Witam.
Na Toymakingplans znalazłem ciekawą konstrukcję starego wozu strażackiego . Bardzo mi się spodobał i postanowiłem go zbudować.
Przeprowadziłem dokładną analizę czy informacje zawarte na stronie pozwolą na budowę i wynik będzie zadowalający.
Dysponujemy fotografią plus filmik na którym można obejrzeć ten samochód z różnych stron oraz fragment planu ( plany na Toymaking są bardzo rozbudowane często liczą kilkadziesiąt stron). Po wielu przymiarkach wykonaniu rysunków poszczególnych elementów podjąłem decyzję o budowie.
Ten watek będzie o kolejnych etapach budowy. Jest to sytuacja ( jak u mnie) odwrotna do dotychczasowych realizacji. Zazwyczaj było tak, że dzieliłem się wskazówkami już po zakończeniu projektu czyli dysponowałem w pełni ukończonym egzemplarzem z widocznym efektem. Teraz będę dążył do efektu końcowego. Czekam na końcowe opinie również krytyczne. Może jakieś podpowiedzi w czasie realizacji.
To do dzieła.
Podjąłem również decyzję, że będę zabawkę realizował w dwóch wariantach ;
- w surowym drewnie i ta pójdzie na pierwszy ogień,
- malowana na kolor czerwony - II etap.
Dlatego elementy przygotowuję podwójnie.
Załączam zdjęcia gotowych zabawek z Toymaking i do takiego rezultatu będę usilnie dążyć.
Szczątkowy dostępny plan został przez ze mnie dostosowany i można go wydrukować w skali. Należy go wydrukować skleić wg linii. Będzie można z niego wyczytać wiele pożytecznych informacji - pobrać wymiary poszczególnych elementów ich wzajemne usytuowanie.
Materiał: drewno - klon, olcha, jatoba, buk.
Narzędzia: wydaje się niezbędna pilarka uciosowa, wiertarka stołowa, grubościówka.