28 Kwietnia 2026, 16:28:08 czas Polski

Autor Wątek: z serii pytan nie stolarskich. Aparat fotograficzny  (Przeczytany 2865 razy)

arecki1338

• Gość
z serii pytan nie stolarskich. Aparat fotograficzny
« dnia: 03 Lutego 2017, 20:39:55 czas Polski »
Mam dylemat. Aktualnie ma nikona d3100, ale zamierzam go sprzedac. Chce kupic cos nowego, i tu mam problem, bo nie wiem co wybrac. Nikon d5600, d7100 i d7200. Osobiscie sklaniam sie ku d7200, ale czy to dobry wybor? Aparat ma sluzyc do zdjec, o kreceniu filmow nie ma mowy.  Probowalem zasiegnac opini na forach foto, ale tam ile uzytkownikow tyle opini. Licze, ze ktos moze interesuje sie sprzetem foto i pomoze mi w ostatecznym wyborze.

Offline RobRob

Odp: z serii pytan nie stolarskich. Aparat fotograficzny
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2017, 20:51:57 czas Polski »
a co masz do nikona 3100 przecież to dobry aparat dla amatorow

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2017, 20:57:20 czas Polski »
Wiem ze jest ok, ale brakuje mi pewnych funkcji, ktore sa dostepne w nowszych modelach.  Wyzsze ISO, silnik AF w korpusie i jeszcze pare drobiazgow.

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2017, 20:59:47 czas Polski »
Stać Cię na D7200 to bierz - za solidność zawsze warto dopłacić.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2017, 21:03:22 czas Polski »
po drodze jest jeszcze d 7100, roznica w cenie to 700zl, duzo i malo.  Gdyby byla wieksze roznice miedzy nimi, pewnie byloby latwiej sie zdecydowac. Roznice sa glownie wewnatrz korpusu, poprawki tego, co nie wyszlo w 7100. I wlasnie to mi miesza w glowie, czy da sie zyc z tym co proponuje d7100, czy lepiej doplacic do 7200. Tak z praktycznego punktu widzenia osob, ktore uzywaja/uzywali d 7100.

Offline marek20

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2017, 21:05:52 czas Polski »
Się semp eeee przyleciał :P
Za ile tego nikona opchniesz ??
Będzie idealny duet z moim Pentaxem może się nie pogryzą ;D

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2017, 21:07:16 czas Polski »
850 z torba, statywem i nikkorem 18-55

Offline raptor123

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2017, 21:19:29 czas Polski »
Na nikoniarzach polecali d300s ale to stary korpus ale niezniszczalny i trzymają ceny. Ma co potrzebujesz. Jeśli już chcesz cos z nowszych to 7200, ma parę mankamentów w stosunku do d7100, ale także parę usprawnień i poprawek.

Offline leeching

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2017, 21:39:36 czas Polski »
7100 używane kupisz za 2k - a jest duży wybór egzemplarzy. Przesiadając się z d3100 to tak jakbyś przesiadł się z fiata Panda do Passata poprzedniej generacji ;)

Mamy w firmie dwa takie i jeden zastąpił D300, który już od dawna nie był używany.
B. szybki AF, mało szumu, wytrzymała obudowa, dobry film i dobry dźwięk. Moim zdaniem szkoda dopłacać do nowszych modeli, bo za dużego przeskoku nie ma.

Minus, który mi osobiście przeszkadza w D7100 to mały bufor przy dużych plikach, który starcza na ok. 3 duże rawy - także jeżeli robisz zarobkowo reportaż w rawach, to nie polecam, chyba że jako drugie body :) W każdej innej sytuacji - b. dobra konstrukcja.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2017, 23:12:26 czas Polski »
7100 używane kupisz za 2k - a jest duży wybór egzemplarzy. Przesiadając się z d3100 to tak jakbyś przesiadł się z fiata Panda do Passata poprzedniej generacji ;)

Mamy w firmie dwa takie i jeden zastąpił D300, który już od dawna nie był używany.
B. szybki AF, mało szumu, wytrzymała obudowa, dobry film i dobry dźwięk. Moim zdaniem szkoda dopłacać do nowszych modeli, bo za dużego przeskoku nie ma.

Minus, który mi osobiście przeszkadza w D7100 to mały bufor przy dużych plikach, który starcza na ok. 3 duże rawy - także jeżeli robisz zarobkowo reportaż w rawach, to nie polecam, chyba że jako drugie body :) W każdej innej sytuacji - b. dobra konstrukcja.
Tylko w jakim stanie ten 7100 za te 2k? Wg. Mnie dla 'amatora' to nie jest tania zabawka ale w miarę dostepna i nie ryzykowalbym używki.

Generalnie ja bym nie doplacal do 7200.
D7100 + 18-105 wystarczające w moim przypadku
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2017, 08:10:15 czas Polski »

[/quote]
No wlasnie robie zdjecia tylko w raw-ach, potem dalsza obrobka. Co prawda, nie zawsze zdjecia ciagle, ale ten tryb sie przydaje przy szybkich scenach. Kurde, nie mtyslalem, ze bede mial taki problemz wyborem :) a ze mam komplet obiektywow, to zmiana systemu nie wchodzi w gre.

Offline leeching

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lutego 2017, 10:53:26 czas Polski »
Róźnie ludzie interpretują serie zdjęć. Ostatnio robiliśmy pokaz fryzur i asystent miał tego nikona i miał robić dodatkowe ujęcia z boku wybiegu, i dało radę ale nie ma mowy żeby walnąć serię 30 zdjęć pod rząd. Robisz 3, 2 sekundy na zapis, potem 2-3 kolejne itd.

Nie jest to puszka typowo reporterska i tyle. Moim zdaniem dla normalnych niezarobkowych zastosowań to ta prędkość w zupełności wystarcza. A jeżeli zajdzie nagła potrzeba mega serii, można sobie przypisać klawisze funkcyjne np. do mniejszego rawa albo jpg.

Lepiej zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na jakieś 24-70 2.8, odkąd wyszła wersja z vr, to cena poszła mocno w dół. Wszystkie inne plastikowe zoomy są jak kotwica dla systemu af.

Offline marek20

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2017, 00:02:15 czas Polski »
850 z torba, statywem i nikkorem 18-55
A bez torby i statywu ??? ;D
zastanawiam się właśnie jaką lustrzaneczkę kupić. Mój pentax nie nagrywa filmów :( Ten Nikon nagrywa chyba no ni ??

Offline Przemcio

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2017, 15:17:41 czas Polski »
A Cannon już sobie nie radzi ;)

Offline marek20

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2017, 16:50:52 czas Polski »
Nie :P