02 Maja 2026, 14:27:36 czas Polski

Autor Wątek: Realna cena schodów  (Przeczytany 14088 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Realna cena schodów
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:34:10 czas Polski »
Gerdo widzę tylko jeden słupek . Poza tym muszę coś zrobić z kompem , bo trwa dyskusja na temat układu słojów , a ja na ekranie mam tylko jasna plamę , zero szczegółów  ;D

Offline Filip

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:43:30 czas Polski »
Nie usłyszałem argumentu dowodzącego tezie, że wanga musi być na środku.
W przypadku wangi z boku stopnia cała siła skupiona jest na wkrętach, kołkach, czy na czym to jest mocowane. Jak wanga wchodzi w gniazdo słupa, to siła przenoszona jest na słup. Do tego estetyka. Takie połączenie do boku słupa to sobie można zrobić przy zejściu do piwnicy, a nie w centralnym punkcie domu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2017, 08:29:48 czas Polski »
Panowie.
Te schody to porażka konstrukcyjna, choc materiał ładny.
Po pierwsze to lewy słupek powinien być w pierwszym stopniu  a nie drugim, a pisze 'w' ponieważ nie powinien stać na stopniu a na podłodze . Drugi błąd to wanga nie powinna być przykręcona do boku słupka, ale powinna byc zaczopowana w w słupku, ale o.tym juz ktoś pisał.
Ja.tych schodów bym nie kupił.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2017, 10:11:18 czas Polski »
Po pierwsze to lewy słupek powinien być w pierwszym stopniu  a nie drugim, a pisze 'w' ponieważ nie powinien stać na stopniu a na podłodze

Możesz uzasadnić dlaczego tak.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2017, 10:26:40 czas Polski »
Oczywiście Tomku.
Te mocowanie jest kompletnie niestabilne. Przy mocniejszym nacisku po prostu wyłamie się.
Dodatkowo powierzcznia podstawy słupka jest wieksza niż opierajacej się o podłogę wangi, a to miejsce przenosi ciezar schodów na podłogę. Ni ipieram sie ze slupek musi byc na pierwszym stopniu bo to juz zależy od.inwestora jak mu się podoba, ale estetyczniej wyglądają jak jest w pierwszym.
Dodatkowo balustrada zaczyna się niżej co jest ważne w przypadku osob mających klopot z poruszaniem sie po schodach.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2017, 10:41:39 czas Polski »
Witam
Ja potrzebuje realnej ceny wiadomo jest fiat i mercedes.
Zdjęcie bylo poglądowe. Celuje w taki typ schodów. Bardzo proste. Mam salon minimalistyczny. W nim role odgrywa stół. W zasadzie ma odgrywac. Schody chcę prostę i dla tego pytam was ile trzeba by przeznaczyć na schody. Maja mi sluzyc lata i chce porzadne. Ani nie nie chce dawac duzo ani znowu przesadnie mało. Celuje miedzy 7 a 8 tys.
To realna cena.
Na allero jest gosc co robi schody z profili stalowych. Cena samej konstrukcji to 4500. Powiem tak robota max 8h cena materiału max 1000.
Tego chce uniknac ze kosz materialu wyniesie ok 2000 tys a zysk 6. Kazdy chce zarabiać ale nie 400% przebitki. Bo zyjemy w Polsce. Tu sie nie zarabia duzo. Wiekszosc ludzi sama buduje domy ze względu na koszta... Nawet budują kawalerki po 35m2 i da sie żyć.
Jeszcze raz proszę o realną wycene.

Pozdrawiam.

Offline robson

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2017, 10:53:41 czas Polski »
Jeden z kolegów podał cenę za jaką by wykonał tego typu schody i jest adekwatna do zlecenia.
Nie wiem jak wyliczyłeś te 400% przebitki za materiał, ale przy schodach drewnianych jest to nierealne

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:00:47 czas Polski »
No te 400% było przykładem.
Bardziej przy stalowych. Zarobek 3500 zł za dzien pracy to dla mnie kosmos....
Mowa o takiej konstrukcji:
http://allegro.pl/schody-zabiegowe-metalowe-stalowe-balustrady-inox-i6682942460.html#imglayer

Pozdrawiam

Offline Morświn

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:24:06 czas Polski »
Nie rozumiem czemu nie zrobisz ich samemu jak nie odpowiada Ci ze ktoś zarobi tyle i tyle za robotę... W końcu to tylko 8h pracy i tysiak na materiał ;D

Offline robson

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:26:44 czas Polski »
Oj Morświn , dobrze to skomentowałeś   ;D

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:31:15 czas Polski »
Bo wolę drewniane schody.
Takie sam zrobię w ostateczności jak nie znajdę dobrego stolarza. Mam ograniczony budżet ok Max 8tys. Jak widać ceny za dobre schody się zaczynają od 8 tyś...
Każdy szuka czegoś dobrego i taniego. Z reguły nie idzie to w parze. Ale trzeba szukać.
Ja jestem z tych co planują a nie na ostatnią chwilę.
Do schodów mam z rok. Ale muszę mieć kosztorys bo na pałę kredytu nie wezmę.
Szukam pytam bo warto :)

Pozdrawiam

Offline Argos

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:35:03 czas Polski »
Bo wolę drewniane schody.
Takie sam zrobię w ostateczności jak nie znajdę dobrego stolarza. Mam ograniczony budżet ok Max 8tys. Jak widać ceny za dobre schody się zaczynają od 8 tyś...
Każdy szuka czegoś dobrego i taniego. Z reguły nie idzie to w parze. Ale trzeba szukać.
Ja jestem z tych co planują a nie na ostatnią chwilę.
Do schodów mam z rok. Ale muszę mieć kosztorys bo na pałę kredytu nie wezmę.
Szukam pytam bo warto :)

Pozdrawiam
Jeśli potrzebujesz minimalistycznych schodów a sam potrafisz spawać to czemu nie zrobić podkonstrukcji stalowej obłożonej  drewnem ?
Ja na twoim miejscu chyba bym się nie zastanawiał.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:38:28 czas Polski »

Lirorobert nie przemawia do mnie Twoje uzasadnienie .
 Wg mnie słupek nie  do podłogi tylko  na  pierwszym stopniu wcięty trochę w drugiego .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:55:25 czas Polski »
No cóż.  Kazdy ma swoje zdanie Tomku i ja nie polemizuje.
Od ponad 20 lat różne projekty i z wieloma schodami sie spotkałem ale nigdy slupek nie był montowany na stopniu.
Zawsze stopnie do slupka. Mmoim zdaniem montowanie  słupka na stopniu to niebezpieczne rozwiązanie.
Ktoś.'zmeczony' oprze się mocniej o niego i wyrwie go ze stopnia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:58:37 czas Polski »
podkonstrukcji stalowej obłożonej  drewnem ?
A jak to wygląda ???
Morświn-trudno się z tobą nie zgodzić ;)
Nie po to się człowiek uczył....a w zasadzie nie wszystko da się przekazać- w moim przypadku trzeba wiedzieć gdzie szukać(są ludzie inteligentni co sobie poradzą),ale spawanie to nie takie ,,wiśta wio''są naprężenia,ściąga materiał itp.
Dlaczego tak piszę,bo mi się wydawało że co to takie spawanie,pryszcz :P
Zwykła ramka z profilu i pościągało że hej,a co dopiero schody,od trzech lat czytam o drewnie,ale w moim przypadku to tylko teoria,nie licząc klejonki zrobionej na próbę która robi za blacik,przy zejściu do piwnicy.
Każdy liczy kasę ja też,bez problemów nie było by forum :)
Czuwaj ;) ;D