23 Kwietnia 2026, 02:09:56 czas Polski

Autor Wątek: kolumny  (Przeczytany 3540 razy)

Offline PiotrK

kolumny
« dnia: 19 Stycznia 2017, 22:55:05 czas Polski »
Witajcie,
poniżej zamieszczam zdjęcia owocu 3 miesięcy pracy, kolumny głośnikowe :) - korpus mdf 30mm, obłożone jatobą 15mm, front skóra, głośniki scan-speak :), wykończenie osmo 3011, waga wszystkich 104 kg :),

Klo

• Gość
Odp: kolumny
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2017, 22:58:12 czas Polski »
Fajnie, że się chwalisz, ale gdzie tu "krok po kroku?

Offline PiotrK

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2017, 23:13:50 czas Polski »
ano wcięło mi trochę fotek. poniżej parę sztuk z klejenia....

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2017, 23:19:04 czas Polski »
Jatoba jak zawsze śliczna.
Kolumny wyglądają super :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2017, 23:24:54 czas Polski »
piękne są!  gratuluję.
też mam na liście realizacji  ... ale nie wiem czy w tym życiu się wyrobię :P
pozdrawiam

Offline PiotrK

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2017, 23:32:52 czas Polski »
to są moje ostanie kolumny, oczwiście nie ustrzegłem się błędów początkującego hobbysty, ale i tak jestem zadowolony z efektu. Zostały jeszcze wykończenia ( śruby, kołeczki pod maskownicę, podstawki pod kolumny). Największy problem to klejenie. skóra była przyklejona w pierwszej kolejności - wtedy na drug ogień szły boki, do klejenia używałem amplikon pur , mocno się pienił i trzeba było mega uważać aby nie było wycieków - 2 mi się zdarzyły, na szczęście z tyłu. Niestety nawet po wyczyszczeniu widać, że w szczelinie coś jest...
no i frezowanie pod głośniki - za małe otwory wyfrezowałem ( dodałem po 2mm do średnicy - ale to i tak za mało -powinny być 3 mm) i musiałem dociągać głośniki śrubami.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:02:11 czas Polski »
Gratuluję realizacji

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:21:12 czas Polski »
Gratuluję realizacji
I współczuję sąsiadom  ;D  wyglądają zajebiadzczo.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:28:59 czas Polski »
A.teraz czas naaet szczegóły techniczne.
M9c itd...
No i na co zwrócić. Uwagę aby nie popełnić głupich błędów.

Offline PiotrK

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2017, 09:32:49 czas Polski »
Hej,
SUB - obudowa zamknięta z membraną bierną ( jeden to głośnik drugi to atrapa ) w celu zbudowania jak najmniejszej obudowy, uzyskałem efekt basu, który bardzo dobrze jest kontrolowany, niestety niezbyt szybki, minimalnie za mały na to pomieszczenie ( pokój 60m2) głośniki scan-spaek discovery 30 cm, wzmacniacz Hypex DS2.0.
Centlany - oparty na wavecor`ach - obudowa zamknięta.
Stereo - początkowo zaprojektowane jako obudowa zamknięta - ale w końcu zdecydowałem się na przedni bass reflex, zestaw oparty o scan-speak rewelator, niskotonowy 22cm.
Najpierw zbudowałem skrzynie wg zaleceń mojego akustyka, następnie przywiozłem do niego uzbrojone skrzynie ( surowy mdf) po zestrojeniu i wygrzaniu, skrzynki wróciły do mnie i zaczęła się zabawa w upiększanie.

Offline MarekET

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:00:47 czas Polski »
Fajnie wyglądają i dobra robota jak były sprawdzane z tego co czytam .
Ale w mieszkaniu pewnie wszystkie szklanki i inne szkła będą musiały mieć rzepy od spodu , inaczej będą spacerować po mieszkaniu :) ))))

Marek .

kerry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:25:01 czas Polski »
jeden to głośnik drugi to atrapa
Nie! Atrapa udaje coś, jest imitacją, a membrana bierna ma bardzo bojowe zadanie, ponieważ oddaje to, co aktywna membrana z drugiego głośnika (właściwiej: przetwornika) przekazuje do środka kolumny. Cycat: "Podobnie jak otwór w obudowie bass reflex, membrana bierna pozwala wykorzystać promieniowanie tylej strony membrany głośnika basowego i promieniuje użyteczny sygnał akustyczny." (http://www.hifi.pl/slownik/membrana-bierna.php)

Offline PiotrK

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:41:57 czas Polski »
Nie! Atrapa udaje coś, jest imitacją, a membrana bierna ma bardzo bojowe zadanie, ponieważ oddaje to, co aktywna membrana z drugiego głośnika (właściwiej: przetwornika) przekazuje do środka kolumny. Cycat: "Podobnie jak otwór w obudowie bass reflex, membrana bierna pozwala wykorzystać promieniowanie tylej strony membrany głośnika basowego i promieniuje użyteczny sygnał akustyczny." (http://www.hifi.pl/slownik/membrana-bierna.php)
to było takie uproszczenie dla niewtajemniczonych :)

Offline PiotrK

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:53:07 czas Polski »
Ale w mieszkaniu pewnie wszystkie szklanki i inne szkła będą musiały mieć rzepy od spodu , inaczej będą spacerować po mieszkaniu  ))))
to fakt, wszystkie lekkie przedmioty musiały się przenieść na plan dalszy... :)

Offline WojtekS

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Stycznia 2017, 13:41:40 czas Polski »
A ja się wyłamię i nieco pokrytykuję jeśli można  :)
Tak jak pisałeś- weź to dopieść, daj jednakowe wkręty i wkręć je prosto, jakieś inne nóżki bo te wyglądają z całością jak stary segment z czasów PRL  :D
Reszta spoczko.