Cześć wszystkim,
jako pracownik Grupy Topex, właściciela marki GRAPHITE, pozwolę sobie zabrać głos w tej dyskusji. Nie będę odnosił się tutaj do niektórych opinii (czytamy je i te merytoryczne bierzemy zawsze pod uwagę), ale chętnie odpowiem na pytania dotyczące jakości cięcia i żywotności.
Ukośnica GRAPHITE 59G812 jest dedykowana raczej do prac konstrukcyjnych i wykończeniowych. Nie oznacza to jednak, że nie można jej użyć do prac stolarskich. Takie działania często wymagają sporej precyzji, dlatego przed ich rozpoczęciem należy sprawdzić nastawy kątowe i ewentualnie je skorygować samodzielnie śrubami regulacyjnymi przy podstawie. W połączeniu z odpowiednią tarczą da się osiągnąć zadowalający efekt cięcia. Ta z wyposażenia świetnie się sprawdzi w przypadku drewna, a do laminatów należałoby zastosować tarczę z większą ilością zębów i może mniejszym lub nawet negatywnym kątem natarcia zęba. Głowica jest na suwnicy, dlatego przy precyzyjnym cięciu z pełnym wysuwem należy zwrócić uwagę czy materiał jest odpowiednio zamocowany do stołu roboczego. Zacisk pionowy jest w zestawie i zalecam go stosować ze względu na aspekt jakości cięcia jak i dla bezpieczeństwa.
Porównanie, które zastosował kolega draax nie jest do końca właściwe. W przypadku GRAPHITE podpory poszerzające stół nie są z pręta. Są to stabilne rozsuwane podpory z aluminium z ogranicznikami krańcowymi do szybkiego bazowania materiału.
Oczywiście pewnie są lepsze produkty na rynku lecz w swojej kategorii cenowej staramy się być konkurencyjni jakościowo i mam wrażenie, że to nam się udaje. Należy pamiętać, że jest możliwość dostrojenia produktu do swoich wymogów – czy to przez dodatkową samodzielną korektę nastaw kątowych czy przez zastosowanie tarczy dedykowanej do materiału jaki planujemy obrabiać. Pomijając umiejętności operatora to tylko tak można dążyć do osiągnięcia odchyłki równej zero.
Gdyby z narzędziem był jakiś problem w przyszłości zawsze można oddać je na gwarancję (2 lata), a jeśli okres jej ważności minął, to użytkownik ma do dyspozycji stacje obsługi narzędzi GTX Service: gtxservice.pl. Myślę, że łatwy i szybki dostęp do części i serwisu pogwarancyjnego to też pewien atut marki GRAPHITE.
Tyle ode mnie. Wybierajcie mądrze

Pozdrawiam
Tomek