20 Kwietnia 2026, 22:51:51 czas Polski

Autor Wątek: Tematy na Szorty  (Przeczytany 10874 razy)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
Odp: Tematy na Szorty
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Stycznia 2014, 21:23:00 czas Polski »
Offtop się zrobił :) Nie o nazwę pytałam tylko o pomysły do tego cyklu...a tu nic. Tomekz dasz radę z taką nazwą ten cykl oglądać czy ni huhu :) ? Nazwa ma sugerować coś krótkiego, nie koniecznie temat zawartości, tylko fakt, że będzie krótko...poczekajmy, jeśli po miesiącu nazwa się  "nie ułoży" w Waszych uszach to rozpiszemy konkurs na najlepszą nazwę dla Szortów :) Nie konsultowałam tego z szefem, więc nie wiem czy się na to zgodzi. Ale pomijając to, piszcie proszę, bo ja już mam 5 tematów od jednego pilnego forumowicza. Ciekawe czy ktoś go przebije :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Stycznia 2014, 22:14:52 czas Polski »
Lidko , dam radę :)  i jako pomysł  jest  dobry  .   Wójek google słowo  szorty  określił tylko jako  krutkie spodnie :-\  :D

Offline kreczmar

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2014, 15:54:44 czas Polski »
Jeśli mogę zaproponować to chętnie obejrzałbym coś na temat wykonywanie klejonek. Były już o tym filmy ale może tak film o wykonaniu grubego blatu np na stół tak z 40-50mm ?

Online amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2014, 18:12:47 czas Polski »
chętnie obejrzałbym coś na temat wykonywanie klejonek
Taki temat trudno nazwać szortem, chodzi raczej o drobne usprawnienia pracy.

Offline Jakub

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2014, 19:49:42 czas Polski »
Racja, to raczej temat na dłuuuuugi film ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2014, 21:03:48 czas Polski »
Ale może ktoś doświadczony w tym temacie pokusiłby się o nagranie takiego filmu? W domowych warunkach, albo opisania tematu na tyle wyczerpująco, żebyśmy my mogli zrobić o tym film...temat klejenia to dla mnie akurat czarna magia więc ja chętnie bym poczytała, posłuchała czy obejrzała ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2014, 21:38:47 czas Polski »
Przypominam Jakubie że podjąłeś się opracowania tematu klejonek w formie pisemnej! Jarek mógłby zaś nam to zobrazować na filmie (wspominał coś na SB że ma duuużo wolnego czasu ;) )

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2014, 22:26:21 czas Polski »
Tak jak Lidka mówi... może ktoś w końcu się przełamie i nagra szorta sam? Jak widzicie film 2-3min wystarczy, żeby przekazać jakąś 1 informację. Ja listę szortów mam dość sporą, z tym nie ma problemu, gorzej z czasem ;) (chociaż nie... zapomniałem, że ktoś stwierdził, że ja mam duuuuużo wolnego czasu) ;)))
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Nakusek

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2014, 22:37:44 czas Polski »
Hej,

Ja mam mega prosty temat, z którym z racji braku doświadczenia mam mega problem, mianowicie:
Jak wiercić pod kątem 90 stopni z ręki...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Stycznia 2014, 22:50:07 czas Polski »
Nakusek: podpowiem co ja robię... 2 kątowniki na stole, obok długiego wiertła i nimi się wzorujesz trzymając "pion"
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2014, 10:32:07 czas Polski »
Kilka tematów na szorty (albo serie szortów) jakie by mnie interesowały jako początkującego w tej branży:
- słownik pojęć stolarskich - chodzi o nazwy narzędzi, elektronarzędzi, technik itp., najlepiej polskie i angielskie nazwy, bo ja np nie kojarze polskich nazw bo zaczynałem od oglądania filmów z USA i UK, ale na pewno nie jednemu się przyda w drugą stronę, aby można coś poszukać w googlu. Aby lepiej się prezentowało na filmach to dana nazwa (np narzędzie) było by przez Jarka, lub innych chętnych, krótko omówione i pokazane do czego służy
- niestandardowe zastosowanie podstawowych narzędzi w warsztacie (to już Jakub zaczął pokazując inne zastosowanie Domino)
- recenzje 'marketowych' narzędzi na każdą kieszeń, stosunek jakości do ceny, usprawnianie niedociągnięć. To też raczej seria, albo nawet nowa odnoga DiD dla hobbystów z małym budżetem.
- rodzaje strugów z wyjaśnieniem do czego służą i jakie trzeba mieć na początek
- rodzaje dłut (stolarskich) z wyjaśnieniem do czego służą i jakie trzeba mieć na początek
- projekty do zrobienia w 5 minut

Na razie to tyle, może coś wybierzecie :)
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Morświn

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:24:36 czas Polski »
Watpie ze Jarek bedzie chetny kupic marketowke narzedzia ktorych nie bedzie uzywal juz cos takiego robi pan fleks i tam mozna sobie te tansze ogladnoc:).

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:27:29 czas Polski »
Pan Fleks ostatnio nic nie robi. Chyba mu się sponsorzy skończyli...

Offline Morświn

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:31:12 czas Polski »
No coz ciezko zeby sam kupowal te narzedzia ale tez nieraz nie wiadomo na ile wiarygodne sa takie recenzje.::)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:38:02 czas Polski »
Nie ma obowiązku żeby prowadzący bloga umieszczał regularnie wpisy. Podobnie jest z Andrzejem z Amatorskiego Warsztatu Domowego - od dawna nic fajnego się u niego nie pojawiło...
Dla mnie wiarygodny jest opis np. taki jak u nas na forum - bezpośrednio od użytkownika który danym narzędziem pracował ileś czasu przy wykonaniu konkretnych prac i powie co i jak. Wiadomo, taki nie musi uważać na to żeby się nie narazić dystrybutorowi. Do tego pewnie znajdą się inni użytkownicy którzy zweryfikują opinię.