20 Maja 2026, 23:22:00 czas Polski

Autor Wątek: Blat do strugnicy  (Przeczytany 8904 razy)

Offline Przemeko

Blat do strugnicy
« dnia: 21 Stycznia 2017, 22:12:33 czas Polski »
Witam :)
Mam taki mały dylemat i chciałbym prosić o radę.
Otóż posiadam klejonki bukowe (tak twierdzi poprzedni właściciel). Niestety (a może na szczęście?) nie są to typowe klejonki, gdyż ich elementami składowymi są kantówki ustawione pionowo. Chciałbym z nich zrobić blaty stołów roboczych, jednak nie wiem, czy takie ułożenie słojów się nadaje.
Wymiary klejonek to ok. 130x56x20cm.
Wymiary poszczególnych elementów to 16x8x20 (dł.x sz. x wys.)
Ważą konkretnie, bo jedna taka to pewnie z 60kg.

Da się coś z tego zrobić?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Blat do strugnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2017, 01:47:37 czas Polski »
Fajny materiał i nada się na blat, ale zabezpiecz go dobrze, bo jak ci się bejca razleje albo co innego to gleboko wniknie w drewno i nie do doczyszczenia bedzie.

Offline burchov

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2017, 02:38:58 czas Polski »
Robert chyba wyczerpał temat dotyczący blatu na strugnicę
Ja z mojej strony mogę napisać, że z takich klejonek fajne i dosyć drogie kloce/deski masarskie robią
https://www.youtube.com/watch?v=duOZi8oKgvI

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2017, 05:33:47 czas Polski »
Buk , piękny blat będzie. Masz już pomysł jak go odchudzić?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2017, 08:13:22 czas Polski »
A po co odchudzać? Wymiary i masa to jego atuty.
Bardzej zapytał bym się jaka będzie podstawa? No  jaki docisk o ile w ogóle ma być.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2017, 09:12:52 czas Polski »
A nie  zastanawia  Was  , dlaczego światowi liderzy w produkcji stołów stolarskich ,  nie stosują takiego blatu?

Offline Andriu

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2017, 12:06:44 czas Polski »
pewnie nie stosują, bo  jak uderzysz młotkiem w kant to odszczepisz kawałek, ogólnie  te wiązania trzewne są słabe, dlatego drzewno łatwo sie rozszczepia

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2017, 17:57:38 czas Polski »
Wysokość 20 cm to trochę za grubo . Mogą być problemy z montażem imadeł. Generalnie imadła są przystosowane do montażu przy blatach o grubości od 7 cm do 10 cm.
W tym wypadku trzeba by było wybierać gniazda pod imadła. Mając na uwadze słuszną uwagę o możliwości rozszczepiania drewna rozważył bym pokrycie blatu np. sklejką 1 cm - ale to tak opcjonalnie.
Kloce masarskie są dodatkowo zabezpieczone obejmami stalowymi , w tym wypadku takie zabezpieczenie jest raczej niemożliwe.

Offline Przemeko

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2017, 20:33:45 czas Polski »
Myślałem o obłożeniu blatu naokoło deskami z jakiegoś twardego gatunku, w kształcie odwróconej litery L, tak, żeby zabezpieczyć brzegi i poprawić estetykę całości (wyrównać krawędzie).
Ciąć po grubości nie zamierzam, myślę, że taka masa jest najlepszym atutem przy strugnicy.
Jeśli dojdzie do tego, że będę chciał zamocować imadła, to pewnie skontruuję je sam, uwzględniając grubość blatu.

Najważniejsze, że waszym zdaniem taki blat się do czegoś nada.
Teraz czeka mnie żmudne równanie frezarką, bo innego sposobu nie widzę. Później zakupię materiał na nogi i się zajmę podstawą, a w ostatnim kroku pomyślę nad zaciskami.

Mam 5 szt. takich klejonek. Ile waszym zdaniem jest warta jedna? W takim stanie jak na foto.

Offline burchov

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2017, 22:58:36 czas Polski »
na tym forum nie rozmawiamy o pieniądzach :)
ale myślę, że DOBRĄ imprezę mógłbyś zrobić za te pieniądze  - ale to też od gości zależy :D

Offline Przemeko

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2017, 23:11:14 czas Polski »
Okej.
Postaram się wykorzystać ten materiał najlepiej jak potrafię :)

Najlepsze jest, że poprzedniemu właścicielowi zawadzał i mam go za reklamówkę orzechów :P

Offline burchov

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2017, 23:36:47 czas Polski »
szkoda, że u mnie nie ma takich amatorów orzechów :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2017, 10:35:02 czas Polski »
Zrób z tego kloce masarskie i sprzedaj. Zarobisz na dużo drewna bukowego

Z jednej klejonki zrobisz dwa spore kloce. Czyli w sumie masz materiału na 10 sztuk. Odpowiednio obrobione i wykończone będą warte około 4 tysiące
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 10:44:31 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline Andriu

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:17:35 czas Polski »
a ja bym poszukał tartaku z piłą  taśmową  i rozciął go z grubości na  3 części,  i od góry i dołu dałbym sklejkę, skleić na  prasie i masz super mocną  płytę stolarską , bądź zrobił kloce masarskie, nie wiadomo  czy nie są czymś  zapuszczone wówczas  by się nie nadawały.

obas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:52:45 czas Polski »
A nie  zastanawia  Was  , dlaczego światowi liderzy w produkcji stołów stolarskich ,  nie stosują takiego blatu?
czy mógłbyś przybliżyć co miałeś na myśli? Jestem ciekaw

A swoją drogą, trochę prywaty - bez lizusowania, sama prawda - z przyjemnością czytam Twoje posty. Sam zostałem kiedyś przez Ciebie naprostowany (co prawda bez odpowiedzi na moje pytanie) co mi się nie spodobał, ale chyba dojrzałem do Twoich wypowiedzi. Ogrom praktycznych i rzeczowych porad jakie udzielasz jest niesamowita. Krótko, treściwie, niemal zawsze w punkt, bez zbędnego lania wody. Naprawdę gratuluję wiedzy i nie ukrywam - zamierzam z niej korzystać czytając wypowiedzi z przeszłości :) pozdrawiam!