21 Kwietnia 2026, 14:24:56 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi przejściowe przesuwane?  (Przeczytany 2015 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Drzwi przejściowe przesuwane?
« dnia: 31 Stycznia 2017, 16:43:49 czas Polski »
Witajcie,
Siostra chce abym jej zrobił drzwi przesuwne do sypialni. Na chwilę obecną nie ma zbyt dużych wymagań: płyta meblowa gr 18mm w wybranym kolorze, oraz aby drzwi w całości chowały się za ścianę.
Problem pojawił się dopiero po wstępnych pomiarach i w momencie rozmyślania na jakim systemie to zrobić.
Przejście ma szerokość 815mm, a najszersza ściana za którą mogą się schować drzwi to 820mm, niby jest zapas ale są to wstępne pomiary a ściana jak i przejście nie są w pionie. Może okazać się że drzwi przy otwarciu będą wystawały jakieś 10-20mm w przejście - czego nie chce, więc rozważaliśmy opcję podwójnych drzwi.
Ścianka pionowa na którą (teoretycznie) miałby być przymocowany system jezdny to KG więc pojawia się pytanie czy nie robić drzwi do samego sufitu i tam się mocować (żelbet)? Konkretnie myśleliśmy tutaj o którymś górnym systemie jezdnym sevroll-a. Obawiam się że ta ścianka może nie wytrzymać wagi drzwi, nie wiadomo na jakiś profilach jest ona zrobiona i czy dużo ich tam jest.

Mieliście może kiedyś takie przypadki? Co zrobić w takiej sytuacji? A może po prostu zrobić to na dolnym systemie jezdnym i wtedy chyba bez obaw górny tory wytrzyma na tej delikatnej ściance?

Dokładniejsze wymiary w załączniku
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SpecPiotr

Odp: Drzwi przejściowe przesuwane?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2017, 17:01:25 czas Polski »
Wytrzyma na k/g. Znajdź jakimś miernikiem gdzie profile i do nich się łap. Dodatkowo kilka odpowiednich kołków do k/g i będzie miód malina.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2017, 17:19:49 czas Polski »
Jeżeli całkowicie schowasz drzwi za ścianą to zamknięcie będzie możliwe od środka ,
teoretycznie można taki drzwi zamknąć ale czy będzie to wygodne ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2017, 18:34:09 czas Polski »
A czemu nie zrobic drzwi przesuwnych na systemie do niego przeznaczonym, np: http://www.eclisse.pl/ albo http://www.leon-drzwi.pl/ ?
Sa opcje z zewnetrznym mocowaniem albo wewnetrzne do sciany. Sa tez opcje drzwi podwojnych dwustronnych i podwojnych chowanych w jedna strone.
W takim systemie taka konstrukcja jest caloscia i nie ma problemu z wytrzymaloscia albo tym ze ktos bedzie tymi drzwiami trzaskal (a to zdarza sie czesto).  Mam w domu 3 sztuki (1 leon bezosciezowy i dwa eclisse, jeden w zabudowy K-G i jeden do tynkowania klasycznego). Moim zdaniem przy eclisse to lepsza konstrukcja, ale o dziwo leon lepiej chodzi.
Dolny system jezdny to zly pomysl, az mnie palce bola jak o tym mysle.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2017, 19:22:45 czas Polski »
nie znam tych systemów dlatego skupiłem się tylko na sevrolu.
Jutro jeszcze zadzwonię do znajomego który częściej się takimi tematami zajmuje i być może oddam mu temat.
Szczerze mówiąc to mam nie miłe wspomnienia z mocowaniem do KG i dla tego mam pewne obawy że to odpadnie  :P
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:43:15 czas Polski »
Bo drzwi nie montujesz do kg tylko do stelażu,osb albo robisz na kasecie systemowej.

Offline wronks

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2017, 08:57:08 czas Polski »
Pablo, mam dom z kartongipsu i coś tam na ścianach wieszam. Użyj kołków molly i na bank wytrzymają, zwłaszcza jak trafisz w stelaże.