18 Kwietnia 2026, 06:33:09 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka MEEC pasek  (Przeczytany 6329 razy)

Offline Gizmo

Grubościówka MEEC pasek
« dnia: 17 Stycznia 2017, 21:14:50 czas Polski »
Koleżanki i koledzy mam problem. Mam grubościówka meec i zerwał mi się pasek
po wymianie paska na nowy, taki sam wałek co chwila się zatrzymuje. Nie mogę znaleźć napinacza. Czy ktoś z Was ma taką maszynę  i może podpowiedzieć jak napisać ten pasek.

Offline Rafalski

Odp: Grubościówka MEEC pasek
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2017, 01:13:50 czas Polski »
Jak widzę ten zerwany pasek, to nasuwa mi się pytanie, czy problem nie leży może gdzie indziej niż w napięciu?
Ten stary pasek wygląda jak przetarty, jakby pasek był zablokowany przez jeden wałek i drugie koło pasowe pracowało jako szlifierka. Wiele maszyn nie ma możliwości napinania takich pasków, n.p. te ręczne frezarki nazywane strugami. Może właśnie tak jest też u ciebie?

Offline Gizmo

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2017, 08:18:47 czas Polski »
Zerwał się w taki sposób, bo strug został włączony z zakleszczoną deską na wale.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2017, 09:16:08 czas Polski »
No a teraz wszystko ładnie chodzi i nie blokuje się?
Troszkę nie rozumiem tego "taki sam wałek co chwila się zatrzymuje", taki sam jak co?
A może ten sam wałek się zatrzymuje? Jeżeli tak jest, to co się wtedy dzieje? Pasek się nadal obraca i oba koła pasowe?

Offline Gizmo

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2017, 09:25:20 czas Polski »
Wałek podczas strugania desek jest w stanie się zatrzymać w środku deski, chociaż obniżam strug o pół obrotu między kolejnymi przejściami materiału. Zawsze obniżałem strug o cały obrót i wałek się nie zatrzymywał. Deski sosnowe.
Pasek wymieniłem na taki sam jaki był. Po wymianie paska wałek się zatrzymuje na materiale i pasek się ślizga.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2017, 10:46:13 czas Polski »
Pasek jest na pewno taki sam?  Jezeli tak, to moze badziew. Po drugie sprawdž koła pasowe. Może z plasteliny i się wytarły. Sprawdź mocowanie wału. Może po zablokowaniu na materiale coś w mocowaniu uległo uszkodzeniu / nadłamaniu. Może to być widoczne tylko po  podaniu obciążenia na wał, materiał działa jak dźwignia. Spróbuj dojść do mocowań i obejrzyj dokładnie, podważając przy tym wałek jakąś dźwignią. Tylko delikatnie i po odłączeniu maszyny od sieci  ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2017, 10:50:29 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2017, 11:25:15 czas Polski »
Możesz pokazać więcej zdjęć środka? Pasek nie piszczy, nie został przypadkowo zatłuszczony?

Offline Gizmo

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Stycznia 2017, 15:32:18 czas Polski »
Pasek piszczy i śmierdzi jak się wałek zatrzyma. Nic nie jest tłuste. Pasek jest po prostu luźny. Zamówiłem w Juli nowy. Może ten, który kupiłem jest ten sam, ale nie taki sam😊

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2017, 15:42:40 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem "ten sam, ale nie taki sam".
Pisałeś, że pasek wymieniony na nowy, taki sam. Skąd go miałeś? Jezeli zamówiłeś jako część zamienną  to nie powinno być problemu. Czy istnieje szansa na złożenie starego paska i przymierzenie do nowego? Porównaj długości, szerokość, ilość rowków.  Nie pasuje mi ta dlugosc paska. W jaki sposób się go wymienia? Skoro pasek jest napięty na kołach, to do wymiany musi być jakiś mechanizm luzowania? Sprawdź przy mocowaniu silnika, dużo możliwych miejsc nie ma
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2017, 15:45:15 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Gizmo

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2017, 19:55:51 czas Polski »
Pasek wg numeru ma taki sam rozmiar
Ilość rowków się zgadza 6. Nie kupowałem przez serwis, tylko na aukcji. Stary pasek się zerwał i kawałek się starł,  ciężko go porównać z nowym. Tak wygląda po założeniu.
Jest za luźny a żadnej regulacji nie ma. Podczas zakładania nie ma co poluzować, trzeba go nakładać na rolki na chama. Rozebrane już całą maszynkę, bo myślałem że znajdę jakąś tajną śrubę. A tu nic. Poczekam jak dostanę nowy pasek od Juli, może ten który mam teraz jest do kitu.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2017, 20:00:51 czas Polski wysłana przez Gizmo »

Offline swfr

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:25:45 czas Polski »
To jakieś czary. Bo oznaczenie 348 to rozmiar długość wew. paska i zgadza się u ciebie, a na zdjęciu wygląda jak by był o cal za długi.

Jesienią ćwiczyłem paski do tokarki. Tyle, że u mnie nie było oznaczenia na pasku oryginalnym i musiałem się habilitować z przeliczania cali na 
mm, a i tak za pierwszym razem kupiłem za długi. Mierzyłem nitką i o ile pamiętam rozmiar nadrukowany to odległość między wpustami w kołach.

Na zdjęciu w małym kole pasowym, w oście jest śruba imbusowa? Może to luzuje jakiś mimośród do napinania?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:29:17 czas Polski »
A czy paska nie napina się regulując wysokość wału z wałkami posówu?

Offline Gizmo

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:56:06 czas Polski »
Na ośce małego i dużego koła nie ma imbusa tylko dziura na ściągacz
Całym silnikiem  z posuwem nie da się tego naciągnąć, bo silnik i walki są z różnych stron obudowy
😣

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:02:10 czas Polski »
Cudów nie ma. W tskim razie pasek za długi. Ale nie chce się wierzyć, aby nie było napinacza, chociażby w celu zluzowania paska do wymiany. Daj zdjęcie dołu, zeby bylo widac silnik i jego mocowanie
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2017, 21:05:33 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Gizmo

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:20:15 czas Polski »
Silnik jest mocowany na czterech śrubami zaznaczonych strzałkami
Od góry jest tak
A tak z boku
Wygląda, że nr paska jest taki sam, ale długość już nie.