsku osadzone. Myślę, że specjaliści od werand, altan i wiat będą mieć trochę fachowych uwag. Na przyszłość umieszczaj fotografie w Galerii ( załóż albumy) lub w"Realizacjach własnych - krok po kroku"

Offline lotnik

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2014, 17:13:26 czas Polski »
Mi właśnie zależało na masywności. Sąsiad obok ma tarasik i wygląda jak by był z zapałek co mi się wcale nie podoba. Co do osadzenia zastrzałów zgodzę się jak najbardziej.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Stycznia 2014, 19:48:25 czas Polski »
Witam,

Na pierwszy rzut oka rzuciło mi się, że w zastrzałach nie dałeś fleków. To jest 1 uwaga. 2 uwaga to troszkę za długie są te zastrzały.
Ogólnie konstrukcja jak na zdjęciu jest dobrze wykonana. Solidna, gruba, nie każdemu dogodzisz. Jednemu się podoba drugiemu już nie... Takie życie. Chciałbym byś odpowiedział na kilka pytań  ;)
1. Jak jest zamontowana murłata?
2. Jak są zakotwione, przytwierdzone do podłoża słupy?
3. Czemu nie zrobiłeś zamków w krokwiach?
4. Ile wystaje dach po za obrys całej konstrukcji nośnej?
5. Podaj proszę wymiary tarasu tzn. długość, szerokość oraz wysokość z przodu tarasu i przy ścianie.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Stycznia 2014, 19:50:17 czas Polski »
Jest dobrze. Nawet jeśli miecze( zastrzały ) są montowane na wkręta czy śrubę to i tak po części swoje zadanie będzie spełniać.
A więc witaj na pokładzie :)