18 Maja 2026, 23:12:43 czas Polski

Autor Wątek: otwory  (Przeczytany 6608 razy)

Offline Salbertone

otwory
« dnia: 21 Stycznia 2017, 09:47:27 czas Polski »
Jakimi narzędziami ręcznymi mogę uzyskać taki efekt jak wiertłem puszkowym albo łopatkowym?
Rozumiem, że z korbą te wiertła nie będą współpracowały prawda?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: otwory
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2017, 09:52:50 czas Polski »
Opisz więcej co chcesz robić  bo zrobi się telenowela. Do korby wiertła powinny mieć spiralne  żądło - łopatkowym można się pokusić.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:00:56 czas Polski »
Chodzi mi po głowie kilka jakichś drobnych projektów. Na przykład otwór pod świeczkę jak tutaj. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/88/46/24/884624d0779ab3ad90f6383d4829c86f.jpg
albo jakieś ładne, równe, widoczne nawiercenia w drewnianych zabawkach.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:01:59 czas Polski »
Widziałem kiedyś wiertła spiralne o dużych średnicach

Wpisz w Google " świder do drewna "
 Jaką średnicę potrzebujesz?
Widziałem świdry 40 mm i długość 110 mm

Teraz znalazłem tylko takie o długości 260mm
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2017, 10:08:29 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:05:18 czas Polski »
jeśli masz korbę , to kup nastawne wiertło które czysto bierze .
http://www.narzedziak.pl/luna-wiertlo-do-drewna-nastawne-225mm-22-76mm-203330303.html
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2017, 10:07:23 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Krzysiek92

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2017, 19:21:12 czas Polski »
Tu masz pokazane jak czysto takie wiertło nastawne wierci w połączeniu z korbą. Nie jest to Luna z linku Tomka, lecz stary Irwin, ale wydaje mi się że efekty będą podobne.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2017, 22:39:52 czas Polski »
Tu masz pokazane jak czysto takie wiertło nastawne wierci w połączeniu z korbą. Nie jest to Luna z linku Tomka, lecz stary Irwin, ale wydaje mi się że efekty będą podobne.

Różnica w cenie między Luną a Graphite znacząca.
http://www.narzedziak.pl/graphite-wiertlo-nastawne-do-drewna-22-76mm-57h248.html

Myślicie, że ta tańsza opcja jest wyraźnie gorsza, daje gorsze rezultaty, czy chodzi po prostu o rodzaj trzpienia?

A czy ktoś korzystał ze zwykłego wiertła łopatkowego w połączeniu z korbą?
Wyobrażam sobie, że małe rozmiary idą bez problemu. Ciekawią mnie raczej większe średnice poczynając od 38 w górę.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2017, 22:10:59 czas Polski »
...A czy ktoś korzystał ze zwykłego wiertła łopatkowego w połączeniu z korbą?
Wyobrażam sobie, że małe rozmiary idą bez problemu. Ciekawią mnie raczej większe średnice poczynając od 38 w górę.

Dej Pan spokój Panie @Salbertone.
No chyba że masz Pan bicepsa jak Pudzian, to ręcznie można sobie wtedy w ramach treningu takimi średnicami wiercić :/.
Ręcznie to udręka będzie, normalni ludzie (znaczy się Ci z małym bicepsem, albo informatyki jakieś ;) ) nie stronią od elektronarzędzi, zakładają otwornicę i robią dziurę o jakiej Pan właśnie sobie marzysz :P !

Notabene Jarek.O w jednym z filmów, prezentuje takie otwornice firmy Pro-fit, warto zajrzeć.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2017, 22:19:43 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2017, 22:21:19 czas Polski »
Johny nie sugeruj się tym co Jarek przedstawia w filmach . Są to narzędzia z górnej półki . Kpl. tych otwornic to kwota zakupu w zależności od zestawu w granicach 1500-1800 zł . Fakt , są warte swojej ceny , ale dla kogoś , kto wycina otwory raz na jakiś czas to bariera nie do przełknięcia  ;)

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2017, 22:27:57 czas Polski »
@przemek77, nikt nikomu nie każe kupować zestawu, można zakupić 1 potrzebną sztukę (do drewna to chyba na lata).
Można również poszukać wśród innych producentów, ale ni ma to tamto, dobre otwornice swoje kosztują, w markecie też można coś kupić na kilka/...naście razy do wykorzystania.

Powtórzę się :
Dłubanie takich średnic ręcznie to w dzisiejszych czasach udręka !

Offline Salbertone

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2017, 09:35:48 czas Polski »
Dla jednych udręka dla drugich przyjemność:)

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:01:51 czas Polski »
Ależ oczywiście.
Można oczywiście załadować tonę piasku łopatą, można również łyżeczką do herbaty, jeśli tylko ktoś widzi przyjemność w samoudręce ;) - ja w każdym razie nikomu nie bronię i powodzenia życzę.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:41:11 czas Polski »
Nie porównałbym dłubania w drewnie do przerzucania piachu, ale każdy ma inne odczucia.
Swego czasu z braku alternatywy nawet otwór pod zawias ręcznie dłutowałem więc, jak kto się uprze to można:)

Offline Salbertone

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2017, 17:53:03 czas Polski »
Dzięki.

Czuję się w obowiązku pouczyć o panujących na forum zasadach:)
Warto przeczytać regulamin i zacząć tutaj: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline krit 6

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maja 2017, 20:17:50 czas Polski »
Frania miała rację ;D a co się tyczy tego
Różnica w cenie między Luną a Graphite znacząca.
Bo też znaczące jest wykonanie obu wierteł. W przypadku Luny uchwyt jest przystosowany do korby, część skrawająca jest  solidna i z odpowiedniego materiału, co skutkuje wydłużoną żywotnością.  Jedno wiertło obsługuje kilkanaście średnic, a więc zastępuje kilkanaście wierteł. Tak, że wydatek na pewno Ci się zwróci.  Wiertło Graphite ma też delikatniejszego pilota, a to on decyduje o właściwym uciągu wiertła. Ponadto przy sześciokątnym chwycie wiertła wypadają z korby, jak upadnie na beton to masz po wiertle. Dlatego radzę Ci tą Lunę.