02 Maja 2026, 04:37:55 czas Polski

Autor Wątek: Winda do frezarki GW  (Przeczytany 7232 razy)

Offline L4

Odp: Winda do frezarki GW
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:05:38 czas Polski »
Ja myślę, że ograniam założenia Twojej konstrukcji - przynajmniej na tyle żeby budowy podobnej się nie podejmować :-).

Offline def

« Odpowiedź #16 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:28:00 czas Polski »
Nie mam wątpliwości że ogarniasz. Już te ostatnie Twoje posty z komentarzami o tym świadczą. Konstrukcję stołu można wykonać z drewna. Skrzynkę na ręczną frezarkę również. Cztery pałskowniki lub lepiej kątowniki ze stali. Podnośnik samochodowy jako "popychacz" i resztę jak w innych tego typu przeróbkach. Proponuję najpierw to narysować w skali. Nawet można wyciąć z tektury (pudełko na buty jako skrzynka ,...) bądź ze sklejki ruchome elementy, spiąć i wprawić w ruch. Będzie wszystko widać.

Offline darkowski

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:31:49 czas Polski »
Dzięki chłopaki za pomysły!
Klocek rzecz ludzka   ;D
Co do pomysłu z czymś "pchającym" od dołu to odpada, bo zależy mi żeby całość była blatem który będę mógł wstawiać pomiędzy rozszerzenie stołu w moim Bosch-u PTS 10. Większość z tych pomysłów widziałem i z pośród nich ten który próbuje wykonać wydawał mi się najbardziej kompaktowy i prosty w wykonaniu. Niestety frezarka okazała się być badziewna. Wymyśliłem coś takiego dla skompensowania nacisku z jednej strony.
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline L4

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:41:54 czas Polski »
Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem frezarkę która ma podstawkę z możliwością regulacji od stopy, więc mam trochę kombinowania z głowy :-).

Wydaje mi się, że jeśli chce się osiągnąć dodatkowo regulację kąta frezowania to łatwiej być może wyjdzie zrobić pochylany blat.

Większość z tych pomysłów widziałem i z pośród nich ten który próbuje wykonać wydawał mi się najbardziej kompaktowy i prosty w wykonaniu. Niestety frezarka okazała się być badziewna.

W którym miejscu masz mocowanie frezarki do prętu z oryginalnego pomysłu? Tam gdzie etykieta na zdjęciu #2?

Offline darkowski

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:45:17 czas Polski »
Tak. Na ostatnim zdjęciu widać nakrętkę która ma być na stałe przymocowana do korpusu. Jedno z moich pytań jest właśnie o sposób zamocowania tej nakrętki, ale chyba pójdę na łatwiznę i użyję kleju epoxy.
Pochylania nie chcę robić. Konstrukcja ma być w miarę prosta.

Offline L4

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:52:04 czas Polski »
I w tym miejscu jak masz unieruchomione to się klinuje nawet? Może ten pręt nie jest tak zupełnie równoległy do prawdnic że powstaje opór?

Offline darkowski

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:57:28 czas Polski »
Pręt jest równolegle. Nie klinuje się na tej prowadnicy przy której jest pręt gwintowany, a na przeciwległej. Tak jak pisałem wyżej zrobiłem próbę naciskając na tylko jedną rączkę frezarki i jest ten sam efekt, czyli cały mechanizm się "przekasza".

Offline L4

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Stycznia 2017, 17:15:25 czas Polski »
Rozumiem, ale naciskasz w innym miejscu niż pręt będzie przymocowany więc i siły mogą inaczej na prowadnice działać.

Offline darkowski

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Stycznia 2017, 17:21:04 czas Polski »
To inaczej. Wkręcam ten pręt i powstaje opór. Naciskając w tym momencie na przeciwległą rączkę całość się odblokowuje. Testowałem też wkręcanie pręta łącznie z lekkim naciskiem na przeciwległą rączkę i idzie dobrze.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:26:09 czas Polski »
Kurde mam tak samo jak u ciebie - frezarka FairLine z makro - ale u mnie to chodzi bardzo ładnie. Super precyzyjnie się tym robi frezowanie czopów. Może masz "za mocne" sprężyny?

http://s1153.photobucket.com/user/przemoprzem/library/Stolarka/Frezarka

Offline darkowski

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:28:53 czas Polski »
Dokładnie o coś takiego mi chodziło. Muszę jeszcze pokombinować, a co do sprężyn to nawet z wyciągniętymi się blokuje  :'(

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:35:30 czas Polski »
A gdyby pręt dać bardziej centralnie między prowadnicami (o ile by się w innej płaszczyźnie wtedy nie blokowało)?

Offline darkowski

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:37:12 czas Polski »
Pewnie trzeba będzie tak zrobić. Tutaj było dobrze bo były gotowe "dziury"

Offline MarekET

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:57:45 czas Polski »
Znalazłem jeszcze jeden film i to o tyle ciekawy że frezarka dokładnie o takiej samej obudowie i rozwiązaniu co do przesuwu , gościu zrobił "napęd przesuwu"  frezarki z linek hamulcowych z roweru lub motoru .

Marek .