23 Czerwca 2026, 03:53:05 czas Polski

Autor Wątek: Formatki oklejone obrzeżem 2mm jako fronty  (Przeczytany 5568 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Formatki oklejone obrzeżem 2mm jako fronty
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2017, 11:54:37 czas Polski »
Jesli zaokleinujesz poprawnie.to nie powinno spuchnąć.
Ja uzywam plyt egera. W ofercie mają okleiny o takiej samej strukturze i fakturze jak plyta.

A co oznacza poprawne okleinowanie? Zamawiałem płyty w różnych firmach i problem, o którym piszę zawsze był. Da się to zrobić jakoś lepiej, niż te firmy robiące to zawewne na profesjonalnych oklejarkach?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:09:09 czas Polski »
Mogę wypowiedzieć się tylko ze swojego doświadczenia. Robię w jednej firmie formatki gdzie zamawiam płyty Egger, tam na okleiniarce jest starszy gość. Dla nas każda płyta to 18mm a dla niego nie. On każdą płytę z palety mierzy mikrometrem, wydaje się dziwne ale tak robi. Ma już takie doświadczenie, że później tak ustawi frez że okleina wychodzi idealnie z maszyny. Nie jest za dużo ani za mało zebrana, klej idealnie do brzegu płyty. Często faktury drewna zamawiam 2mm, bo okleina ma też słoje i przy frontach wygląda to super... Nieraz przeciwnicy frontów okleinowanych nie wierzą że można fajnie i stosunkowo tanio zrobić. W Eggerze bok okleiny po frezowaniu ma już słoje...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:15:28 czas Polski »
Ciekawy patent Kwita z tym mierzeniem tylko po co. Okleiniarka powinna mieć koła kopiujące na frezach, polerce i cyklinie. Ustawiasz tylko grubość materiału by rolki mogły go stabilnie złapać. Ale do tego nie trzeba aż suwmiarki. No ale skoro tak gość robi to niech sobie robi.

Mefjiu. Widzę już w drugim wątku, że jesteś bardzo uprzedzony do oklejanych płyt bo woda. Tak samo możesz napisać żeby nie dawać blatu laminowanego bo jak pokroisz chleb to porobisz rys. Wiadomo, że trzeba dbać. Zrobiłem mnóstwo kuchni i łazienek z płyty właśnie i wszystko jest w porządku.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:23:55 czas Polski »
Egger ma trochę płyt bardzo porowatych, maszyna ponoć sama nie robiła tego tak dobrze jak by chciał... Najważniejsze że wychodzi super.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:51:57 czas Polski »
Można. Poprawnie zaokleinowac.
To, co sprzedają firmy to w wiekszosci marne zaokleinowane.
Jak firma ma zaokleinować kilometr brzegów  płyt to na jakości się to odbija.
Dodatkowo ilość nanoszonego kleju ustawiona na minimum powoduje że są miejsca gdzie jest nie doklejona okleina a wystarczy 1mm przy krawędzi i woda swoje zrobi.
Ja zakupiłem na swoje potrzeby Conturo 64. Temperatura do jakiej rozpuszczany jest kleju mam ustawiona na nieco wyższą inilosc dozowanego kleju tez wieksza. Dzieki temu klej bardziej wnika w pory płyty i dokleja okleinę do brzegu laminatu.
Dodatkowo ostrożne docięcie okleiny.
W efekcie jak zostawiłem zaoklinowany odpad na zewnątrz gdzie padal na niego deszcz - nic sie nie stało.
Sam byłem miło zaskoczony.