22 Kwietnia 2026, 09:22:05 czas Polski

Autor Wątek: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?  (Przeczytany 36378 razy)

Offline Wichajster

Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?
« dnia: 23 Stycznia 2017, 18:08:06 czas Polski »
Witam wszystkich,
Panowie mam pytanko;w niemieckim lidlu  za jakiś tydzień ma pojawić się wiertarka stołowa .
Jako że jeszcze mieszkam za odrą to zastanawiam się nad jej kupnem.
Jest to nowsza wersja tej której recenzje zrobił Pragmatyczny  na swoim kanale.
Ta jest oznaczona symbolem: PTBM 500 C3.a kosztować ma to cudo 80 euro,napiszcie proszę czy za te pieniądze poszukać czegoś lepszego do domowego użytku czy lepiej brać to co lidl oferuje?
Najbardziej martwi mnie ten silnik który w komentarzach pod recenzją nie zebrał zbyt pochlebnych opinii i może faktycznie popracuje sobie tylko 15 minut i musi odpoczywać.

Tak na szybko informacje o tym nowszym modelu :
moc - 500W (S2 15min.)
uchwyt wiertarski - B16 /1,5 -16mm
skok wrzeciona -  około 50mm
zakres obrotów - 500-2.500/min
napęd z podwójnym paskiem "zębatym/klinowym" posiadający 9 biegów  wiercenia
stopniowe ustawienie głębokości wiercenia
silnik indukcyjny
wysokiej jakości uchwyt wiertła
zakres pochyleń stołu ruchomego - +/-45°
wielkość stołu dolnego - 320x200 mm
napięcie zasilania - 230V

oto link do niej jakby ktoś chciał spojrzeć:https://www.lidl.de/de/parkside-tischbohrmaschine-ptbm-500-c3/p239254
napiszcie proszę co o niej myślicie i czy warto się w nią ładować?
Pozdrawiam. ;)
P.S. mam nadzieję że ten dział jest ok. co prawda jest osobny dział dla narzędzi z lidla ale wiertarka to wiertarka,jakby coś to przeniosę.

Offline Rafalski

Odp: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:29:10 czas Polski »
stopniowe ustawienie głębokości wiercenia
Powinno być "bezstopniowe".
A poza tym, to widzę to w tej samej jakości jak inne podobne wiertarki za 55...65 Euro. Tyle że tutaj są niby dwa paski i jeszcze imadło.
Trochę dziwna ta oferta, gdzie tak oczywista sprawa jak "bezstopniowe ustawienie głębokości wiercenia" jest wymieniona jak szczególne wyposarzenie.

Offline Wichajster

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:32:41 czas Polski »
sorry mój błąd : literówka: niemce napisali : bezstopniowe ustawienie głębokości wiercenia
i nie 2  paski tylko te dwa "koła" na których jest założony pasek - czyli tak jak w każdym ich modelu,
powoli odechciewa mi się jej.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 18:42:18 czas Polski wysłana przez Wichajster »

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2017, 08:57:38 czas Polski »
Tez jestem ciekaw na temat tej wiertarki, czy mimo wszystko warto do amatorskiego warsztatu, jest np wiertarka kolumnowa scheppach z juli http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wiertarki/wiertarki-stolowe/wiertarka-kolumnowa-254019/
za 700 zl, warro doplacac?

Offline jasiop

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2017, 09:09:10 czas Polski »
floogiorgio
Odn. Scheppach-a
Wydaje mi się, że lepszą opcją może być niewiele droższy (chyba 745 zł) McAllister 700 W z Castoramy
Jasio P - Rzeszów

Offline raven

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:51:19 czas Polski »
albo Dedra. Ja jednak dam szanse Parksideowi C3.

Offline arturm106

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2017, 14:43:24 czas Polski »
Panowie, też szukałem czegoś do max 400 zł, oglądałem te z lidla i inne typu dedra. Wszystko jakieś takie kiepskie było. Wkurzyłem się i w końcu kupiłem PROMĘ 1516B/400V i jestem zadowolony. Luzów na wrzecionie nie ma, jest sztywna... i w stali wiercenie wiertłem 20 mm idzie, a nawet wierciłem 22 mm. Nie ugina się nic - polecam. Najważniejsze jest że jest duży skok na tej pinoli/wrzecionie, więc coś wysokiego można przewiercić. Silnik NIE grzeje się, nawet przy tych 22 wiertle w stali. Wiem że wydatek, ale już ten temat przerabiałem i nie żałuję że trochę naruszyłem domowy budżet. Zastanawiałem się też nad BOSCH PBD 40, ale też szału nie robi. Dziwię się że żadna firma typu Makita, Bosch, Festool nie wykorzysta niszy (czyli chińskiego dziadostwa) i nie zrobi porządnej wiertarki do powiedzmy 1200 zł, a nie jest to jakieś skomplikowane urządzenie.. a tak, nie ma co wybrać.
:)

Offline L4

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2017, 14:50:23 czas Polski »
Festool to pewne i stolika pod taką wiertarkę do 1200 zł by nie zrobił :-).

Bosch jest akurat przecież w tej okolicy, więc widzisz jaką jakość od znanej marki dostaniesz.

Offline arturm106

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2017, 15:13:06 czas Polski »
Tak, jasna sprawa, ale widzisz.. ani Bosch, ani Makita, ani Festool nie zrobili solidnej wiertarki wcale. Choć wiadomo że to praktycznie podstawowa maszynka do warsztatu, a o kiepskim Boschu to aż wstydzę się wspominać. Jest lekka i łatwo można ją przestawić, ale gdyby dali tam materiału do niej za 20 zł więcej, to byłaby o niebo lepsza.
:)

Offline Kadaf

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2017, 06:34:56 czas Polski »
Ta jest oznaczona symbolem: PTBM 500 C3.a kosztować ma to cudo 80 euro w Polskim Lidlu będzie od soboty za 299 PLN

Offline True

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2017, 21:44:08 czas Polski »
No to dzisiaj stałem się szczęśliwym (to się jeszcze okaże) posiadaczem wspomnianej wyżej wiertarki.
Wygląda nieźle, wierci prawidłowo (nie wiem jeszcze jakie bicie ale wygląda dobrze), kasowanie luzu pinoli - Masakra. Śruba schowana pod wyłącznikiem awaryjnym. Trzeba toto rozmontować żeby zmniejszyć luz. Niestety ustawienie stołu to masakra. Nie miałem tak wielkiego klucza pod ręką żeby brać się za ustawianie, do tego faktycznie ugina się przy wierceniu, trzeba będzie pomyśleć o wzmocnieniu bo inaczej nie da się precyzyjnie pracować. Miłym akcentem jest zestaw aluminiowych kół pasowych, a bałem się że będą plastikowe.
Kilka zdjęć:

Łożysko w środkowym kole pasowym, wygląda że trochę może pochodzić.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

Offline pajewski

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2017, 11:50:41 czas Polski »
Jakiś czas temu kupiłem poprzedni model tej wiertarki. Cieszyłem się wtedy jak dziecko. Moja radość była jeszcze większa, kiedy zwracano mi pieniążki w ramach gwarancji. Wiertarka padła. Wykonana jest z materiałów marnej jakości. Do użytku domowego może jakiś czas wytrzyma, ale pod warunkiem używania jej dość rzadko.  W mojej wytarła się przekładnia ruchu posuwistego. Wiem, że w tej cenie trudno kupić coś trwałego. Nie ma co się łudzić, że kupując całą wiertarkę w cenie niższej niż cena dobrego uchwytu wiertarskiego będziemy mięli dokładne i trwałe urządzenie. Po prostu dobra wiertarka musi kosztować trochę więcej. Akurat ja szarpnąłem się na Promę i mam teraz święty spokój. Na plus można zaliczyć to, że Lidl bez problemu rozpatruje reklamacje. Ja akurat miałem to szczęście, że zmieściłem się w okresie gwarancyjnym. Trzy miesiące później byłoby po gwarancji i " po ptokach".

Offline raptor123

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2017, 15:48:55 czas Polski »
Kupiłem wczoraj, dzisiaj próbowałem złożyć i okazało się ze opada, nie trzyma cos w środku, jako, ze nie było już na wymianę poszło na gwarancje. Zobaczymy czy naprawią czy dadzą nową.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2017, 18:51:05 czas Polski »
A co opada?

Warto też od razu posprawdzać wszystkie śruby, u mnie np. nie była dokręcona od mocowania silnika.

Offline raptor123

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2017, 18:53:35 czas Polski »
Cały uchwyt z wrzecionem. Piniola to chyba zwią.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 18:55:58 czas Polski wysłana przez raptor123 »