26 Kwietnia 2026, 02:12:46 czas Polski

Autor Wątek: Strug Stanley LowAngle Block plane 12-060 - chyba problem  (Przeczytany 6762 razy)

Offline skraburski

Odp: Strug Stanley LowAngle Block plane 12-060 - chyba problem
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:42:24 czas Polski »
no to chyba wszyscy mamy tą samą wadę :( ja używam go tylko do bardzo zgrubnych prach, jak bedzie kiedys natchenienie i kasa to kupie cos porzadnego

Offline zedi

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Stycznia 2017, 15:48:14 czas Polski »
Ja swoim już z tydzień trochę popracowałęm i znalazlem kolejny babol albo "ten typ tak ma" - przy regulacji wysuniecia noza trzeba poprawiac usta by szczelina była taka sama.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Stycznia 2017, 16:37:05 czas Polski »
Ten typ tak ma. I jest to nawet bardzo wygodne - mam na myśli taki sposób regulacji szczeliny - w strugach typu bench plane trzeba przesuwać żabę co jest trochę kłopotliwe.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Stycznia 2017, 17:07:26 czas Polski »
Chyba nie ma co popadać w przesadę. Strugowi daleko do ideału i nawet ja jako zupełny laik dostrzegam jego mankamenty, ale przy drobnym dopieszczeniu można nim z powodzeniem pracować. Nie tylko zgrubnie. No i w dodatku cena jest przyzwoita. Wydaje mi się, że amator nic więcej do szczęścia nie potrzebuje.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline zedi

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:01:40 czas Polski »
Trochę pomarudzić można, nie? ;) Drugi raz jakbym miał taki strug kupić to raczej na pewien angielski portal aukcyjny bym się wybrał po starą używkę i ją odnowił.
Aaale faktycznie - jak się go dopieści to można nim pracować, strużyny na 0,05 mm można uzyskać i jak to babcia mówiła - " kiepskiej baletnicy... " lub "dobry tenisista wygra klapą od kolzetu" ;)

Offline zedi

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lutego 2017, 14:35:03 czas Polski »
Zaintrygowany czy nowy stanley jest taki sam jak starszej daty zakupiłem popularną 4kę z dawniejszych lat, by ją odrestaurować i porównać z wyżej wymienionym strugiem - choćby jakością wykonania.

Podsumowanie:
Stopa i skrzydełka wymagały 4 godzin na papierach ściernych 120-240 na mokro by doprowadzić je do idealnej wręcz równoległości i płaskości stopy. Żaba - 3 godziny by była prostopadła do stopy. Z nowym stanleyem by się to nie udało - za brakłoby materiału na takie szlifowanie. Żeliwo w starszym strugu jakby twardsze - więcej trzeba było się namachać ale to subiektywne odczucie. Jakościowo ogółem dużo lepiej ale to też nie jest ideał.
Następne moje strugi to biorę używki z starszych lat. Roboty może z 1/3 więcej ale są lepiej wykonane i widać, że praca przy ich przygotowaniu to nie rzeźba w .... ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Lutego 2017, 14:49:28 czas Polski »
Mam pytanie, jak do tego mentalnie podchodzisz  ;D Jakaś muzyka czy co? 7h na papierach...

Offline zedi

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lutego 2017, 15:03:20 czas Polski »
Czasem radio, czasem nawet cisza a i nie potrzebuje siłowni. Czas naprawde leci szybko przy takich robotach.  Ważne aby co 2-3 robić przerwę na regenerację i wymianę jednorazowych rękawiczek lateksowych ;) . Nie śpieszyć się - szczególnie przy dążeniu do kąta prostego. Trzeba pamiętać, że takie narzędzia są na lata i wkurzałoby mnie podczas pracy owym strugiem, że mogłem coś dopieścić a "mi się już nie chciało" ;)
Wykorzystywałem sposób na szlifowanie na krawędzi pomiędzy zużytym a jeszcze nie muskanym papierze ściernym by tam gdzie jest "górka" do zdjęcia była na świeżym papierze.
A i ważne - zakupić okazyjnie dużo papieru ściernego 120 i 240 na morko to tak nie boli finansowo.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2017, 15:08:34 czas Polski wysłana przez zedi »

Offline Rafalski

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2017, 16:17:10 czas Polski »
Po przeczytaniu tych ostatnich komentarzy na ten temat też postanowiłem sprawdzić to na mojej czwórce.
Mój stanley nr 4 był kupiony kilka lat temu na targu. Na odlewie widnieje napis "made in USA".  Nie wiem, czy ktoś kiedyś szlifował boki, ale wydawało mi się, że były oryginalne. Stopa była sporo wypukła i dla tego skusiłem się wyszlifować ją jak japończyka (widoczne na drugim zdjęciu). Kedyś nie zauważyłem ziarenka piasku w drewnie i z tąd te rysy.
Kąt stopy do krawędzi bocznych sprawdziłem kątownikiem, a później mierzyłem kątomierzem. Te pomiary nie były bardzo dokładne, bo tych bocznych krawędzi nie szlifowałem (nie miałem na to powodu) i nie są całkiem proste. Na pierwszym zdjęciu widać przyłożony kątownik. Pomiary wykazały z jednej strony odchyłkę o 10minut od 90° i 50minut z drugiej strony.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2017, 21:16:17 czas Polski »
Patrz Sajo , Gość nie załapał. Ale nic to, każdy przechodził przez "parcie na papiery" , mnie teraz zostało tylko parcie na papier toaletowy.
Zedi , tak trzymaj. ;) ;D

Offline zedi

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2017, 00:58:00 czas Polski »
Papiery nie są złe ;) , szczególnie jak się ma paczkę 20 arkuszy za 5 PLN to bez stresu człowiek się może podstaw nauczyć.
A po drugie to zanim wpuszczę jakiegoś starego zakapiora na osełki diamentowe to papiery się męczy - jakoś szybciej zbiera się nadmiar materiału papierem 120 jak diamentami 250.
Kolejna rzecz to osełki EZE-LAP mają 0,3 mm wybrzuszenia na środku więc papier na płycie granitowej da nieco większą precyzję wypłaszczania.
Jedyne co mnie zastanawiało podczas takich robótek to czy ma to sens walka o te dziesiątki czy setki mm...
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2017, 00:59:42 czas Polski wysłana przez zedi »

Offline wronks

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2017, 08:55:17 czas Polski »
Jedyne co mnie zastanawiało podczas takich robótek to czy ma to sens walka o te dziesiątki czy setki mm.
Imo jeśli chodzi o efekty pracy to nie ma, jeżeli rozważać satysfakcje z osiągniętego celu i pięknego narzędzia to jak najbardziej.