17 Kwietnia 2026, 16:11:03 czas Polski

Autor Wątek: Skrzynki na zabawki  (Przeczytany 8824 razy)

Offline Gizmo

Skrzynki na zabawki
« dnia: 22 Stycznia 2017, 22:40:45 czas Polski »
Mam zamiar popełnić skrzynki na zabawki

Że sklejki 10mm i zastanawiam się czy sam klej na krawędziach wystarczy?  Nie chce żadnych wkrętów, gwoździ. Jak sądzicie? Co radzicie?

Offline Gerdo

Odp: Skrzynki na zabawki
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2017, 23:47:38 czas Polski »
Skoro to mają być skrzynki na zabawki, to pewnie, że wystarczy. Natomiast nie wydaje mi się aby takie łączenie miało większe walory estetyczne od wkrętów czy gwoździ.
No i gwoździe to nie tylko ordynarne szalunkowe. Są również o atrakcyjnym wyglądzie, taki złoty kolor mają.
Ale ok rozumiem Twoje założenia, nie chcesz mieć żadnych tego typu rzeczy.

Do głowy przyszlo mi kilka typowych klasycznych łączeń, natomiast wymagają kilkukrotnie większych nakładów pracy.
Po pierwsze cięcie do kąta w narożniku, tj: pod kątem 45°. Można to wykonać np na ukosnicy.
Typowo klasyczne pkłączenie: czopy proste przelotowe
Jaskółczy ogon.

Napisałeś ''skrzynki'' w l.m. Ile tych skrzynek chcesz zrobić?
Może jakieś pólki na te skrzynki by się przydały.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2017, 08:13:59 czas Polski »
Skoro to mają być skrzynki na zabawki, to pewnie, że NIE wystarczy  ;) Kto ma dzieci to wie ze takie skrzynki nie będą mieć łatwego życia.
Możesz zrobić np takie podfrezowania  (na pilarce najprościej) i to osadzić na kleju.

Pozdrawiam Tomek

Offline marekb

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2017, 08:35:43 czas Polski »
Skoro to mają być skrzynki na zabawki, to pewnie, że wystarczy. Natomiast nie wydaje mi się aby takie łączenie miało większe walory estetyczne od wkrętów czy gwoździ.
No i gwoździe to nie tylko ordynarne szalunkowe. Są również o atrakcyjnym wyglądzie, taki złoty kolor mają.
Ale ok rozumiem Twoje założenia, nie chcesz mieć żadnych tego typu rzeczy.

Do głowy przyszlo mi kilka typowych klasycznych łączeń, natomiast wymagają kilkukrotnie większych nakładów pracy.
Po pierwsze cięcie do kąta w narożniku, tj: pod kątem 45°. Można to wykonać np na ukosnicy.
Typowo klasyczne pkłączenie: czopy proste przelotowe
Jaskółczy ogon.

Napisałeś ''skrzynki'' w l.m. Ile tych skrzynek chcesz zrobić?
Może jakieś pólki na te skrzynki by się przydały.

z kątem 45st to na jakiej ukośnicy by dokładny kąt uzyskać ? nie zrobi tej na pierwszej lepszej i nie wiem czy zrobi na którejś z tych lepszych by kąt był zachowany  - 1st błędu i na około robią się 4st i szczeliny niestety.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2017, 09:09:18 czas Polski »
Jeżeli chcesz skrzynki ze sklejki bez wkrętów i gwoździ, to zrób połączenia klejone na wczepy proste lub na jaskółczy ogon - będą mocne i estetyczne. Niżej przykład takiej skrzynki zrobionej kiedyś przeze mnie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2017, 09:19:51 czas Polski »
Skoro to mają być skrzynki na zabawki, to pewnie, że NIE wystarczy  ;) Kto ma dzieci to wie ze takie skrzynki nie będą mieć łatwego życia.
Możesz zrobić np takie podfrezowania  (na pilarce najprościej) i to osadzić na kleju.

Temu rysunokowi brakuje ważnego elementu z projektu autora wątku - wewnętrznych wypustów które pozwalają składować skrzynki w pionie.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2017, 09:48:15 czas Polski »

Temu rysunokowi brakuje ważnego elementu z projektu autora wątku - wewnętrznych wypustów które pozwalają składować skrzynki w pionie.

Mówisz -Masz

Na dno można zrobić podobne wycięcia jak na boki .

Tu skrzynki które robiłem ok 5lat temu .Dodatkowo mają zamontowane kółka

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 09:52:09 czas Polski wysłana przez tobaniak »
Pozdrawiam Tomek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2017, 10:28:31 czas Polski »
O, bardzo fajny, funkcjonalny mebel z powyższego zdjęcia (poza kolorystyką - nie lubię nadawać rzeczom do pokoju dziecka wyglądu, którego za 10 będą się wstydzić przed rówieśnikami :D)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:00:57 czas Polski »
No jeżeli dzieciaki zamiast śnieżkami lub piłeczkami miały by się rzucać skrzynkami, to jasne, że trzeba robić pancerne. Tez byłem dzieckiem i nie przypominam sobie abym niszczył meble itp.

Offline Gizmo

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:29:25 czas Polski »
No to chyba spróbuję na wczepy proste, boję się tylko czy ta sklejka mi się nie wystrzępi.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:09:34 czas Polski »
Jak masz zamiar kryć kolorem, to sobie zaszpachlujesz.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:14:49 czas Polski »
O, bardzo fajny, funkcjonalny mebel z powyższego zdjęcia (poza kolorystyką - nie lubię nadawać rzeczom do pokoju dziecka wyglądu, którego za 10 będą się wstydzić przed rówieśnikami :D)

Mam 3 kobiety w domu i jeśli chodzi o dobór kolorów to jestem zdominowany  ;)
Pozdrawiam Tomek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:17:32 czas Polski »
Od tego jest chłop, żeby niepraktyczne rozwiązania wybijać z głowy :)
(tez mam 3x female)

Offline Gizmo

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2017, 12:41:27 czas Polski »
Nie będzie kolorowane, ma być drewniane, woskowane woskiem bezbarwnym. Szpachla odpada :(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2017, 13:27:25 czas Polski »
boję się tylko czy ta sklejka mi się nie wystrzępi
Możesz je robić na pilarce stołowej + sanki. Aby krawędzie po przejściu zębów nie strzępiły się podkładałem pasek cienkiej sklejki pomiędzy materiał a tył sanek ale tak aby podkładka ściśle dolegała do materiału. Wtedy zęby piły nacinają jednocześnie materiał i podkładkę - zrób najpierw próbę i będzie dobrze.