19 Maja 2026, 01:10:27 czas Polski

Autor Wątek: Meble Twojego Pomysłu  (Przeczytany 4792 razy)

Offline Lauter

Meble Twojego Pomysłu
« dnia: 23 Stycznia 2017, 21:25:16 czas Polski »

Fajny warsztat i realizacje. Kanał z tego co widać całkiem nowy.

kozio

• Gość
Odp: Meble Twojego Pomysłu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:08:58 czas Polski »
Zajrzę chętnie. Może coś...
Fajnie że jest tego coraz więcej.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:33:02 czas Polski »
Ja zajrzałem. Ze 4 pierwsze odcinki obejrzałem. Niby fajnie gość gada i widać, że robi to jeszcze dla ludzi a nie dla reklamodawców ;)
Jedyne co mnie mocno uderzyło to stwierdzenie, że "wkrętarka jak wkrętarka, ma wkręcać i tyle" i wg pana nie ma różnicy czy metabo czy graphite. Tutaj nawet ja jako totalna lama wiem, że to nie jest prawda. Może i on kiedyś do tego dojdzie.
Ale miło, że jest!

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:57:44 czas Polski »
m kola. a niby do czego ma służyć wkrętarka to oczywiste że do wkręcania.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:04:52 czas Polski »
Jeszcze do wykręcania ;)
Kiedyś skręcałem szafę na konfirmaty. Mam wkrętarkę Metabo PowerMaxx BS i żeby nie przekładać ciągle wiertło/bit pożyczyłem od sąsiada Graphita. Swoją wierciłem a jego postanowiłem wkręcać. Jakie było moje zdziwienie kiedy po puszczeniu włącznika wkrętarka wytracała obroty zamiast się zatrzymać do czego byłem przyzwyczajony. Konfirmat wszedł nieco głębiej niż planowałem. To jedna z wad (brak hamulca). O baterii nie wspomnę, o momencie obrotowym...
To tak jakbyś stwierdził, że możesz ciąć płytę laminowaną brzeszczotem to metalu. Przecież też jest do cięcia ;)

Offline raven

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:45:00 czas Polski »
Ja mam taką wkrętarkę, jak autor kanału, i sprawuje mi się super już od pięciu lat. Zatrzymuje się od razu, odpierając zarzut Kolegi wyżej ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:48:47 czas Polski »
odpierając zarzut Kolegi wyżej
Zaraz zarzut... Ja nie mówię o tej konkretnej. Mówię, że nie zawsze wkrętarka wkrętarce równa. Niemniej kanał mi się podoba a jego stół do frezarki jest genialny (zwłaszcza samo mocowanie frezarki).

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:55:06 czas Polski »
(...) kiedy po puszczeniu włącznika wkrętarka wytracała obroty zamiast się zatrzymać (...)

na jednym z filmów autor kanału omawia podstawowe narzędzia stolarskie wspominając, by zwracać uwagę na posiadanie przez wkrętarki hamulca ;)
.. chociaż niekiedy gość mówi prawie tyle co Robert, to ogólnie przyjemnie się ogląda.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:59:11 czas Polski »
by zwracać uwagę na posiadanie przez wkrętarki hamulca
No widzisz, widać przez późną porę przeoczyłem ten istotny fakt. Chciałem błysnąć a wyszedłem na buraka ;)
Ogólnie tak długo jak nie znajdzie sponsora ma szanse być (pozostać) fajnym kanałem!

Offline Lauter

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2017, 09:12:59 czas Polski »
Pozyskanie sponsora sprawia, że kanał traci na wartości?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2017, 09:35:50 czas Polski »
kanał traci na wartości
Dosłownie to zyskuje bo sprzęt coraz lepszy!
Życie pokazuje, że bywa tak iż kanał sprowadza się do prezentacji (wychwalania) sprzętu sponsora. Niejednokrotnie ów sprzęt jest poza zasięgiem amatora. Jeśli traci obiektywność i przydatność (dla mnie) to traci na wartości.

Offline wronks

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2017, 10:02:53 czas Polski »
Pozyskanie sponsora sprawia, że kanał traci na wartości?
Sądzę podobnie jak Kola. Im więcej sponsoringu tym mniej wiedzy merytorycznej. Youtuber nie posiadający zaawansowanych urządzeń pokazuje jak coś zbudować bez nich - i to mnie interesuje. Jak coś zrobić na maszynie za kilka/kilkanaście tys. pln mnie jako amatora nie interesuje, a zawodowcy już to wiedzą.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2017, 10:17:05 czas Polski »
Bardzo fajny kanał!

Offline Lauter

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:31:07 czas Polski »
Z tego gościa nie do końca taki amator. ma formatówkę za kilkanaście tysięcy.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2017, 11:56:36 czas Polski »
(...) ma formatówkę za kilkanaście tysięcy.
...co w żadnym wypadku automatycznie nie czyni go zawodowcem; jednorazowe środki na rozpoczęcie działalności gospodarczej, prezent od babci lub dotacje/granty/projekty z UE - jest kilka opcji.

Ja mu kibicuję, oby mu się chciało dalej chcieć.