21 Maja 2026, 05:38:36 czas Polski

Autor Wątek: Blat do strugnicy  (Przeczytany 8907 razy)

Offline Gerdo

Odp: Blat do strugnicy
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:15:57 czas Polski »
Akwa tylko z tymi klocami masarskimi jest problem sprzedaży. Kupujący pewnie będzie chciał f-vat której osoba fizyczna z oczywistych względów nie wystawi.
Ja bym pojechał do tartaku, ale nie kazał rozciąć na grubosci lecz wzdłuż. Wyjdą fajne klejonki szerokie na 20cm o dowolnej grubosci jaką sobie zażyczysz, z których już można wykonać blat.

Znacznie więcej roboty, ale coś za coś.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:31:38 czas Polski »
Obas- miło mi.
Zapytaj jeszcze raz to Ci odpowiem :)

Nie jest mi łatwo precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie ,ale ja sie w moim życiu nie spotkałem z takim blatem ani w naturze ,ani w starych rycinach. Wynika z tego ,że ojcowie odchodzili od takich pomysłów.
Co mogę dodać od siebie.
Otóż , sztorc drewna bardzo mocno wpija płyny , a wręcz przechodzą one  po czsie na wylot , zaś drewnie na plask tak nie jest. Jak ktoś niżej zauważył co się rozleje to głęboko wniknie.
  -Następna sprawa to trudność obróbki materiału na sztorc .
   -Wytrzymałość takiej płyty  na zginanie jest problematyczna  bez solidnego podparcia.
   -Łatwo odłupać drewno z krawędzi ,co wymusza duże jego zaokrąglanie .
Obawiam sie też , o stabilność wymiarową takiej dużej płyty ,co wiązać się może jej kurczeniem( w razie wylania -pęcznieniem ) co doprowadzi do pęknięć ,czy wybrzuszeń .

Andriu.
Będzie to gorsza płyta stolarska od tej z listwami w środku- a roboty co niemiara. Spróbuj sobie skalibrować płytę ze sztorca

Gerdo

i co dalej ? bo wytrzymałość żadna
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 12:35:33 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Przemeko

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:08:38 czas Polski »
Klejonki nie są niczym zabezpieczone. Surowe drewno.
Z klocami masarskimi oprócz f-VAT jest jeszcze problem kleju. Otóż nie mam pojęcia jaki klej został użyty, ale z racji tego, iż Klejonki pochodzą z byłej fabryki obuwia wątpię, że klej ten nadaje się do kontaktu z żywnością.

Myślę że zrobię jeden stół dla siebie i po jakimś czasie (pewnie po kilku latach) dowiem się czy taki blat jest dobrym rozwiązaniem czy może jednak nie koniecznie.

Czy w tartaku nie będą mi marudzić ze klej stępi piłę?

Offline burchov

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Stycznia 2017, 16:13:37 czas Polski »
marudzić zawsze będą, bo będą chcieli wyrwać więcej grosza :)

Offline snujek

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Stycznia 2017, 16:14:05 czas Polski »
A może pociąć go na "formatki" ca 57x20x7-10 cm, pokleić i TADAAAMMM!?
Z jednego bloku wyjdzie piękny blat.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:10:36 czas Polski »
Tomasz no zaskoczyłeś mnie. Według mnie rozcięcie tego na długości. Na taśmówce tak jak leźy na zdjęciu, lub na traku postawione do pionu.
Po cięciu wyszły by klejonki 130x20x10. Na blat potrzeba takich 3szt. Zakładając, że blat będzie miał 130x60x10

Nie mogę sobie wyobrazić jak np sklejone poliuretanem z piórami obcymi da małą wytrzymałość, która w czasie użytkowania dała by się we znaki.

Offline Przemeko

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:18:38 czas Polski »
Gerdo, może i Twój pomysł jest dobrym,ale nie uwzględniłeś tego, że teraz wszystkie klocki są sklejone bez obcego pióra i między nimi będzie słabo z wytrzymałością.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2017, 19:06:58 czas Polski »
Przemek argument ciekawy, ale błędny w tym sensie, że klejenie jest wykonane wzdłuź słojów, a połączenie może być slabsze w poprzek. W związku z czym pióro wzmocno to łączenie
Szkoda tylko, że wykonanie zakładki jest nieekonomiczne z powodu i tak już nie dużej długości tych klejonek.

Można też zrobić stół taki jak w pierwotnym zamyśle autora wątku. Czyli dorobić nogi do tego co jest plus sklejka jak koledzy mówili. Najmniejszy nakład pracy.

Ja bym to zrobił inaczej w każdym razie.

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 19:11:25 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline Przemeko

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:18:27 czas Polski »
Szkoda mi zakrywać stół z góry sklejką, co ma niestety swoje plusy, calkiem sporo nawet.
Jeszcze to przemyślę. Póki co mam sporo pracy z wyrównaniem jednej powierzchni frezarką. Zobaczę jak to będzie wyglądało po obrobieniu.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to chętnie poczytam i przeanalizuję. :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:17:55 czas Polski »
Wygląda na to,  że na kloce się nie nadają ( szkoda).  Więc może zrób z niech blat i zrób do około opaskę bukową.  Będzie ok. Szkoda to przykrywac czym kolwiek.

Offline Przemeko

« Odpowiedź #25 dnia: 25 Stycznia 2017, 09:00:56 czas Polski »
Zastanawiam się jeszcze czy może nie zrobić z nich blatów do stolików kawowych.
Myślałem żeby przeciąć je na grubości, od dołu wzmocnić sklejką, a naokoło zrobić opaskę z desek, być może jakiegoś ciemnego gatunku.
Myślicie że może się udać?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:32:56 czas Polski »
Zastanawiam się jeszcze czy może nie zrobić z nich blatów do stolików kawowych.
Myślałem żeby przeciąć je na grubości, od dołu wzmocnić sklejką, a naokoło zrobić opaskę z desek, być może jakiegoś ciemnego gatunku.
Myślicie że może się udać?
Nie wiem czy może się udać ale pomysł fajny. Jeszcze fajniejszy jakby opaska wystawała nieco ponad sam blat a środek zalać żywicą :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Stycznia 2017, 11:35:06 czas Polski »
Jeśli opaska będzie przyklejona i nie będzie też ze sztorcowanej klejonki, to coś pęknie podczas pracy drewna w przyszłości ...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:37:20 czas Polski »
Jeszcze fajniejszy jakby opaska wystawała nieco ponad sam blat a środek zalać żywicą

Pomysły.......pomysły.....może inkrustację zaserwować ? ;)

Ha ..ha.. naoglądało się bractwo internetu i na szklanych stołach chcą pracować , a tu w domu    w piwnicy koziołki i stary stół kuchenny .
Nie dajmy się zwariować - japoniec na deseczce i po kolanach cuda robi :o. Stół stolarski ma służyć do pracy a nie  "święty ołtarz " i tak go traktują stolarze. Ma kilka potrzebnych" gadżetów " ułatwiających pracę , a najważniejsze by wióry na nim leciały.
Miłej pracy życzy  pasjonatom . Tomekz  :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:39:56 czas Polski »
japoniec na deseczce i po kolanach cuda robi
Owszem, robi.. tylko kolega rzekł:
czy może nie zrobić z nich blatów do stolików kawowych
i w tym kontekście pisałem o żywicy :)