24 Czerwca 2026, 07:46:30 czas Polski

Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 4867 razy)

Offline Dreluks

Odp: Witam!
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Stycznia 2014, 20:09:19 czas Polski »
Witam,

Grześ_ i tu bym polemizował. Zastrzały, o których jest mowa ma bardzo duże znaczenie. Otóż choćbyś nie wiadomo jak zrobił  pasowną konstrukcję, związał zaciętymi krokwiami konstrukcja będzie chodzić na boki, nawet delikatnie to już jest dużo. Zwróć uwagę w różnych budynkach starych czy nowo budowanych gdzie masz wszędzie ściany i dodatkowo strop. Są słupy i zastrzały. One dla ozdóbki są ale nie przede wszystkim ;)
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline lotnik

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Stycznia 2014, 20:35:35 czas Polski »
Dreluks odpowiem na Twoje pytania:

1) murłata jest zamocowana do wieńca ze stropu za pomocą kotew (teraz już nie pamiętam dokładnie jakich). Rozstaw co około 70 cm na wysokości 2/3 murłaty.
2) słupy stoją na szpilce, szpilka została zalana fundamentem zbrojonym około 40x40x60cm. Do słupa od dołu przykręciłem blachę 5mm grubą z przyspawaną muterką, muterka jest w środku w wydłutowanym gnieździe. Na szpilkę nakręciłem drugą muterkę, potem nakręciłem słupek z blachą i przyspawaną muterkę i na koniec skontrowałem dolną muterkę. Słupek stoi jakieś 3 cm w powietrzu na szpilce.
3) zamki, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli chodzi o nacięcia, żeby krokiew leżała całą płaszczyzną na murłacie to są zrobione.
4) dach wystaje jakieś 60 cm z tego co pamiętam.
5) wymiary orientacyjne bo już nie pamiętam dokładnie to 6,5m długi, 4,40 szeroki. Murłata na słupkach jest zamontowana na wysokości 2m czyli jeszcze grubość 14 cm + 14cm krokiew. Murłata przy ścianie jak dobrze pamiętam to jest na wysokości 2,5m

Fleki to pewnie zaślepienie dziur po śrubach ... do dziś jest dylemat bo ja chcę tam wsadzić okrągły balik tak żeby wystawał z 3 cm a inni domownicy chcą na prosto i z tym na razie temat stanął - zresztą i tak czeka jeszcze wiele poprawek ale to już po zimie.

Zastrzały przymocowałem tak, że zrobiłem otwór na śrubę trochę większy w zastrzale, a w słupku nie robiłem nic i wkręcając śrubę, zastrzał ładnie się dociągnął (no jest trochę nierówno bo to było cięte piłą łańcuchową i przejechane na wyrównywarce  tylko).
Wieszając huśtawkę małemu na murłacie konstrukcja nawet nie drgnie. 

Offline Dreluks

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Stycznia 2014, 20:57:55 czas Polski »
Witam,

Jeśli są rzeczywiście tak zrobione rzeczy jak piszesz to super ;) Dlaczego pytałem o krokwie i ile wystają. Odgrywają dużą rolę całego dachu. Jeśli zamki(zacięcia) są zrobione to stabilizuje i ściąga do siebie konstrukcję. Dach uważam, że za odważnie wystaje. Ze względu na warunki atmosferyczne jakie u Nas panują. Żeby nie chciało kiedyś wyginać. Ale bądźmy dobrej myśli. Wymiary są super, kawał grzmota  :o I tak jak pisałem wcześniej do tej wysokości słupów z przodu to zastrzały są za długie. Wiem z doświadczenia. Jeśli chodzi o fleki to generalnie sprawdzają się płaskie a po za tym konstrukcja cała jest prosta bez bajerów więc ten flek okrągły wystający nie sprawdzi się. No ale to taka moja sugestia;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline lotnik

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:15:21 czas Polski »
Tych zastrzałów zrobiłem chyba z 10 ... i w końcu zostały takie jakie są. Raz większe, raz mniejsze. raz miały wisieć na nich kwiatki a raz miały mieś wycięte jakieś łuki. I w końcu jak solidna konstrukcja to i solidne zastrzały, proste wszystko bez żadnych bajerów. Choć sam osobiście jestem zakochany w snycerce (ale sam się nie odważam chwalić produktami bo ćwiczę na razie) i jakieś elementy specjalne by mi umilały oko.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:48:30 czas Polski »
Witam,

Grześ_ i tu bym polemizował. Zastrzały, o których jest mowa ma bardzo duże znaczenie. Otóż choćbyś nie wiadomo jak zrobił  pasowną konstrukcję, związał zaciętymi krokwiami konstrukcja będzie chodzić na boki, nawet delikatnie to już jest dużo. Zwróć uwagę w różnych budynkach starych czy nowo budowanych gdzie masz wszędzie ściany i dodatkowo strop. Są słupy i zastrzały. One dla ozdóbki są ale nie przede wszystkim ;)
Po co są zastrzały to ja wiem :) W pracy często się spotykam z tym. Lotnik zrobił na tyle długie zastrzały że elementy mocujące je (wkręty czy tam śruby) trochę zapobiegają bujaniu się konstrukcji. gdyby były by krótsze zastrzały konstrukcja stała by się bardziej chwiejna bo miała by mniejszy opór. Mamy tu solidną robotę aż miło patrzeć :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:54:35 czas Polski »
Witam,
Zgodzę się z Tobą w 100%  ;) Już pierwszy + leci  ;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:59:03 czas Polski »
Jak tylko znajdę chwilę czasu to wrzucę kilka fotek z moimi wypocinami
Michale, już chyba wiesz dlaczego pisałem abyś fotografie prac zamieszczał w innym dziale. Z działu " Przedstaw się"  robi się panel dyskusyjny o wykonanym projekcie.

Offline lotnik

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Stycznia 2014, 22:24:18 czas Polski »
Zasugerowałem się innym postem, gdzie też się pochwalili fotkami, ale faktycznie to nie ten dział. Dział "krok po kroku" jest fajny, a gdzie zadać pytanie typowo czysto techniczne, np co zastosować pomiędzy starą stropnicą a nową, żeby np. nie skrzypiało? Takiego hangaru mi brakuje na tym forum. Fajnie, że tematy są porozkładane ale chyba muszę się do nich przyzwyczaić.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Stycznia 2014, 22:28:22 czas Polski »
brakuje nam działu typowo dla domu - ciesielstwa :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Stycznia 2014, 23:40:14 czas Polski »
Witam,

Proponuję aby tą sugestię przesłać Jarkowi na PW

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks