23 Kwietnia 2026, 10:36:29 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka DH330 - problem  (Przeczytany 11355 razy)

Offline Sempth

Grubościówka DH330 - problem
« dnia: 16 Stycznia 2017, 23:08:32 czas Polski »
Mam problem z grubościówką Metabo DH330.

Na obrobionej powierzchni są fale, ale nie takie jak to często bywa - na końcach desek, ale takie równe, wzdłuż całej deski. Nie są to duże różnice ale jednak są widoczne. Załączam zdjęcie, mam nadzieję, że coś na nim widać.

Grubościówka jest prawie nowa (noże ostre), przy struganiu buka ze zdjęcia zbierałem tylko po 0,5 mm na przejście, ale i tak te fale się porobiły.

Ktoś podpowie, gdzie szukać przyczyny?

Offline marcinatj

Odp: Grubościówka DH330 - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2017, 03:51:54 czas Polski »
.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2017, 03:54:50 czas Polski wysłana przez marcinatj »

Offline marcinatj

Offline Sempth

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2017, 19:37:39 czas Polski »
Dzięki marcinatj za odpowiedź, ale to niestety nie jest to.

U mnie fale są prostopadłe do noży (to co Ty opisujesz to fale są równoległe do noży, bo latają góra dół). U mnie to wygląda to jakby noże były krzywe, pofalowane. Nie wiem jak to opisać ;)

Offline marcinatj

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:11:34 czas Polski »
Te noże są bardzo miękkie. Weź zobacz czy wióry nie podchodzący pod nie. Bardzo często zdarzało mi się na początku . Teraz kombinuje z adaptacją  od innych maszyn które maja grubsze noże.

Offline Sempth

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:58:13 czas Polski »
W sumie, narazie niestety jadę bez odciągu. To może być przyczyna?

P.S. Jakbyś miał więcej informacji na temat adaptacji innych noży to daj znać :)
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2017, 21:00:10 czas Polski wysłana przez Sempth »

Offline marcinatj

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2017, 22:50:57 czas Polski »
No i stało się ;D chciałem przechytrzyć system i pozbyć się cienkich noży i plastelinowego docisku. Stwierdziłem że zaadaptuje noże od innej maszyny, założenie "grubsze znaczy lepsze" noże zamówione z cmt całość hss 18 sw 62 hrc 3 mm grube 35 szerokie. Oddałem je na elektrodrążarkę celem wykonania otworów do mocowania, po 3h się udało ;D. wszystko założone na maszynę i banan na twarzy, jesion idzie jak po maśle ! Niestety po krótkiej chwili podbiło mi deskę efekty poniżej :( Najdroższa obróbka w moim życiu 200 zł w plecy na jednej desce.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 22:52:55 czas Polski wysłana przez marcinatj »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2017, 23:16:18 czas Polski »
Sempth, z tego co zauważyłem u siebie nawet drobna usterka noża powoduje spore (prostopadłe do wału) pasy na obrabianej desce. Dopiero po przestruganiu widzisz, że coś jest nie tak z ostrzami, przykładasz deskę i nagle dostrzegasz wyszczerbienie w skali mikro. Sprawdź dokładnie, czy te noże są idealnie równe. "Szkody" widoczne na materiale są nieporównywalnie większe od przyczyny.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 23:20:05 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2017, 07:46:44 czas Polski »
Ale to jest złudzenie czy ten nóż jest krzywy? Chodzi mi o linię ostrza?

Offline marcinatj

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2017, 08:05:45 czas Polski »
Nie, chodzi o to że się złamał :'( :'( :'(

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2017, 08:12:55 czas Polski »
marcinatj - ej, no widzę przecież  ;) ;D ale jakoś jak patrzę na "lustro" ostrza to różnie pada.

Kurde, a może to nie wina noża, ale przylgi na wale? Bo zapewne masz wał na kliny i w takim jest:
1. przylgnia wałku
2. nóż
3. klin dociskowy
4. śruby dociskowe

sprawdzałeś jakąś lepszą linijką czy tam nie ma jakiegoś banana? Bo nawet lekkie wybulenie + docisk ile się da + obciążenie podczas strugania + noże HSS, a nie "plastelina" ....

Offline marcinatj

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2017, 09:18:48 czas Polski »
Przemek no właśnie nie, standardowo jest tam wał cienki nóż i blacha dociskowa. zobacz na tym filmie
. Włożenie  twardszego materiału od sosny powoduje wygięcie noży i docisku.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2017, 10:07:01 czas Polski »
łe matko - czyli coś a'la stary wał na klapy, z tym że otwory w nożach zapobiegają "wystrzałowi" noży z wału. Ale nie czaję dlaczego ta blacha dociskowa się wygina - przecież 6 śrub powinno ją dociskać. No ale jeśli ona się wygina to i nóż nie jest dociskany tylko robi się banan to będzie pękać niestety - zwłaszcza HSS bo jest kruchy. Kiszka niezła.

To już lepiej jako grubościówkę kupić DYMA8 albo kombajn Elektra Beckum HC 260 - kasa ta sama.

Tu jest model DH330 z wałem na kliny
https://www.metabo-service.com/pl/spare-parts/spareparts/0200033019%2010

Offline marcinatj

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lutego 2017, 13:54:07 czas Polski »
Tylko teraz pytanie czy będzie pasował? wydać 800 zł żeby się przekonać to trochę dużo. Ma ktoś jakiś pomysł jak przebudować wał lub jakie noże zaadaptować?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2017, 14:01:04 czas Polski »
No ale weź mi napisz, narysuj, zrób fotkę o co chodzi z tym wyginaniem. Bo rozumiem gdyby TYLKO przednią część (czoło) wyginało, no ale z filmu wynika że cała listwa robi się banan. Przecież te śruby nie są chyba przelotowe przez listwę, tylko śruby dociskają listwę a listwa nóż?