01 Czerwca 2026, 22:17:49 czas Polski

Autor Wątek: Gdzie kupujemy sklejki?  (Przeczytany 10903 razy)

Offline RazzPL

Gdzie kupujemy sklejki?
« dnia: 23 Stycznia 2017, 21:53:55 czas Polski »
Cześć wszystkim,

po obejrzeniu setek zagranicznych filmów zauważyłem, że "woodworkersi" najczęściej operują sklejką, czy to do konstrukcji, czy do mebli DIY, czy do jakichś pierdół gdzie wystarczyłby zwykły sosnowy klocek, zdecydowana większość tnie właśnie sklejkę.
Zastanawia mnie fakt, czy za granicą też jest tak drogo? Przykładowo w Castoramie sklejka (klasa II-III) o grubości 6mm i wymiarach 2500x1250mm kosztuje 99zł, a 18mm kosztuje 218zł. Myślę że to drogo.

Może się ktoś pochwali, skąd brać ten materiał żeby hobby nie było takie kosztowne?  8)

Offline robson

Odp: Gdzie kupujemy sklejki?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:00:47 czas Polski »
Dwóch kolegów z forum, sprzedaje fajne formatki sklejki w dobrej cenie, poszukaj dobrze  :D   

Offline Andrzej_

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:26:51 czas Polski »
A czy można prosić o loginy tych Panów...
Jestem tutaj od paru chwil...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2017, 01:45:11 czas Polski »
Co do cen, to w bielskiej Castoramie arkusz sklejki jest ok. 20% droższy niż w okolicznej, większej firmie handlującej tarcica i sklejkami. Tak więc warto poszukać.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2017, 02:54:11 czas Polski »
Sklejkę najczęściej kupuję w Pagedzie Łodygowice lub  Marecki Katowice.
Co do sklejki ceniora, jeśli wymiar Ci odpowiada i nie będziesz miał zbyt dużo odpadów to również polecam bo warto.

Offline Drewniany Cukiernik

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:40:30 czas Polski »
Co do cen, to w bielskiej Castoramie arkusz sklejki jest ok. 20% droższy niż w okolicznej, większej firmie handlującej tarcica i sklejkami. Tak więc warto poszukać.
Dolacze sie do pytanka mógłbyś podać nazwę tej firmy jestem akurat z okolic ;D

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2017, 22:53:58 czas Polski »
Sklejka to dobry materiał na różnego rodzaju konstrukcje
Co do zagranicznych filmów to tam trzeba pomnożyć zarobki razy cztery.
Dla mnie nie jest problemem kupić sklejke za 50 funtów. Natomiast jakbym miał zapłacić 250 zł za arkusz, to zdecydowanie szukalbym alternatywy
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 22:55:46 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2017, 00:40:08 czas Polski »
Dolacze sie do pytanka mógłbyś podać nazwę tej firmy jestem akurat z okolic ;D

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka

Legrand, Kęty. Sprawdź PW

Offline abyss

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2017, 02:37:12 czas Polski »
Zastanawia mnie fakt, czy za granicą też jest tak drogo?
Masz tu ceny z hurtowni budowlanej w Irlandii (nie dla "majsterkowiczy", tylko budowlano-przemysłowy)

Ceny brutto w Euro. Druga cena to cena za 1m2.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2017, 07:52:12 czas Polski »
Nikt nie zwraca uwagi na klasę surowca?
To bardzo wplywa na cenę i  na jakość końcowego produktu.
Sklejka sklejce nie równa.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2017, 10:17:01 czas Polski »
Ja zwracam uwagę na klasę ;). Sklejki w marketach budowlanych nie opłaca się kupować ze względu na 2 rzeczy:
- cena ... zawsze sporo wyższa niż w lokalnych spacjalistycznych firmach zajmujących się sprzedażą sklejek,
- sposób obchodzenia się z materiałem ... czesto sklejki są przechowywane w dziwnych warunkach i są pokrzywione, zalane itp, w casto widziałem, że przechowują sklejki i płyty na dworze!

Ja kupuje w lokalnej "hurtowni" sklejkowej przede wszystkim sklejkę bukową. Klasa 1/1, nie ma na niej żadnych jajek (wklejek). Warstwy są bardzo reguralne (nie ma dziur jak w chińskiej sklejce). No i do tego sklejka bukowa jest dużo twardsza niż brzozowa. Za arkusz bukowej 18mm chcą 187 netto, za 10mm 139pln netto. Nie jest to arkusz 2500x1250, ale bodaj 2120x1220.
Minus tej sklejki jest taki, że jest dużo cięższa niż brzozowa. Nie wiem czy dałbym radę cały arkusz obrobić na mojej małej pile stołowej, więc zawsze biorę przynajmniej na kilka formatek rozciętą.

Mam w Bydgoszczy fabrykę sklejki, ale oni pracują od 7 do 15, więc cieżko mi do nich podjechać. Ceny mają znośne, ale konkurencja opowiada, że mają fatalną jakość sklejki, za to internet raczej twierdzi, że mają dobrą :).

Ale zauważyłem, że gdziekolwiek by się nie kupowało sklejki czy drewna, to najlepiej osobiście wybierać, bo inaczej czesto starają się wkleić jakiś gorszy arkusz, albo jakieś łódki czy śmigła :(.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2017, 12:31:06 czas Polski »
Dobrze kolega gada, w bydgoskiej Castoramie trzymają sklejki na dworze. Potrzebowałem kawałek w sobotę popołudniu. Patrzę koleś targa z dworu, pogięta w śmigło i zawilgocona. Wyciął mi od strony najmniej pogiętej, wydawałoby się prostej. Walnąłem do garażu. Wieczorem miałem luk na 1,5cm. Z roboty nici, sklejka leży między płytami obciążona 100kg, a ja roboty nie dokończyłem :). A tak z ciekawości gdzie kupujesz w Bydgoszczy sklejkę ;).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:08:55 czas Polski »
Nie wiem czy na forum można takie pseudo reklamy walić, ale bukową kupuję w http://www.sklejko-centrum.net/. Podobno mają ją z Rosji. Ale z raz sprzedali mi trefny arkusz (10mm, była też zawilgnięta i lekko wygięta, ale nie na tyle, żeby nie nadawała się do wykorzystania).
Brzozową mają tam lipnej jakości, znaczy jakość jest zgodna z klasą, tyle, że cena dość duża.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:55:46 czas Polski »
Cytat: Dentarg
...Sklejki w marketach budowlanych nie opłaca się kupować ze względu na 2 rzeczy:
- cena ... zawsze sporo wyższa niż w lokalnych spacjalistycznych firmach zajmujących się sprzedażą sklejek,
- sposób obchodzenia się z materiałem ... czesto sklejki są przechowywane w dziwnych warunkach i są pokrzywione, zalane itp, w casto widziałem, że przechowują sklejki i płyty na dworze!
Mam podobne zdanie jak kolega.
W pobliskiej Casto nie kupuję bo zwłoki a nie sklejkę mają.
Z kolei w "liroyu" ceny u mnie wyglądają jak poniżej i wybrać coś sensownego to można ale po dostawie.
Im dłużej leżą tym większe z nich śmigła, dlatego ja kupuję u znajomego stolarza w akceptowalnej cenie i w lepszej klasie niż te marketowe.

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2017, 23:10:26 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »